14 февруари: Свети Валентин VS Трифон Зарезан

Между светците има доста прилики - и двамата са били лечители и загиват млади
Обновена: 14 фев 2015 07:43 | 14 фев 2015 07:41,
88
14 февруари: Свети Валентин VS Трифон Зарезан
Снимка: Reuters

14 февруари се очертава като ден на голямото плуване – едни се мятат в море от любов по случай свети Валентин, други се носят на вълните на виното и вдигат тост за Трифон Зарезан. Трети правят и двете, четвърти – работят, пише в. „Монитор” и анализира, че между светците Трифон и Валентин има доста прилики.

И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията им Трифон спасил от душевна болест дъщерята на император Клавдий II, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора.

Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове. 

На Свети Валентин традицията повелява да се подаряват цвята, бонбони и дарове във формата на сърце. Трифон Зарезан се празнува от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Обичаите повеляват да се омеси хляб, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.

В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

В Италия всички жители без разлика на пол, години и образование, винаги отбелязват 14 февруари масово, задушевно и красиво, пише вестникът в кореспонденция от „Италия”. Младите го правят с романтична разходка, вечеря на свещи и подаряване на шоколадови сърца, по-възрастните пък леят сладки спомени по отминали копнежи, разказвани на домашната трапеза между две глътки червено вино.

Трифон Зарезан пък за първи път започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон, припомня БТА Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от  Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

София ще отбележи Трифон Зарезан и Свети Валентин в 17:30 часа от Моста на влюбените до НДК. Тогава към небето ще се издигнат стотици летящи фенери, за които се смята, че носят съкровени желания към небесните сили.

На 14 февруари БПЦ отбелязва църковния празник на успението на Св. Кирил Славянобългарски.

Днес е и голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 23 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чудесно съчетание: първо се напиваш, докато всички жени ти се видят като мис вселена, после се прибираш вкъщи при мецаната, за да и кажеш, че я обичаш и че тя е голямата ти любов!
52
3
 
27
 
! Отговори
rambo преди 9 години
днес е задушница а предателите на православната вяра и религия да си празнуват католическия празник свети валентин.
51
2
 
11
 
! Отговори
rambo преди 9 години
днес е задушница а предателите на православната вяра и религия да си празнуват католическия празник свети валентин.
50
2
 
14
 
! Отговори
за Трифон зарезан - преди 9 години
на тия дето им става годишно един си измислили празник - св.В. , *** , към него се писъиденили и *** , лесбийки и всякаква друга ***
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а кога ще се сетите да пишете за голямата любов между тракториста и звеноводката? тракториста ангелчо и звеноводката мая най после щели да се женят!
48
1
 
28
 
! Отговори
Днес преди 9 години
Днес е задушница!
47
3
 
39
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Католическата западна глупост да се е.е отзад. Ние сме българи и ще си празнуваме нашия си празник!
46
4
 
30
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Днеска е Голема Задушница бе и що е Зарезан и Валентинки разни барем днеска не чинят пукнат грош,щото днеска е ден на нашите предци дето на нас живот са дали а те вече са покойни и ние требва споменем душите им,да раздадем сладко жито,да прелеем вино,да запалим свещ,да сведем глави и си спомним кога с благи думи на добро са ни учили и си дадем сметка станахме ли по-достойни и предадохме ли ний на нашите деца доброто или остайхме туй на улицата щото Господ на предците ни прости ама на нас-едва ли
45
6
 
4
 
! Отговори
тв зомб преди 9 години
Честит национален празник на ресторантьорите и хотелиерите най-вече, а всички други да се бръкнат по-надълбоко за да ги уважат!
44
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за избор. Единият празник против другия. Кой да се празнува от тях е решил гениалния Шекспир.Надявам се няма да се намери *** който да отрече гения му. В драмата си "Напразните усилия на любовта" той казва,че "алкохолът повишава желанието, но намалява моженето". Още обяснения нужни ли са? Четете Шекспир.
43
6
 
15
 
! Отговори
The Beast преди 9 години
Вчера беше празник, днес е помия. Днес празнуват мръсните *** и мръсните ***. Да живее содомията!
42
11
 
17
 
! Отговори
Райна преди 9 години
П.П.Живея далеч от България и тук няма мартеници. Има обаче бяла и червена прежда и сама правя мартеници за милите на мен хора. Вярвам (!), че с пожеланията си за здраве им изпращам и от себе си, от доброто и силното в мен. Така че не ми говорете за традиции и българщина, който ги има, не ги губи просто защото празнува и св. Валентин, примерно!
41
2
 
10
 
! Отговори
Ръководство за празн преди 9 години
1. И най - важно да вземете децата (децата са най важни за да се продължава традицията) наздраве!2, Точите една петичка червено домашно вино3, Вземате 2-3 килограма свинско месо (по - мазничко), сирене (препоръчително домашно), червен лук повечко, деребни картофи 2-3кг. всякъкъв вид домашни варива също са подходящи.4. ОТИВАТЕ НА ЛОЗЕТО (АКО НЯМАТЕ ВАШЕ ТО МОЖЕ И НА НЯКОЙ КОМШИЯ)
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Chestit prasnik na vsi4ki istinski vlubeni hora,a sashto taka na vinarite,koito prodaljavat drevnata trakiska tradiciq za prigotvqneto na edna magicheska napitka, - balgarskoto vino!
39
19
 
4
 
! Отговори
стига с тая църква преди 9 години
Трифон Зарезан съвсем съвсем не е религиозен празник. Той тръгва като древни мистерии свързани с пиене и секс, но църквата просто си присвоява празника. Църквата също така създава измислените св. Кирил и Методий, които уж били измислили българската азбука. Изобщо църквата краде наред и опорочава света.
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 39Ти ли ще ми казваш дали да имам деца или не, бе ***? Ами ако не искам да имам деца к'о пра'йм, ***?
37
3
 
6
 
! Отговори
ГГГГ преди 9 години
Аз пък се питам, какви християни сме, при положение, че празнуваме езически празници, без да си имаме хал хабер какво послание носят и от къде идват въобще. Св. Трифон например е мъченик, осъден на смърт заради вярата си. Няма нищо общо с лозита и виното, това е просто обичай. Св. Валентин е венчавал войници, на които е било забранено да сключват брак. На днешния ден обаче колко хора се сещат и въобще колко хора знаят това. Трагедия е ако си вече на 16 и видиш ли си нямаш гадже.
36
3
 
8
 
! Отговори
Angerfist преди 9 години
До МилотоПеди, днес ще си завираш ли плюшено сърчице отзад?
35
4
 
8
 
! Отговори
Райна преди 9 години
До Членска карта 7Изобщо не съм съгласна!Смятам, че традициите, ценностите са В човека. Никой и нищо не може да му ги разяде, само той самият. Как наричаш точно празника не е важно, важно е да го споделиш с любим/а, приятели. Нито св. Валентин, нито Трифон Зарезан не са типично семейни празници и не се изключват взаимно. Това, че за момента някой не е влюбен и не празнува любовта си въобще не интересува влюбените. Пък и понеже е двоен празникът, така поне мъжете не забравят тази дата ;)
34
3
 
11
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
Демек такива като теб