Туристическият бизнес иска статутът на курортите да се регламентира

Браншът настоява за собствено министерство
15 юни 2014 16:11, Миглена Иванова
18
Туристическият бизнес иска статутът на курортите да се регламентира
Снимка: Архив, Булфото

Националните курорти в България да станат обособени самостоятелни ареали, да се регламентира законово техният статут като понятие, да има ясна дефиниция как да се развиват, как да се финансират и как да разходват по най-добрия начин средствата.

За това настояват представители на националните черноморски и планински курорти у нас, които участваха в кръгла маса на тема: "Проблеми на националните курорти и пътя към тяхната самостоятелност", съобщава БТА.

В дискусията участваха още заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, представители на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, представители на курорта "Елените", к.к. "Златни пясъци", "Албена" АД, Приморско, "Пампорово" АД и други.

Всички участници в конференцията се обединиха около искането и за създаване на Министерство на туризма. Всички тези искания ще бъдат обединени в една обща Харта, която ще бъде изготвена от браншовиците на работна среща следващата седмица.

"С тази Харта ще настояваме пред всяко следващо управление исканията ни да бъдат изпълнени и да получим собствено министерство", каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

"Очевидно туризмът трябва да намери съответното свое адекватно представителство по отношение на законодателство, изпълнителна власт, бюджет. Това са основните пунктове, по които ние сме съмишленици", заяви заместник-министърът.

Той съобщи, че органите от различни министерства и агенции, които осъществяват контрол над туризма, са общо 15, а най-големият генератор на приходи, не получава адекватна част от бюджета и няма свой партньор, чрез който да си решава проблемите.

"По същия начин, по който местните власти управляват една община, по същия начин би трябвало да има колективен орган , който да управлява тези ареали. Не е нормално "Слънчев бряг" да вкарва в хазната милиони и в същото време да моли Община Несебър да прибере боклука от алеите, да асфалтира улиците и да оправи тротоарите", каза Бранимир Ботев.

Той заяви, че всеки седми лев в България се генерира от туризма. Отрасълът генерира 13,6 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната, а получава едва 10 милиона за реклама. "Парите все още не сме ги получили, надявам се другата седмица това да стане факт", посочи Ботев.

Заместник-министър Бранимир Ботев съобщи по време на срещата, че въпрос на броени дни е откриването на консулската служба на България в Екатерининбург, една от големите области в Русия.

"Анализите ни показват, че можем да очакваме от тази голяма провинция около 70 хил. руски туристи да посетят страната ни", коментира Ботев, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Той припомни, че от началото на годината отчитаме ръст на посещенията с цел ваканция и почивка от руски и украински туристи, а само преди седмица е издадена и 100 хилядната виза на руски турист от консулската служба на България в Москва. С 14 процента повече са и издадените български визи в Украйна за месец април тази година спрямо същия период на 2013 г. 

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
realist преди 9 години
porachvash si salata s bademovo bio maslo v hotela .... chast ot nego se rasipva po zemqta .... litara mu e mn pari i gotvacha ne iska da go uvolqt .... sabira se s edna shpatulka ot plochkite i se garnira na salatata .... kategoria 5 zvezdi bg standart ///// porachvash si bio mlqko ovkuseno s bio kashy v pochivna stancia v selo v germania ..... v smesta pada polovin shtipka zahar ...... smesta se izhvarlq i se prigotvq nova smes za klienta ..... kategoria 2 zvezdi v germania
17
1
 
0
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
"Елените", к.к. "Златни пясъци", "Албена" АД, Приморско, "Пампорово" АДНай-гнусните места в б-я, планетата и вселената. Бензинчето до там ми тройка майнааа! Хо-хооо мууууу! Среден показалец от мен.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямаме нужда от министерство, а от работещ туризъм. Стига сте чакали на държавата. Само гледате как да я доите.
15
1
 
0
 
! Отговори
дрън преди 9 години
Тоя *** Ботев, от кога е назначено да рекламно лице на Слънчев бряг?
14
0
 
11
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Туристическия бранш, който се състои от 90 % назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС иска не Министерство , а отделна Държава. Иска да краде денонощно както са свикнали още от времето на бай Тошо. Да не плаща заплати на работниците или ако плаща да е 120 лв. на месец както беше пак при бай Тошо. Не знам само как партийни секретари и ченгета си въобразиха, че са капиталисти.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Туристическият бизнес иска статутът на курортите да се регламентира"С други думи "Мафиотите от Черноморието вече явно и законно се намесват в законодателството.". Чак и кръгла маса си направили - все едно са някакви благородни рицари.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последно, хубаво ли е има руски туристи в България? И ако те пристигнат тук, това няма ли е да е антиевропейско и недемократично да допускаме болшевиките на наша територия.
11
0
 
11
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Кво ревте бе, нали настроихте бетонните хотели, тогава мислихте ли? А, мръсни перални, ще си стоите празни сега. И защо ви са руски туристи бе, нали ревете че всичко руско е противно, нали Русия ви заробва,а!! Що не идват добрите европейци. Аа забравих, пияните англичани. Ми с тях ще си останете. Министерство искали, още тунеядци да храним.
10
0
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
прод. от предния ми пост: То по тази логика на хотелиерите и строителите да си поискат отделно министерство, търговците и те и т.н. Ще издържаме и този и онзи и т.н. Може да сме много зле, но ще имаме най-много министерства и ще сме горди:) Държавата е направила инфраструктура (доколко е добра е друг въпрос), създала ви е условия да работите и да печелите, даже заради вашия бизнес изграждането на магистрали до морето стана национална кауза - ББ ежемесечно следеше как се строи и още искат,,
9
0
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Тези "ХОТЕЛИЕРИ"само реват, че държавата нищо не прави за тях. Те нацвъкаха Черноморието с бетонни мастодонти и вече като отидеш на море се чудиш дали има природа. Крият данъци - плащаш им капаро (примерно 30%) а останалото кеш. Дават ти фактура за първата сума а останалото се крие. Масово е така. Отчитат несъществуващи разходи, само и само да изкарат минимална печалба и да внасят минимални данъци (ДДС). Сумите са минимални за да могат да не теглят ДДС, защото веднага цъфва ревизия и т.н.
8
0
 
17
 
! Отговори
?!?!? преди 9 години
Браншът?!? Пералните за мръсни и откраднати от нас мангизи, съвсем изнагляхя!!!!! И министерство да им издържаме, бегайте бе, мутри нагли! Посрещайте си германските бабички и английските пияндета. Слугувайте на нахални руснаци и не чакайте моите пари! Ходя на курорт вчужбина. По-хубаво и по - евтино е! Д'хайте супата!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народа не желае да издържа още едно министерство, което обслужва олигарските хотели с нашите пари.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tezi nagli mutri njama da sprat. da se bilo reglamentiralo, mamizata im mrusna
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Анализите ни показват, че можем да очакваме от тази голяма провинция около 70 хил. руски туристи да посетят страната ни", коментира Ботев, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.А, че ние не сме ли заляти от американски туристи? ааа
4
5
 
5
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До ЛилипутинСпокойно , ние това го знаем и за това насърчаваме да са приоритетни нашите британски туристи дето не носят на пиене и наркотици , взимат проститутките които никой не го иска , правят това което другите няма да пият , ядат това което никой не го иска и после правят екстремален балконикнг!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правите погрешна асоциация с балконинга като културен феномен разпространен от африканските пчели убийци и превърнал се в задължителна семейна традиция. Само една забележка, че изхвърлянето на домашни любимци от тераси е погрешно. Пръв Ким Чи Чунг (Смелия Чунг) е решил вместо котката да хвърли себе си в басейна, но като се видял в огледалото и хвърлил него.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хайде "финансовия"
1
5
 
5
 
! Отговори
Лилипутин преди 9 години
Внимавайте с руските граждани, за да няма блядистан от крим до нос емине. Забранявам да ви плащат данъци и вашата милиция да ги закача като са пияни!