Прехвърлянето на пенсионни вноски - ни лошо, ни страшно

Горанов очаква темата за пенсионното осигуряване да се затвори май-юни
Обновена: 31 мар 2015 14:23 | 31 мар 2015 14:21,
16
Прехвърлянето на пенсионни вноски - ни лошо, ни страшно
Владислав Горанов. Снимка: БулФото, архив

Министерството на финансите не се отказва от предложението си за вноските за втора пенсия, направено в началото на годината, стана ясно от изявлението на финансовия министър Владислав Горанов в Министерския съвет.

Още по темата
Вицепремиерът Ивайло Калфин уточни, че предложението за възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване, влиза в настоящия пакет от мерки за пенсионната реформа.

Горанов подчерта, че идеята за тази промяна е негова и тя не е “нито страшна, нито лоша“.

По думите му социологически данни показват, че хората искат да се осигуряват в универсални пенсионни фондове, но около 1-2% не искат и затова трябва да се даде право на избор. Горанов бе категоричен, че промените ще минат през Националния съвет за тристранно сътрудничество и през Министерския съвет и ще бъдат подложени на обсъждане, преди да влязат в парламента.

„Очаквам май-юни да затворим темата за пенсионното осигуряване“, посочи Горанов.

Промените, които предстои да бъдат подложени на обсъждане, предвиждат изборът да не е еднократен, но направен не по-късно от пет години преди достигане на възрастта по чл. 68, ал.1 от КСО. Натрупаните средства по индивидуалните партиди на лицата, избрали държавното обществено осигуряване (ДОО), ще се прехвърлят в Сребърния фонд.

За лицата, които започват да се осигуряват, се предвижда вместо осигурителната вноска да постъпва във фонд „Пенсии“, да постъпва в избран универсален пенсионен фонд (УПФ), като в случай, че лицето не избере фонд в срок от 3 месеца, да се извършва служебно разпределение в УПФ.

Ще се обсъжда служителите в сектор „Сигурност“, които имат индивидуални сметки в УПФ, но нямат достъп до тях, да получат правото за избор за запазването на сегашното положение или еднократно насочване на натрупаните средства към фонд „Пенсии“.

Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониране на индустриалните категорийни работници – чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове.

Предложенията на КФН за промени, свързани с пенсионните дружества, също ще залегнат в предложения пакет от мерки. Очаква се от регулатора да дадат окончателните си предложения.

Също така се очаква до дни да се дадат предложения за промени по отношение на ТЕЛК-овете и за ограничаване на ранното пенсиониране на работещите в специалните ведомства. За тях Калфин посочи, че във всички случаи ще се върви към въвеждането на пенсионна възраст.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма страшно! където и да ги внесете, пак ще ги източат!
11
0
 
3
 
! Отговори
tih.doinov преди 9 години
Иване, защо да им е неясна доходността? Всеки един момент можеш да си направиш справка какви пари имаш натрупани до момента и как вървят дяловете на самото УПФ, а ако толкова им нямаш вяра можеш да направиш и справка в КФН, където на сайта винаги има информация за това. Много несериозно звучи от твоя страна.
10
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Aз бих желал да имам избор къде да внасям тази осигуровка. Частните фондове ме дразнят с високите си такси и неясна доходност.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов само питам къде се стопи резерва от 1,5милиарда лева на Здравната каса
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имах възможност не бих платил и стотина здравни и пенсионни осигуровки, бих ги внасял в лична банкова сметка и когато ми се наложи да ги използвам. Защо когато съм изряден данъкоплатец ми се налага когато отида на лекар да плащам рушвети а докато стигна пенсионна възраст може и да пукна
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само питам кой работодател , ще търпи на работа 65-70 годишни ......? трактористи,шофьори,строители,шлосери, стругар-фрезисти,водопроводчици и други общи работници. работещи физическа работа, които болестите, като /склероза,диабет, високо кръвно,намаление на зрение/ и други болести. един лекар , адвокат, депутат, счетоводител и други служби с умствен труд биха работили и до като могат ,но физически човека си има граници на възможностите
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
едно куче ще свърши повече работа от този. поне няма да пречи
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младите стоят бездешно и дори не розбират този перко и плазмодия Калфин какво са им приготвили. В България да доживееш 65 си е тото-лото. След 60 от 10 8 влизат по болници и не могат да работят дори и да искат. Рака коси страшно много хора. Тези *** са българоубийци!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките леви фенове да си внесат вноските в НОИ. Иначе какви леви са ?!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито лоша, нито страшна дори напротив, но за бюджета, нали Горанов? Имам съмнение, че не твойта глава, е родила идеята.
2
0
 
1
 
! Отговори
sport преди 9 години
И какво толкова бистри Владко, като на практика няма разлика с това, което предложи и съответно нажежи до червено общественото внимание? Или просто вече са успяли да "убедят" остатъка от управляващото мнозинство?
1
0
 
9
 
! Отговори
макето преди 9 години
в закона дали има графа отказ от дръжавна пенсийка щот мен така или иначе неке да ме огреее по е арно да си ги пийнем преживе оти не съм сигур дали свети Петър ке ги признае