14 февруари: Свети Валентин VS Трифон Зарезан

Между светците има доста прилики - и двамата са били лечители и загиват млади
Обновена: 14 фев 2015 07:43 | 14 фев 2015 07:41,
88
14 февруари: Свети Валентин VS Трифон Зарезан
Снимка: Reuters

14 февруари се очертава като ден на голямото плуване – едни се мятат в море от любов по случай свети Валентин, други се носят на вълните на виното и вдигат тост за Трифон Зарезан. Трети правят и двете, четвърти – работят, пише в. „Монитор” и анализира, че между светците Трифон и Валентин има доста прилики.

И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията им Трифон спасил от душевна болест дъщерята на император Клавдий II, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора.

Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове. 

На Свети Валентин традицията повелява да се подаряват цвята, бонбони и дарове във формата на сърце. Трифон Зарезан се празнува от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Обичаите повеляват да се омеси хляб, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.

В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

В Италия всички жители без разлика на пол, години и образование, винаги отбелязват 14 февруари масово, задушевно и красиво, пише вестникът в кореспонденция от „Италия”. Младите го правят с романтична разходка, вечеря на свещи и подаряване на шоколадови сърца, по-възрастните пък леят сладки спомени по отминали копнежи, разказвани на домашната трапеза между две глътки червено вино.

Трифон Зарезан пък за първи път започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон, припомня БТА Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от  Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

София ще отбележи Трифон Зарезан и Свети Валентин в 17:30 часа от Моста на влюбените до НДК. Тогава към небето ще се издигнат стотици летящи фенери, за които се смята, че носят съкровени желания към небесните сили.

На 14 февруари БПЦ отбелязва църковния празник на успението на Св. Кирил Славянобългарски.

Днес е и голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 23 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
Св.Валентин (който е изобретил любовта) и Св.Трифон Зарезан (който е изобретил виното) така и така са на едно ниво-направо може да станат Св.Св.Трифон и Валентин.Трифон и Валентин все някак си ще ги преживеем, обаче Трифон и Валентин +Задушница и Луков Марш вече става интересно. Не знам как Църквата изчислява Св.Валентин и Трифон Зарезан и Задушница, обаче при такава комплексирана празнична ситуация би трябвало да реши нещо по въпроса предварително-както и Обшината с разрешението за Луков Марш.
72
2
 
3
 
! Отговори
До №78 преди 9 години
Преди няколко години същата теза изказах пред покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Човекът ми обясни, че св. Валентин е канонизиран ПРЕДИ разкола между католици и протестанти и е общ светец за всички християни.Освен това дядо Кирил тогава каза, че ЛЮБОВТА не е само секс и това преекспониране на секса не е много добре за душевното здраве. Общо взето, смисълът на тезата му беше, че не е грях сексът, а сексът без любов. Умен и човечен беше дядо Кирил.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора,не се карайте!Просто празнувайте Трифон Валентинов или Валентин Трифонов и това е.Нека да има хубави поводи за празненство и положителни мисли.Между две чаши вино,просто кажете на жената до вас,че я обичате и така ще почетете и двата празника.Наздраве!
70
1
 
9
 
! Отговори
коментар преди 9 години
Самата идея да празнуваме любовта на точно определен ден и на мен не ми допада особено, така че дори и да имаше с кого, едва ли щях да празнувам свети Валентин, но нямам и нищо против да виждам млади (или възрастни) влюбени двойки. Гледах един репортаж за ученички, които са приготвили валентинки и ги раздават на случайни хора по улиците, с което им доставят радост. Виждате ли нещо лошо в това? Аз лично не, намирам го за мило и приятно.
69
2
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Двата празника 2 в 1 . Айшето каза -най хубава е онази работа след втората ракия.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде на всички през деня по една млада булка,а вечерта по едно старо вино.наздраве
67
1
 
5
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Дасикане рома (роми християни, български ***):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da sa napiem dokak sa naserem v ga6tite , toa deto ne se e nasral zna4e ne e hristiqnin
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с това VS . Има българска дума и това е : СРЕЩУ
64
4
 
5
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
Едното не пречи на другото!Стига сте Злобели!
63
3
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Свети Валалентин вън от България ведно с нато и ес!
62
9
 
6
 
! Отговори
ДО 60 преди 9 години
До ramboНима католиците не са християни?Големи светци се извъдихте.Чак "предатели на православната вяра".Оставете си хората да си празнуват, който празник пожелаят.
61
3
 
5
 
! Отговори
Христо от Перник преди 9 години
С тоа празник може много да се спекулира и Манипулира , примерно Празник на Радикални х........ алкохолици
60
4
 
9
 
! Отговори
Пияницата преди 9 години
Повече познат като пиянски празник за напиване до насиране , Манталитет все пак
59
10
 
6
 
! Отговори
Тюрк преди 9 години
Вместо да се заливате както го правите редовно вземете правете любов и деца, че не останаха бели хора в държавата, до празика всеки си празнува каквото иска, аз няма да отразя и двата но няма и да плюя по тези с личен избор !
58
3
 
30
 
! Отговори
Ста Богородица преди 9 години
Този западен нахалник няма място на нашата трапеза.
57
1
 
23
 
! Отговори
Янаки Димитров преди 9 години
Бог да прости починалите. Мир на душите Ви, и се молете за нас грешните.
56
10
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
аз ги комбинирамнарязвам се вино като прасе и после валентин до зори, може и с няколко мацие - няма грижи, накуп или една след друга - и това не е проблем
55
5
 
14
 
! Отговори
ТРИФОНКА преди 9 години
До РайнаЖалко е, че хора с *** имена си позволяват да обиждат истинските българи!Човек се познава по това какво уважава и цени.Явно доста си закъсала за любов щом чакаш този празник, а пренебрегваш българския!Явно се надяваш някой "Пиян Трифон Зарезан"да ти се обясни в любов.НАЗДРАВЕ!
54
11
 
4
 
! Отговори
от 57 преди 9 години
Мая Манолова и Ангел Найденов ще сключат брак до края на годината. Първата в историята на парламента ни сватба между двама народни представители червената фурия! Манолова ще покаже и лятната си жълта рокля, с която пленила сърцето на Найденов. Вчера тя се появи в парламента с нов стайлинг - със стилни очила!Соцдепутатката и зам.-шефът на парламентарната група на левицата са сгодени от 3 г., но покрай работата все не им оставало време да си кажат да и официално.