Пестициди убиват врабчета и врани, алармират природолюбители

Химикалите унищожават храната на животните
12
Пестициди убиват врабчета и врани, алармират природолюбители
Снимка: архив Булфото

Пестициди убиват врабчета и врани. Това алармира Даниел Митев от варненския клон на Българското дружество за защита на птиците.

Използването на пестициди и на всякакви химикали унищожава тяхната храна. Тези химикали по веригата стигат и до нас, допълни Митев.

В продължение на три дни – 16, 17 и 18 януари, беше извършено традиционното преброяване на водолюбивите птици от Черноморския регион. Сред тях са гъските, които се броят рано сутринта.

След това екипите обикалят влажните зони на Черноморското крайбрежие и броят всички гмурци, гмуркачи, чапли, патици, водни кокошки и лебеди. Резултатите ще станат ясни до дни, обясни Даниел Митев.

Следващото зимно преброяване на водолюбивите птици ще бъде след една година. На 31 януари предстои преброяване и на червеногушата гъска. То ще се проведе в района на Шабла и Дуранкулак. Тази птица е световен защитен вид. Всички преброявания се правят от доброволци.

Александър Йорданов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
До АнонименВсе още има, вчера кацаха на терасата ми.
6
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Ние сме следващите !
5
0
 
12
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Помните ли ,,Ние врабчетата" на Радичков?,,Онова нещо" което ги гледаше явно не е било на добро.Човешката алчност се оказва безкрайна,днес съобщиха,че 1% от хората на земята притежават повече богатство от всички останали 99%.Не е ли това основопричината на всички беди?
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега познайте от един път,кой ги консумира тези пестициди,освен врабчетата и враните,и не се оплаква ?! :))
3
0
 
12
 
! Отговори
Тялото преди 9 години
Човека е 100% зависим от природата за живоа си. Една по-сериозна повреда и няма да има нито храна, нито вода за пиене. И въпреки това хората, които ги е грижа за оцеляването на жизнената ни среда, се представят за "любители". Все едно им е някво абстрактно хоби. Те са нормалните. Не бизнеса, или потребителите.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По селата врабчетата отдавна изчезнаха. С тях изчезнаха кеклиците , фазаните, и някои други птици. Причините за това са две- химизацията и европомощите, които се дават за обработваема площ. Бяха разорани всички пътища между нивите, места с ниски храсталаци, където гнездеха животните, синурите между нивите. Отсечени бяха малкото останали дървета.В селата от врачанско се разораха селските пътища и хората няма как да отидат до лозята си, поради което ги изоставиха. Алчността не води до нищо хубаво.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОБРУТРО!!! ВИЕ СЛУЧАЙНО ДА НЕ ОТКРИХТЕ ТОПЛАТА ВОДА? ВРАБЧЕТА НЯМА ОТ 20 ГОДИНИ. ОСТАНА ЛИ СА САМО ВРАНИ ГАРГИ И ГЪЛЪБИ.