БНБ и Оманският фонд водят разговори за оздравяване на КТБ

Инвеститорите искат да знаят каква помощ е готова да предостави държавата
22 окт 2014 18:58,
70
БНБ и Оманският фонд водят разговори за оздравяване на КТБ
Снимка: Reuters

Водят се разговори между Българската народна банка (БНБ) и Оманския фонд за възможността за оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Още по темата

Инвеститорите обаче желаят да научат каква помощ могат да очакват от държавата, разкриват вътрешни източници от БНБ. От централната банка коментираха, че предоставянето на държавна помощ е в правомощията на министъра на финансите.

Сега предстои осчетоводяването на изготвените от квесторите в КТБ оценки в доклада на одиторите, като до 31 октомври квесторите трябва да представят в БНБ и съответните надзорни отчети, необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Законовата процедура при поставянето на банката под специален надзор предвижда, че окончателното решение за съдбата на КТБ ще бъде взето до 20 ноември. От БНБ коментираха, че според действащото българско законодателство, ако не бъдат заявени инвестиционни намерения за спасяване на КТБ, банката ще трябва да бъде обявена в несъстоятелност.

По-рано през деня централната банка публикува резултатите от одитите на КТБ, които сочат, че дупката в капитала на банката възлиза на 4,2 млрд. лева. Към 30.09.2014 г. общата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лева.

От централната банка посочват, че ръководството на КТБ не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. От БНБ изпращат докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура.

Очаква се управителният съвет на БНБ да внесе на 27 октомври, първия работен ден на 43-ото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Още по казуса КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разговори на частен фонд с Държавна банка да възтанови възтанови тяхна частна банка?
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имам предвид ,че се премълчава в заглавието...
43
0
 
0
 
! Отговори
4,2 милиарда преди 9 години
dnes.bg мълчи за дупката от 4,2 МИЛИАРДА в КТБ....да не би да са теглили заем от банката и не го връщат или пък са им изгорели паричките...
42
0
 
1
 
! Отговори
пич преди 9 години
Доклада е за ОБЕЗЦЕНКА на кредитни обезпечения по ПРЕЦЕНКА и е до КРАЯ на годината (екстраполация на данни). Имало е кражби никой не защитавам, но е силно завишен (поне 1 млрд) и съдбата на тази банка си беше предопределена. Моето лично мнение е че всички зависимости най-лесно ще бъдат прикрити чрез фалит и всичкия цирк който гледаме ще приключи със служебното правителство да не се опетни имиджа на тези които смукаха от вимето толкова време и им предстои да властват (както цената на тока).
41
0
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
КОЙ Е ТРЯБВАЛО ДА ОКАЗВА КОНТРОЛ НАД КТБ...СТАВА НА ВЪПРОС НА КОНКРЕТНИ ЛИЦА А НЕ НА НЯКАКВИ ОРГАНИЗАЦИИ..ОТДЕЛИ...ЗАД ТЕЗИ НЕЩА СТОЯТ ЛИЦА С ИМЕНА...ЗАНИЖЕН КОНТРОЛ = НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА С ОСОБЕНО ГОЛЕМИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО...20Г ЗАТВОР ЗА ЛИЦАТА КОИТО Е ТРЯБВАЛО ДА ОКАЗВАТ КОНТРОЛ НАД КТБ И КОИТО СА КРИЕЛИ ИСТИНАТА..АКО НЯКОЙ КАЖЕ ЧЕ НЕ СА БИЛИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ТО СЪД И ЗА ТОЗИ КОЪЙТО Е НАЗНАЧИЛ НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ НА ТЕЗИ ПОСТОВЕ..КОГА ЩЕ ПАДНАТ ГЛАВИ НО РЕАЛНИ ЗА КТБ
40
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
по-хубав "бизнес" от това здраве му кажи , от каубойска държава сме по-зле
39
0
 
3
 
! Отговори
2332 преди 9 години
Поздрави от Сейшелите
38
0
 
8
 
! Отговори
CVETA преди 9 години
Имам въпрос !Сега,след като се видя липсващата сума от КТБ,ми е ясно,че ГОЛЯМО КРАДЕНЕ Е ПАДНАЛО.Ако сме наистина европейска държава,не е ли редно на всички бръкнали толкова дълбоко в тая каца с мед да им се надянат раираните дрехи ?Докога ще я караме така в нашата държава,че за кокошка няма да има прошка,а за милиони-няма закони ?Май въпросите ми станаха два.
37
2
 
1
 
! Отговори
Истина преди 9 години
Ами кой ще приказва като този дето окраде парите на хората и на Василев сега прави правителство. А другия лежи в сараите си. Докато май не стане лошо няма да има оправия от тези бандити
36
0
 
1
 
! Отговори
Tammam Filet преди 9 години
bg medii razigravat izmisleni agentski mafiotski sluhove, bez daje da si napravyat trud da napishat malko izmisleni imena na fantaznite im "geroi", "personaji" ot sultanskite trezori...hei taka podhvarlyat v vazduha bulgar firmi i bulgar imena na bulgar hora i strelyat naposoki - kvoto sa uluchi ot samo sebe si, vse e bulgar stoka i pada v kalta :))))))))))))))))))))
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се разприказва Цветан Василев, май първо главата на Бойко ще хвръкне...И доста други!
34
6
 
2
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
#45Народа и да се вдигне на война -това няма да донесе нищо хубаво на народа . Има закони и те трябва да се спазват и за тази банка трябва да важат законите . Някъде бях прочел ,че имат да се изплащат 3 с нещо милиарда на депозитарите ,а фонда за спасение има само 2 с нещо милиарда и ще трябва държавата да дава останалия милиард , но КТБ има активи над 2 милиарда и тук ДЪРЖАВАТА трябва да зараобти добре и първо на нея да върнат парите ,а след това на юр лицата и физ лицата с над 100 000 евро .
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни идиотщини, на бандата много им се иска да гепят активите. Четат кредитните досиета, като дяволът евангелието - щом до юни всички са си плащали кредитите, как изведнъж само 13% са редовни? Нали и другите са плащали с живи пари?! Къде е имало проблем?
32
0
 
2
 
! Отговори
ГЛАВЕН МИРИЖЕЙ ВАРНА преди 9 години
БНБ отрече НОСЕТЕ ЧУВАЛИТЕ с на цеко самолета 6.6 млрд и отварамеОМАНА ОТСЕЧЕ ПАРИ НЕМА ЗАКРИВАЙТЕ
31
0
 
9
 
! Отговори
dans преди 9 години
Данс днес нахлу в Карлуково. А Карлуково превзе Данс преди много години.
30
1
 
16
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
ТрябваШЕ първоначално САМО 1 милиард лева -това са 500 милиона евра за оздравяване на банката . но мисля че изпуснаха времето и момента когато трябваше да се "спаси" КТБ и те го разбират вече ,че е изпуснат момента за спасяване на банката и няма да направят нищо -защото е безсмислено ! А защо беше изпуснат момента за спасяване на банката е друг въпрос и май Василев е прав ,че искат да завземат активите на КТБ на безценица -това не говори ,че Цв Всилев е ангел и не е виновен .
29
5
 
6
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
ВЯРНО Е, ЧЕ МНОГО ХОРА РАБОТЯТ ТАМ АМИ ДА СИ НАМЕРЯТ ДРУГА РАБОТА ЗАТОВА Е ЦЯЛОТО ЛАЕНЕ!!!!!и държавата не е длъжна да плати дупката в КТБ само и само да богатее още цветан василев измамнически!
28
6
 
21
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
ЦЕЛТА НА ОМАНСКИЯ ФОНД КОЙТО Е АКЦИОНЕР В КТБ С 30%-ТА Е АКО ВЗЕМЕ КОНТРОЛА ДА ИЗТОЧИ КВОТО МОЖЕ ДА ПОКРИЕ ЗАГУБАТА!!!!!!!!ПУСНЕТЕ ЛИ СЕ БАНКАТА В ЧУЖДИ РЪЦЕ НАПРАВО ЩЕ СИ Я ИЗТОЧАТ КВОТО МОГАТ ДА ДОКОПАТ !!!!БАНКАТА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ОБЯВЕНА В НЕСЪТОЯТЕЛНОСТ И ДА СЕ ИЗПЛАТЯТ ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ!!!!!!ПРИ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ПАРИТЕ КОЛКОТО МОЖЕ ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ И ЗАГУБАТА ЗА ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА Е ПОЧТИ МИНИМАЛНА!!!СТИГА ВЕЧЕ ГЛУПОСТИ ОБЯВЯВАЙТЕ В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ И ТОЛКОВА!
27
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
При тези обявени резултати, е малоумие да се говори изобщо за оздравяване. По-добре да си говорим за Дядо Коледа!
26
3
 
7
 
! Отговори
ДО АТАКА ПОБЕДА преди 9 години
А Атака да върне парите от златния пръст,парите от руското консулство и подкрепата за Бойко 3 години,хайде стига с тая прах в очите на народа нали се видяхте колко струвате 4%.