Великденската трапеза "солена" – 300 лв. за агънце и салатка

Яйцата и марулята са български, ала доматите ги няма
8 апр 2015 20:45,
52
Великденската трапеза "солена" – 300 лв. за агънце и салатка
Снимка: Булфото, ахрив

За предстоящия празник агнешкото месо достигна 15 лева в търговската мрежа, а овчарите го предлагат на цени между 5,50 и 6,00 лева живо тегло.

Тази година агнетата на свободния пазар са по-малко, но са достатъчно, за да задоволят търсенето по време на празниците, коментира за БТА Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.
По думите му причината за това е болестта "Син език", което е забавило оплождането на овцете.

До момента са се продавали агнета с живо тегло между 20-25 кг на цена 7-8 лева за кг, които вече са изчерпани и тази седмица търсенето е насочено към по-малките животни - до 20 кг при цена между 5,50 - 6,00 лева, каза Синапов.

"Не можем да искаме да се спре вносът, но трябва да се знае, че има достатъчно български агнета, които да задоволят вътрешното потребление", коментира животновъдът. Според него замразеното месо може да се познае по това, че е отпуснато и леко синее.

Овцевъдите ще искат промяна в законодателството, което да им позволи да си направят пунктове и потребителите да могат директно от тях и на по-достъпни цени да купуват месото, каза още Бойко Синапов.

Проверка установи, че агнешкото трупно месо директно от кланица в Пловдивска област върви между 12,00 и 14,00 лева, в района на Стара Загора цената е 12,00 - 13,00 лева.

Разфасовано месо в магазините може да се намери между 12,00 и 13,80 - до 15,00 лв/кг в зависимост от качеството му.

Вторият по важност продукт на Великденската трапеза са яйцата, един път като символ на празника и втори път като част от пролетната салата. Към момента птичият продукт се изкупува на 0,17 лева от производителя и няма индикация цената да се повиши, коментира Андрей Атанасчев, собственик на птицеферма.

По думите му български яйца има достатъчно и съветва потребителите да търсят само такива, на които има печат BG. Всички останали са внос, за които не е ясно от къде са, кога са снесени и каква проверка са минали, коментира Атанасчев.

Според българския стандарт на етикета на кората трябва да е ясно обозначено кога и къде са произведени яйцата, в противен случай нещо не е наред, добави птицевъдът. Още от сега по магазините обаче цената на яйцата, в зависимост от категорията им, е между 0,20 до 0,23 лева.

Основният продукт на великденската салата – марулята, рязко "тръгна нагоре" още миналата седмица. В момента на тържището край село Първенец зелената селата се предлага по 1,00 лева, а червената от 1,20 до 1,30 лева, каза за БТА управителят на борсата Христо Панайотов.

Като причина той посочи продължителните дъждове и късния сняг, заради които салата е изгнила. За сравнение посочи, че миналата година по това време марулята е вървяла на едро между 0,50 и 0,60 лева. Доброто, по думите му е, че е българска, родни са и краставиците, които на едро са по 2,30 кг, в малки количества.

На борсата се предлагат също и български чесън и зелен лук. Никъде обаче няма български домати, на всички тържища се предлагат изцяло внос от Македония и Гърция, добави Панайотов.

На тази база цените на зеленчуците по пазарите вече "скачат" с над 50 на сто, което силно оскъпява великденската салата. В крайна сметка, ако предложим за великденската трапеза на една фамилия следните продукти: едно агне с дроб-сърма, 4 броя марули, 2 кг краставици, лук и около 20 яйца - празникът ще струва, при средни цени на продуктите - между 280 и 300 лева, като това не включва напитките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На попадийката ша и тегля една македонска наденица.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аман не се наядохте,то неможело без агнешко,айде де
43
3
 
1
 
! Отговори
тъжна преди 9 години
Не съм ви чела статията, но къде е хуманността към животните? Докато се избиват за храна - няма да има развитие.
42
1
 
2
 
! Отговори
17 лева на човек преди 9 години
половинка агнешко 10ка килце домати 3ка козунак 3ка яйца 2ка общо 17 лева на човек
41
1
 
2
 
! Отговори
NACO преди 9 години
Нищо НОВО! Кучетата си лаят,кервана си ВЪРВИ! А,"изборите" са все още ДАЛЕЧ! Сега някой "политици" ще НАТРУПАТ пачки и на "изборите" ще ги дадът под някаква форма! Така е,вярвате ни нали?
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Губернаторе ти къде си,че 300 евро наем?милано?рим?айде стига глупости,аз за цяла мансарда съм плащала 300 евро,то не може да си на център в голям град и да плащаш малко,и тук е така 300 лева за една *** в някой среден град,но не ми говори,че било еднакво там и тук..един надник от 50 евро са храна,цигари,лекарство и някоя дрешка,а тук 15,20 лева надник..сметни си сам
39
2
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Доста *** статия. Цяло агне! Да, но от него ще ядът четири семейства - 26 човека. За кого по-напред са 20 яйца, а пък 2кг. краставици са направо нищо.
38
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 9 години
Толкова пари за да има за плюскане само за 1 ден. Пълна безсмислица са тези празници.... И то хора, които стъпват в църква веднъж на високосна година, а през останалото време тъпчат околните с цел на тях да си им е добре....
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой колко и как купува си е негова работа.
36
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Е ми като купувате цели агнета все едно ще храните 100 души рода. То българите ако не се покажем по празниците, вижте ни, на гол тумбак чифте пищови. За едно нормално семейство, дори и с гости по празниците четвърт агне е достатъчно. Като се направят салати, гарнитури ала бала и готово, какво е това ядене, какво е това чудо
35
1
 
7
 
! Отговори
Бай Коста преди 9 години
Поредният опит за сензация. В местния лъскав магазин продават печеното агнешко за 25 кинта и не ти трябват повече от две кила, а всъщност и по-малко. С другите подробности ще докарате до 100 лева. Не казвайте, че семейството ви е 12-членно. Ако се чувствате патриарх и искате да поканите деца и внуци, то тогава на няколко други семейства празникът ще излезе без пари.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като смятате имайте пред вид, че на агнешкото рандемана в най- добрия случай е 50%.Не че защитавам търговците.Също така производителите продават агнетата добре нахранени и напоени, така че си купувате поне 3-5 кг ла**а за 5.50 - 6 лв/кг.Да не ви се падне пък някое ***, мазно животно.
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SELIANITE PROSTI OTNOVO IZNUDVAT HORATA S VISOKITE SI ZENI.NIAMA DA KUPUVAM,DA SI GO YADAT SAMI.NEGRAMOTEN SELIANDUR--PERFEKTEN IKONOMIST.
32
3
 
5
 
! Отговори
ЕВРОГПЕЕЦ преди 9 години
Как ще ядете агнета бе.....това не се връзва с европейските ценности!!!!....И прасета няма да ядете,щото у нас те не са щастливи.....И какви салати искате бе...нямате прави краставици за салати.ААААААаааааааааа я да се стегнте малко-агнета ще ми печете и ядете.Да не би Кончита да пече агнета бе.....с нея трябва да се съобразявате,а не с някакви си ваши традиции.ЯСНО????
31
3
 
9
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
всъщност някъде по долу четох че агнешкото е приоритет по Гергьовден, не по Великден....Ама кой как си реши, цените са еднакви и на двата празника. Все пак не е лесно да гледаш овце и агнета.. овцата й дошло времето да се агни през нощта, ставаш и отиваш да видиш що лае кучето и що блее овцата.... агънцето пък малкото, иска храна. Трябва да го сложиш под овцата и да почне да суче... не е лесно. Не мислете за цените в магазина, мислете за грижите положени докато стигне до вас :)
30
4
 
7
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
И в интерес на истината, едно агне излиза около 180 лева, салатите са около 20, така че не ми казвайте че е скъпо. Вие кво искате, без пари ли? Без пари мама и на тате не дава.... Агне ще яде за по малко от 200 кинта и пак се оплаква, ми яжте ми оная работа тогава, смешки такива......................
29
3
 
6
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
Що да е солено? Даже е евтино - 300 лева, евтиния. Нали бате ви Бойко каза да има овчари, да гледат овце и агънца? Как тогава да ви ги продават? Без пари ли? Нали и тия хора трябва да ядат нещо. Ако почнат да подаряват агнета, никой няма да слуша бате ви Бойко и да работи като овчар... що да работи за без пари. Ама май вас шопите хем ви сърби хем ви боли... Бойко вика бачкайте овчари а другите искат агнета без пари. ха сега де? Разберете се с Бойко, той искаше така....
28
4
 
12
 
! Отговори
Губернатор преди 9 години
Кат не ви изнасят цените, бегайте да коляте вие агнета, мрънкялници. В чужбина едно кило е 15 евро, и не ми минавайте че стандарта е по висок. 800 евро заплата, 50 евро ток, 115 евро газ, 49 евро вода, наем 300 евро (за една стая). Та сега не ми обяснявайте на мене. Работете да изкарате пари а не да мрънкате че цените са високи.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми кат купиш цяло агне и 100 грама да изядеш другото си остава пак за тебе, иначе да, зависи колко пари си дал за него.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агнешкото никога не е било част от традициите, по време на Великденските празвници.. На Гергьовден..задължително!