Парите за болниците ще стигнат, смята Москов

"Има налични буфери, ако се очертае недостиг, НЗОК има резерв"
12 фев 2015 18:46,
5
Парите за болниците ще стигнат, смята Москов
Снимка: архив Булфото

Здравният министър Петър Москов не очаква в края на годината да има дефицит в болничната помощ.
 
Парите на болниците през годината ще стигнат чрез предвидената нова методика за финансиране. Това Москов обяви по време на блиц контрол в здравната комисия в отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Емил Райнов. Социалистът попита ще стигнат ли парите на болниците, след като тези заведения, които оказват и спешна помощ, ще получат до 95% от досегашните бюджети.

Още по темата
По думите на Москов има налични буфери и дори да се очертае недостиг, НЗОК има резерв за нови дейности на територията на районните здравни каси. Има и допълнителен резерв на Касата от 110 милиона лева, може и да се пристъпи към вътрешни преразпределения на ресурса в институцията.
 
Бившият социален министър Хасан Адемов изрази съмнение, че средствата ще бъдат достатъчни, още повече че в заложените бюджети са включени и нови дейности. Депутатът от ДПС припомни, че тази методика е приета от Надзорния съвет на Касата само с гласовете на държавната квота. Той коментира, че при всички положения ще има листа на чакащите, а освен това ще се отрази и върху приходите на лечебните заведения.
 
От Реформаторския блок коментираха, че трябва да се наблегне на контрола на разходите на лечебните заведения, което ще доведе до отпадане на делегираните бюджети.
 
Москов призова парламентарните групи да подкрепят предложената методика за финансиране на болниците, защото е качествено различна от досегашните.
 
Другата сряда концепцията за здравна реформа ще бъде защитена на Министерски съвет, посочи Москов.

Още новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Даже са много. Отиваш да ти сложат една клапа, изрязват ти една здрава и се връщаш в провинцията с 2 железни клапи. Справка Токуда!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zdaravei ministar SKOT- ILI SE BARKAM
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да попитам:Може ли с приблизително 20 (двадесет пъти) по-малко средства за здравеопазване средно на човек да се постигне качество на услугата както в Австрия и Германия, примерно?Мерси предварително, и ако някой знае как, моля да прати съвет как става.