90 г. от кървавия атентат в църквата "Св. Неделя"

213 българи намират смъртта си в терористичния акт
16 апр 2015 08:47,
97
 90 г. от кървавия атентат в църквата "Св. Неделя"
Снимка: "Стара София"

Днес се навършват се 90 години от атентата в църквата "Св. Неделя", при който загива цветът на българската армия - военният елит и интелигенция. Като целта е била да бъде ликвидиран включително цар Борис III.

Атентатът е извършен на Велики четвъртък преди Великден по време на опелото на ген. Константин Георгиев, който е прострелян смъртоносно на 14 април в градинката пред храма "Св. Седмочисленици" след покушение, организирано от военната организация на БКП.

О. з. генерал Константин Георгиев е депутат от Демократичния сговор. На опелото му се стича военния и управленски елит на страната.

По време на атентата загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца.

Историците твърдят, че атентатът в "Света Неделя" е най-тежкият терористичен акт в историята на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
КОЙ ЩЕ СЕ ИЗВИНИ преди 8 години
Bнук на клисаря на черквата Света Неделя Петър Задгорски е Добромир Задгорски, който беше БСП-депутат в Жан Виденовия парламент и заедно с Клара Маринова пяха партизан за бой се стяга . . .
70
0
 
1
 
! Отговори
FAKT преди 8 години
При атентата в черквата Света Неделя загиват на място 134-*** БЪЛГАРИ, ранените са 500, повечето от които умират от раните си. Следователно: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ТЕРОРИСТИ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ ИЗВИНИ САМО на ДОГАН и МЕСТАН . . .
69
0
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 9 години
До До 60:))) тези 2 ,5 милиона от какво мислиш че бягат бе ДРУГАРЮ -от гнусни червени въшки,които имат желание само някой да работи за тях.Младите напускат и ще напускат страната на червените мутрокомунисти .Никакви деца за *** ,дърти другарю -няма кой да ви изработва пенсиите ,горките *** -от кой ще крадат
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убийство на хора , и то в църква -човешки живот ,БОГ -кога това е значело нещо за червените фашисти.Важното е да се доберат до властта и да смучат държавни пари ,нали ДРОГАРЕ...
67
0
 
2
 
! Отговори
до 72 преди 9 години
До броя на жертвите сметни ги ти -явно си мнооогооо ''умен'' ,ББ -на власт от 2009 .Хм а от 1989 до 2009 -кво стана бе другарюююю.1993 г ,1997 нещо да ти говорят- фалит на държавата ,фалити на банки -мда те хората за кво ли са емигрирали .И от 2009 г напускат страната младите ШЪ ЗНАЙШ...
66
2
 
0
 
! Отговори
чк преди 9 години
Да живее бойната организация на БКП! Това не е тероризъм,а най-нормална подривно-диверсонна акция.Основните загуби са сред военните,е има и косвени жертви но при всяка военна операция има такива,дори и сега при тези съвременни технологии.Да не забравяме,че от Септември 23та комунистите са в състояние на война с правителството. А на война,като на война.
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA NE E ISTORICESKI FAKT,A HUDOGESTVENA IZMISLIZA.
64
7
 
4
 
! Отговори
без милост преди 9 години
По същия начин сега куевската фашистка хунта избива опозиционерите. Виж подпалването на Профсъюзния дом в Одесса.
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко кобургите и превратаджиите от девети юни 1923 година отървали кожата.Главната цел на комунистите са били те.
62
6
 
4
 
! Отговори
Стар комунист преди 9 години
Жалко че най-едрите риби са се измъкнали.
61
3
 
5
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Явно е било малко, щото днеска пак са същите *** на власт.Дано скоро ги изтрепят пак!
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Egati komunistitete na bojia hram da posegnat , tova ne sa hora
59
10
 
9
 
! Отговори
кк преди 9 години
Днес е "щастлив" ден за озлобелите антикомунисти.Осъждам с цялото си съзнание , душа и сърце всякаква форма на насилие и се отвращавам от хора, способни да извършат такова злодеяние.Но... на 09.06.2013 г. се навършиха 90 г от най-кървавото сваляне на едно законно правителство - не прочетох нито дума.На 14.06.2013 г се навършиха 90 г. от най-зловещото и грозно ликвидиране на Ал.стамболийски - нито дума - Занимавахме се с Пеевски.Сепртември 2013г - 90 г от Септеврийското клане - нито дума.
58
3
 
18
 
! Отговори
ааа преди 9 години
нищо добро от комунистите
57
7
 
12
 
! Отговори
болшевики преди 9 години
Най-червените болшевики са тези от тиквения герб! Пожарникарят-агент Буда е член на БКП и е бил генсек на СИК, Цецо Пудела е член на БКП и е работил в 7-мо Управление на ДС, убавата Цецка е член на БКП, даже е била член на окръжен и на квадратен комитет, Цацата е бил член на БКП, Плевелът е бил член на БКП. Доколкото ми е известно, нито Станишев, нито Сидеров, нито Доган са били членове на БКП
56
14
 
8
 
! Отговори
броя на жертвите преди 9 години
Пресметнете броя на жертвите на режима на агент Буда - емигриралите, умрелите, останалите без работа, полуделите, оскотелите, подслушаните, убитите и самоубилите се, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!
55
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атентата е отговор на септемврийското въстание, а там за унищожени много повече от тогавщните власти, а също повод да се унищожи тогаващната опозиция и до сега не се знае кой стои зад атентата
54
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
самия факт 4е има още *** подкрепящи това варварство доказва 4е мястото на комуниста е на въжето
53
2
 
16
 
! Отговори
Пи преди 9 години
Статия за такова значимо събитие написана с 5 изречения...
52
16
 
8
 
! Отговори
Пенчо преди 9 години
Жалко за децата... останалите сами са направили избора си.От както отново сме в ръцете на капитализъмъ сме цьфнали та чак ще вържем, и царчето и то се изреди... "не народ а ***".