Цената на електронния подпис пада, вече е 12 лева

Е-подписът дава по-голяма достъпност до е-услугите
22 яну 2015 20:26,
6
Цената на електронния подпис пада, вече е 12 лева
Снимка: БТА

Цената на електронния подпис за граждани вече е 12 лева. Това съобщи зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов.

Един от големите доставчици на е-подписи „Информационно обслужване” АД е въвело изцяло нова тарифа от вчера и цените за гражданите са паднали двойно.

Още по темата
Поевтиняването на електронния подпис е стъпка към по-голяма достъпност на електронните услуги, обяви Борисов.

Според него слабото използване на е-услугите досега се е дължало именно на цената на е-подписа. Целта му е да удостовери самоличността пред цифровата администрация.

Електронните услуги улесняват гражданите при подаване на данъчни декларации, на информация към Търговския регистър, получаване на електронни свидетелства за съдимост, електронно подаване и отчитане на проекти с евро средства, проследяване на документи към деловодните системи на държавната администрация, преглед на здравно досие и други, обясни зам.-министърът.

Използва се и за електронното заявяване и получаване на свидетелство за съдимост.

В периода на данъчна кампания електронният подпис гарантира ненарушимост на данъчната декларация и нейната автентичност. Това улеснява гражданите и фирмите да подадат годишните декларации, без да чакат на опашки и да получат 5 на сто отстъпка, ако не дължат суми на държавата, обясни още Борисов, цитиран от БТА.

Той добави, че нивото на сигурност на е-подписа в електронния свят е изключително високо. През последните 14 години са издадени близо 400 000 електронни подписи, като този брой ще се увеличава с предлагането на повече електронни административни услуги.

Днес вицепремиерът по държавната администрация Румяна Бъчварова си купи електронен подпис в сградата на Централна поща. Тя получи електронния сертификат с тригодишен срок на валидност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Гочо Генджев преди 9 години
Цената на електронния подпис за граждани вече е 12 лева. Я съм селянин,шъ ползвам ли утстъпка ил шъ плащам повичи ?!
5
0
 
0
 
! Отговори
recep преди 9 години
turkiye ste plati parata na turcite. haide mir da ima samo. bulgarite ne se nayajdat lesno. turkiye plasta djamiite, uchilistata, radioto, tileviziata, autobusa, vlaka
4
0
 
0
 
! Отговори
джоу просто джоу преди 9 години
До Циркаджията Ненчу+1Много левчета потънаха безследно.
3
1
 
1
 
! Отговори
Циркаджията Ненчу преди 9 години
Квой туй ел. подпис бре ***?Пак ли цуцате от стадото?ssh-keygen квой ва?
2
0
 
3
 
! Отговори
Сиса преди 9 години
Проблема е,че *** Айшето ще ѝ извадят сертификат за електронен подпис без да плаща,защото това ще бъде дискриминация......
1
0
 
1
 
! Отговори
basmati преди 9 години
Aysheto kat si prodade glasa za 50 leva na novite izbori( tia ima mnogo hubav glas i moji i poveche da iskara), da si plati e-podpisa 12 leva ...Djaba 38 leva! :))))