Кандидат-студентите в СУ пишат за Славейков и Елин Пелин

От 14.00 ч. е изпитът по биология
Обновена: 8 юни 2014 09:49 | 8 юни 2014 09:46, Анисия Иванова
20
Кандидат-студентите в СУ пишат за Славейков и Елин Пелин
Снимка: Импакт прес груп

В Софийския университет “Св. Климент Охридски” започна кандидат-студентският изпит по български език и литература. Бяха изтеглени два варианта за изпита.

Първата тема, по която могат да пишат кандидат-студентите, е: “Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков”. Вторият вариант е: Съпоставка на цитати от произведението на Елин Пелин “Косачи” и на Пенчо Славейков “Сърце на сърцата”, съобщава БНТ

Изпитът е писмен с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите избира и работи по едната от двете възможни задачи. Едната предвижда създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

При втория избор трябва да се създадат самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Изискванията към кандидат-студентите са да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.

От 14.00 ч. е изпитът по биология. Изпитната програма по биология е съставена въз основа на учебната програма по биология, одобрена от МОН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ – задължителна подготовка. При подготовка за кандидатстудентския изпит могат да се използват учебниците, одобрени от МОН, които максимално се доближават до учебната програма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
68655 преди 9 години
Преподавам литература и съм съгласна с коментар 17.Такива глупости се изискват от учениците,че повечето от тях се отвращават от книгите и изкуството.Да благодарим на "експертите",работещи в МОН и на разните професори на хранилка при тях.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по откачен и безмислен предмет от литературата в българските училища.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ба си темите,ба си чудото.Чукундури са ги измисляли явно.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много рано взеха да ги правят тези кандидат-студентски изпити. В СУ традиционно бяха през юли. Но вероятно е заради конкуренцията между университетите - нали има повече места, отколкото кандидати.
13
5
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Цял животще миете ***, защото виждате а не химикалката.
12
2
 
1
 
! Отговори
Яко Натопорчен преди 9 години
До Чичо Чарли: Става колко да опърди кочана, спор няма.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Чичо ЧарлиТя едва ли става за друго
10
5
 
6
 
! Отговори
Чичо Чарли преди 9 години
Тази кандидат-студентка аз лично бих я оценил доста високо.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честно, който ги измисля тези заглавия на теми да се застреля.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се сложат повече съвременни автори. Мисленето на хората в момента е друго и няма, как да се оценяват произведения от преди 100 години.
7
2
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
От училището си спомням само учителката по математика. Благодаря ти другарко Маргарита Тодорова.
6
3
 
17
 
! Отговори
Ех, мечти преди 9 години
Ех, защо няма тема по Игра на тронове, да видиш как всичкото малолетен *** ще пише дисертации направо над това велико постижение на съвременното изкувство. Естествено върху сериала де, да не си помислите, че говоря за книгите.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втората тема, макар и да е свързана с познаването на двамата автори, е по-лесна. Казвам го като професионалист. Посочените творби от двамата автори дават големи възможности на бъдещите студенти да покажат знанията си по въпроси, по които с разбиране достатъчно дълго е работено в училище. Темата е не само българска, но европейска и общочовешка. Прекрасен избор.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като само 23 точки бяха за 3 на матурата, смятайте колко интелект има това нещо ***. Ама искало виШО да учи без изпит да държи.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой го боли к. за това измислено образование на тази измислена държавица?
2
1
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Ти господинчо, който се пишеш Hitller, знаеш ли че той е неаризиран некадърник, наврял най мощната армия във капан? Презиращ генералите си ходили във военна академия. Изпратил войничета си по летни униформи във Русия на екскурзия?
1
0
 
21
 
! Отговори
Тъпака под мене преди 9 години
Синковец, ти щом си с 3.5 матура по БЕЛ, едва ли тия от СУ са ти провалили живота...