Стрелецът от Лясковец не е луд, ще го съдят

Сарафов: Той е вменяем, носи отговорност за извършването
Обновена: 19 авг 2014 15:52 | 19 авг 2014 15:52,
12
Стрелецът от Лясковец не е луд, ще го съдят
Снимка: архив Булфото

Петко Петков, 53-годишният мъж от Лясковец, който на 14 март откри стрелба по спецполицаи и уби един от тях, не е луд. Експертизата е показала, че той е вменяем, може да ръководи  действията и постъпките си и носи отговорност за извършването на деянието. Това обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Още по темата
Трагедията в Лясковец се разигра по време на спецоперация за обезвреждането на Петков заради множество сигнали срещу него. Мъжът се бе барикадирал в къщата си, снабден със сериозен боен арсенал и отказваше сериозен отпор. При престрелката загина командоса Емил Шарков.

Още тогава се роди тезата, че Петков е с лабилна психика. Експертизата сега обаче доказа обратното. „Предстои окончателното привличане и предявяване на материалите на обвиняемия“, обясни днес Сарафов.

След трагедията в Лясковец беше назначена и тройна експертиза на психическото състояние на майката на Петков, Стефанка Савова. Окръжният съд във Велико Търново обаче я отмени. Според магистратите решението за експертизата е незаконосъобразно, тъй като липсват мотиви за необходимостта от назначаването й.

В решението на съда бе посочено и че е налице нарушаване на правата на една от страните.

През април Савова отвори за журналисти така наречената къща на ужасите в Лясковец, където тя и синът живели до стрелбата. Тогава се видя, че стените и мебелите са надупчени с куршуми, има следи от кръв, посипана мазилка и изпочупени стъкла.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще осъдят овчев и главния му секретар?
10
0
 
3
 
! Отговори
Пълен смях преди 9 години
Толкова дебати за психично болните след акцията ?!? Че психичното здраве било част от националната сигурност.Всички в списък .А сега какво ? Човека здрав .Като е здрав ,защо е трябвало да се влиза по този начин ? Защо беше нужно да остане жената вдовица ? Кой сега нарушава нац, сигурност-обвинявайки и слагайки всички психично болни под един знаменател и насройвайки "здравото" общество срещу болните.Кой е виновен и кого ще съдят ?
9
3
 
12
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Това е България. Съд на невинният, награда за некадърният гл. секретар. Това е и БСП. Бетонира некадърника за още 5 години. Колко ли полицаи ще бъдат убити.
8
5
 
17
 
! Отговори
ззз преди 9 години
да ама те влязоха в дома му ,май го пропускате тоя факт
7
7
 
19
 
! Отговори
до номер 3 преди 9 години
До дядо МразТочно това означава. Излиза,че той е НОРМАЛЕН-доказано с експертиза, и е защитил дома си от въоражени нападение от неизвестни. Изобщо не е знаел,че го напада полиция, а е мислил, че отново го нападат гамените от близкото училище, които с години са го тормозили. С години гамени са го псували, замеряли с каъни, ритали по вратата му, и той е помислил,че пак гамените го нападат-този път не с камъни , а с истрели, И ГЕРОЯТ ОТ ЛЯСКОВЕЦ СЕ Е ЗАЩИТИЛ. Не Е ЗНАЕЛ,ЧЕ Е ДОШЛА ПОЛИЦИЯ!
6
5
 
33
 
! Отговори
асд преди 9 години
Оправете си заглавието. Да стане: "Човекът от Лясковец не е богат, ще го съдят". Защото, както народния фолклор е казал: "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони".
5
1
 
28
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Хайде сега г-н Главния секретар да вземе да прояви капка достойнство и да си подаде оставката, защото с йОвчев заедно сготвиха командосите, заради чисто политически медийни дивиденти, което се оказа тотална грешка!Местното районно би се справило по-добре и със сигурност без жертви.
4
6
 
29
 
! Отговори
Питащ преди 9 години
И защо точно ще го съдят!? Човекът си е бил вкъщи и е защитавал дома си. Да е стрелял първия. Някой предупредил ли го е , че ако не изпълни олицейската заповед , ще последва употреба на оръжие. Това предупреждение устно или писмено му е предадено. Независимо от експетизата, дали в момента на атакат не е получи моментна загуба на правилна преценка, а после е било късно. И много други въпроси, но най-главният е кога ще бъдат осъдени истинските виновници - Йовчев и другите *** подготвили плана
3
4
 
33
 
! Отговори
дядо Мраз преди 9 години
Ако човека от Лясковец е всъщност вменяем, това означава ли, че отпадат причините, с които е разрешена полицейската акция, а именно, че човека не е вменяем и потенциялно опасен. В този ред на мислите, полицейската акция е полу-легална, т.е човека е бил в правото си да се защии срещу нападение, без да превишава средствата, с които го нападат, както е по закон. Т.е, не означава ли, че главният секретар на МВР, всички замесени полицайски началници са за уволнение и затвор?
2
7
 
27
 
! Отговори
ами преди 9 години
А тези които нахълтаха рано сутринта в къщата му,изпотрошиха всичко и стреляха като луди,тях защо не ги съдят?
1
2
 
31
 
! Отговори
-- преди 9 години
Човека не е луд, но част от ръководството на МВР вкл. и тези във Велико Търново май са!