Великденската трапеза "солена" – 300 лв. за агънце и салатка

Яйцата и марулята са български, ала доматите ги няма
8 апр 2015 20:45,
52
Великденската трапеза "солена" – 300 лв. за агънце и салатка
Снимка: Булфото, ахрив

За предстоящия празник агнешкото месо достигна 15 лева в търговската мрежа, а овчарите го предлагат на цени между 5,50 и 6,00 лева живо тегло.

Тази година агнетата на свободния пазар са по-малко, но са достатъчно, за да задоволят търсенето по време на празниците, коментира за БТА Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.
По думите му причината за това е болестта "Син език", което е забавило оплождането на овцете.

До момента са се продавали агнета с живо тегло между 20-25 кг на цена 7-8 лева за кг, които вече са изчерпани и тази седмица търсенето е насочено към по-малките животни - до 20 кг при цена между 5,50 - 6,00 лева, каза Синапов.

"Не можем да искаме да се спре вносът, но трябва да се знае, че има достатъчно български агнета, които да задоволят вътрешното потребление", коментира животновъдът. Според него замразеното месо може да се познае по това, че е отпуснато и леко синее.

Овцевъдите ще искат промяна в законодателството, което да им позволи да си направят пунктове и потребителите да могат директно от тях и на по-достъпни цени да купуват месото, каза още Бойко Синапов.

Проверка установи, че агнешкото трупно месо директно от кланица в Пловдивска област върви между 12,00 и 14,00 лева, в района на Стара Загора цената е 12,00 - 13,00 лева.

Разфасовано месо в магазините може да се намери между 12,00 и 13,80 - до 15,00 лв/кг в зависимост от качеството му.

Вторият по важност продукт на Великденската трапеза са яйцата, един път като символ на празника и втори път като част от пролетната салата. Към момента птичият продукт се изкупува на 0,17 лева от производителя и няма индикация цената да се повиши, коментира Андрей Атанасчев, собственик на птицеферма.

По думите му български яйца има достатъчно и съветва потребителите да търсят само такива, на които има печат BG. Всички останали са внос, за които не е ясно от къде са, кога са снесени и каква проверка са минали, коментира Атанасчев.

Според българския стандарт на етикета на кората трябва да е ясно обозначено кога и къде са произведени яйцата, в противен случай нещо не е наред, добави птицевъдът. Още от сега по магазините обаче цената на яйцата, в зависимост от категорията им, е между 0,20 до 0,23 лева.

Основният продукт на великденската салата – марулята, рязко "тръгна нагоре" още миналата седмица. В момента на тържището край село Първенец зелената селата се предлага по 1,00 лева, а червената от 1,20 до 1,30 лева, каза за БТА управителят на борсата Христо Панайотов.

Като причина той посочи продължителните дъждове и късния сняг, заради които салата е изгнила. За сравнение посочи, че миналата година по това време марулята е вървяла на едро между 0,50 и 0,60 лева. Доброто, по думите му е, че е българска, родни са и краставиците, които на едро са по 2,30 кг, в малки количества.

На борсата се предлагат също и български чесън и зелен лук. Никъде обаче няма български домати, на всички тържища се предлагат изцяло внос от Македония и Гърция, добави Панайотов.

На тази база цените на зеленчуците по пазарите вече "скачат" с над 50 на сто, което силно оскъпява великденската салата. В крайна сметка, ако предложим за великденската трапеза на една фамилия следните продукти: едно агне с дроб-сърма, 4 броя марули, 2 кг краставици, лук и около 20 яйца - празникът ще струва, при средни цени на продуктите - между 280 и 300 лева, като това не включва напитките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
17
 
! Отговори
опетков преди 9 години
Както и да го смяташ, трудно ще го докараш до 300 лв. Дори и в най-тежкия случай-цяло агне от 20 кг по 7 лв е 140 лв, зеленчука не повече от 20 лв и става 160 лв. Реално, дори да приемем че всеки ще изяде по 1кг месо по 15 лв прави 60 лв за четиричленно семейство. Със зеленчука - 80лв. Защо трябва да се измислят сензации, да се насажда тягостна атмосфера. Аман от пишман журналисти.
24
2
 
0
 
! Отговори
garbage girls преди 9 години
Generals BB kaza Hittite selyani da hodiatna Zapad da miqt chinii , a umnite sofianci da hodyat da kopat na. provansa , vsqka glupost name officers e pred posledna .....................
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZENATA NA KILOGRAM AGNESHKO TRIABVA DA BADE V MAGAZINA MAKSIMUM 5-6 LV.HITRITE SELIANI OTNOVO NI PREEBAVAT.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PREPORACVAM SVINSKO MESO ZA GODGATAIAGNESHKO ZA DIADO POP.
21
3
 
8
 
! Отговори
тжфюн преди 9 години
Аз произвеждам салати и ги продавам на 0.35 за бр. Наистина по това време не съм продавал на такава цена никога, но и никога не съм имал толкова загубени бройки. Стремя се да продавам направо на търговците на дребно, защото като мине стоката през търговците на едро, се получават такива цени като тези описани в статията, които са три пъти повече от цената, на която я продава призводителя, без да има никаква добавена стойност към нея.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ягнето заклано и ракията отлежала,язе съм готов за Великден.Само козунацете не са готови,ама че омаам жената-белким се сети.
19
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
агнешкото заедно със свинското са най-вредните меса.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми е проблем да плащам по 15 лева килограма. Ама като знам, че реалната му цена е 10 лева на килограм? Няма, няма и няма. Да си го ядат те.Като му нормализират цените - тогава ще купувам. Най-много ме дразни, някой Кънчо да си мисли, че е голям тарикат. И ако това значи да ям любимия ми грах с кайма на великден, вместо агнешко - кеф ще ми е! Кънчовците да се пръскат от яд, по 50 лева на килограм да го направят, ако щат.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шефа ми не си зане парите, а знаете ли какво яде? От онези дебърцини на Маджаров на командировка и едни салами марка Пикок дето ги има в Лидъл- това е пълна отрова. Нямам думи!
16
3
 
17
 
! Отговори
Kitov преди 9 години
Ден година храни! Това е символ-веруюто на българските "производители". Как може една келява салата да е 1.20 в Русе, а в Гюргево (Румъния) на един километър да е 45 ст. и то от сорта Копф, която е по-крехка. Или зеления лук - тук 60 ст., там - 40. Агнето ми излезе по 9 лв. килограма, готово разфасовано. А на веганите - яжте си моркови и салата и ще живеете 100 години, ама няма да усетите финия вкус на опечена агнешка кожичка....
15
2
 
6
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
между 5,50 и (колкУт струва У магЪзина), кВо ли се случва? При такваз добавена стойност, би трЕбвало бюджетО да е препълнен. Не Ли?Да-ама не. както казва П.Бочаров
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 9Виж сега, когато нямам домашно производство вино, тогава и това е добро. Всеки случай е 4 лева литъра и е много по- добро от тия литър и половина. И говоря все пак за определена марка- Хан Крум. Добро е. Даже по-добро от много вина 750 грама за 5-6 лева. Аз не знам кое купено вино може да бие по вкусови качества домашното от моя дядо- дето смесваше бяла и черна липа с памид....уникално вино.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е виновен
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 8Който си мисли, че е лесно да отглеждаш животни за продан изглежда същият *** като Тиквата, който вчера пак плямпа глупостите с безработните и що не се хванели да гледат овце на село. Такъв *** рядко се среща. Там е проблема че парите за субсидии отива в джобовете на търгашите измамници- заявил че ще гледа овце и има претенции че дадено пасбище ще го употребяват по предназначение, а то спекулират с това и го обявават за ливада- а ливадата вече не върви за пасбище.
11
2
 
2
 
! Отговори
тончо тодоров преди 9 години
Стига сте дрънкали глупости!
10
4
 
23
 
! Отговори
ГТ преди 9 години
До Анонимен 10Хората са дебели и с наднормено тегло от кофти храната. От хубава храна не се дебелее, колкото и да ядеш. В САЩ само заможните са с нормално тегло, защото те могат да си позволят качествена храна. Другите нагъват химия и ГМО. И тук стана така.
9
1
 
2
 
! Отговори
нaционaль преди 9 години
До FRСaмaтa истинa!!!
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж бедни, бедни, а всеки втори с наднормено и всеки трети с връх тегло. Празник може да се посрещне и с 50 лева. Не е задължително да преяждате и после диети за отслабване Ям за да живея, а не живея за да ям. То са козунаци, то месища и после инфаркти инсулти. О боже не наяли се! Ако е голяма компания ще си разделят после разходите! Важно е здравето, здравето!
7
1
 
22
 
! Отговори
FR преди 9 години
До Анонимен 3Не, не ти е 40 лева празника. Много повече е, но го плащаш с кредит, който ще изплатиш със своето и на близките си здраве. Това "вино" в кутия е химия и отпадъчна кал от производството на истинско вино. Няма да обяснявам и за другите евтини храни. Разменяте си здравето и живота. Купувайки евтини ***, доплащате с часове от живота си, но никой няма да ви го каже в очите.
6
2
 
20
 
! Отговори
агне преди 9 години
Баща ми на село гледа овци и всяка година има агнета.Стане ли време да се продават,на българина му се вижда солена цената,която му се казва.А тайничко се надява някой комшия да му занесе чинийка с печено месце.Е хайде,да иде да ги даде на някой 'ало измамник' , ама не взима в предвид три пъти на ден греене пускане на агнета и доене на няколко с биберона,топлене на млеко,цялата смрад,газене в ла*** , храна и всичко останало.Не ! Те ей така растат за без пари по дърветата.