Спешна нужда от осъвременяване на старите пенсии

Висшист от годините на прехода с по-малка пенсия от чистач от 2010-та
26 мар 2015 16:52,
13
Спешна нужда от осъвременяване на старите пенсии
Снимка: Булфото, ахрив

Българската асоциация на пенсионерите настоява да се намери начин незабавно да се осъвременят старите пенсии.

Според организацията не е нормално човек с висше образование, пенсионирал се в годините на прехода, да получава пенсия по-малка от пенсията на чистач, пенсионирал се след 2010, и следвайки ръста на средноосигурителния доход, новоотпусканите пенсии да стават все по-големи спрямо старите.

Българската асоциация на пенсионерите настоява да се преразгледа цялата пенсионна система , като се изработят нови, справедливи форми на пенсиониране, при което най-ниската пенсия да е по-висока от прага на бедност, а всички други пенсии да са в размер 60-70 на сто от трудовото възнаграждение при пенсиониране.

Искането е записано в обръщение на организацията до председателя на Народното събрание, президента, премиера, вицепремиера и министър на труда и социалната политика, председателите на парламентарните групи, омбудсмана, управителя на НОИ.

Пенсиите трябва да покриват задължително ежедневните потребности на всеки пенсионер, осигурявал се с трудов стаж и възраст, допълват от БАП.

"Пенсията, това е едно отложено плащане и заслужено, трябва да я получава реално всеки работещ при неговото пенсиониране, а не да се говори, че младите сега работещи издържат пенсионерите и по този начин да се създават неадекватни отношения и настроения", заявяват от БАП.

От Българската асоциация на пенсионерите отново настояват за възможно най-бързо разработване и приемане на Закон за възрастните хора, който да урежда реално и дългосрочно всичко, свързано с достойния живот на възрастните хора в България.

Според организацията увеличаването на възрастта за пенсиониране задължително трябва да се обвърже със здравната реформа, като се определят ясно условията и се осигури здравно един по-дълъг живот за всеки българин с гарантирано постоянно и допълнително обгрижване.

Пенсионерите настояват предложенията да бъдат дискутирани с представителите на институциите. От БАП имат определена Контактна група от експерти, която е готова да участва при появили се всякакви възможности и предложения за срещи и разговори по проблемите на пенсионната система.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
До 4 (траде) преди 9 години
Това за ранната възраст на пенсиониране в Турция и за по-добрите им пенсии сме го чели неведнъж.Смая ме обаче една информация, която беше огласена през тази зима и я качиха дори и в този сайт. Ставаше въпрос за класация по отношение на пенсиите. Там, сред всички държави, нашата беше на 65-о място, но Турция беше няколко места СЛЕД НАС.Затова си мисля, че хубавите пенсии и ранната възраст за пенсиониране вероятно са условия, които засягат само една малка част от населението на Турция.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво, ама от къде ще дойдат парите? Да се криминализира не внасянето на осигуровки е абсурдно и никъде по света го няма и зад тази мярка се крие несправянето на държавата и институциите с проблема. Хиляди са в сивият сектор, мнозина не знаят, че не ги осигуряват и сега с ПИК кодовете излизат на яве.
9
0
 
7
 
! Отговори
Да ана не преди 9 години
До траде С какво сме по-напред от Турция - с промишленост ли , със селско стопанство, ... с ? Мисля, че сме по- напред с безхаберието към проблемите в собствената си страна ...
8
0
 
6
 
! Отговори
Неутрален преди 9 години
ПАРИТЕ СА ИЗТОЧЕНИ и от години се създават всевъзможни спънки за песионирането на хората с трудов стаж - липса на информация в системата на НОИ и НАП,за което тези две институции си прехвърлят отговорностите и не дават коректно необходимите справки Пропуски в законодателството една от които е, че фирмите(предприятията) не са задължени при прекратяване на дейност да предават ведомостите си в архива на НОИ и хорта не могат да докажат осигурителен стаж. Но ..каквото повикало, такова се обадило
7
1
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 6 КАТО ВИ ГЛЕДАМ И ЗА ВАС ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТОВА КОЕТО ГО ИСКАТЕ. ЗА ДА ГО ПРЕПОРЪЧВА ЧОВЕК ЯВНО Е ДОБРЕ ПОДПЛАТЕН ВЕЧЕ ФИНАНСОВО И ДА МУ Е ВСЕ ЕДНО ДАЛИ ЩЕ ПОЛУЧИ 150 ИЛИ 800 ЛВ. НО ТАКИВА КАТО ВАС СА ЕДИНИЦИ А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА НА РЪБА. ТАКА, ЧЕ СИ ЗАПАЗЕТЕ ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА ВАС. ИМА КОЙ ДА ГИ РЕШАВА ТЕЗИ ВЪПРОСИ.
6
0
 
4
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Ami viknete cernia mavur ot Dragalevci da vi pokaze kak se pravi, nali vednuz vece go e pravilKak pa edin Ivan Kozarev ne se nameri za negoTaka I taka se e svrial v polite na Vitosha
5
5
 
1
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 9 години
БЕЗСРАМИЕТО НА НЕКАДЪРНО ОВЛАСТЕНИТЕ - НЕ ПОЗНАВА ГРАНИЦИ. НЕЗАБАВНО - СЪС ЗАДНА ДАТА - ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ - ПОГОЛОВНО!?! - ЗА БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ ПЕНСИОНИРАНИ.
4
0
 
12
 
! Отговори
lolu преди 9 години
Жалко за народа ни....
3
0
 
16
 
! Отговори
траде преди 9 години
Как става това,че в една изостанала турция пенсиите са близо 500 евро,и се пенсионирват на 45 години.В Германия са 1 300 евро,а в Русия 300 евро.Толкова сме напред поне от турция,а те взимат по големи пенсии
2
0
 
28
 
! Отговори
хайде преди 9 години
В България са работещите бедняци,какво остава за пенсионерите.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цял живот хората работят за да получат подаяние.Това важи особено с образование и квалификация.Но жалкото е че искат да ни принудят да работим до последен дъх,за да не получим пенсия.Какво означава да се пенсионираш на 65 или 67 години?Да след това може би ще поживееш още някоя и друга година,но това живот ли е,когато си си възрастен,уморен,обезверен и те очаква единствено онзи с черното наметало и косата? А и когато нямаш пари за нищо...а мерси!