Българинът пътува все повече зад граница

През април пътешествията са с 14% повече от преди година
27 май 2015 13:33, Десислава Попова
16
Българинът пътува все повече зад граница
Снимка: Ройтерс

Тенденцията към увеличаване на пътуванията на българи зад граница, както и на посещенията на чужденци у нас, която се наблюдава от началото на годината, продължава и през април. 

Пътуванията на българи в чужбина през миналия месец са близо 370 хил., или с 14,2% над регистрираните през април година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-голямо увеличение на пътуванията е отчетено към Белгия - с 60,1%, и Обединеното кралство - с 54,8%. Намаляват пътуванията към Украйна - с 9,8%, и Русия - с 4,3%, както и към съседните Сърбия, Румъния и Македония.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на българи в чужбина през април формират тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 41,8%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия – 30,3%, и пътуванията със служебна цел – 27,9%.

Туристическите пътувания на българите в чужбина и в страната са намалели с 15% през първото тримесечие, отчетоха преди дни от НСИ.

Същевременно се увеличават и посещенията на чужденци в България - през април те са над 502 хил., или с 3,7% над нивото от април миналата година. Посещенията с цел почивка и екскурзия намаляват с 5,9%, докато се увеличават тези с други цели и със служебна цел - съответно с 10,8% и 5,3%.

От общия брой чужденци, посетили България, дeлът на гражданите от Европейския съюз е 54,4%. Намаляват посещенията на граждани от Полша - с 24,6%, Гърция - с 24,1%, и други. Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Румъния - с 9,4%, Испания - с 9,2%, и други.

Увеличават се посещенията на граждани от европейски страни извън ЕС - с 9,8%, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Македония - с 29,7%. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: туризъм в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
От горната статистика, аз разчитам следните основни неща: повече българи емигрират, а тук се мъкнат повече *** от най-закъсалите европейски страни. Единствено увеличението на посещенията от Македония ми се вижда положително.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина емигрира все повече,не го ли разбрахте?
9
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Пътува и не се връща, а насам пътуват бежанци. Голямо евро развитие няма що....
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътуванията на Българи които се наблюдават са еднопосочни без обратен билет и на чужденците също са без обратен билет особенно на тези от АФГАНИСТАН,СУДАН,ЛИБИЯ,ЕРИТРЕЯ и СОМАЛИЯ.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми имат пари хората пътуват, това е добре за страната! Браво
6
1
 
10
 
! Отговори
Данъчен преди 8 години
А иначе нямал пари българина. Една статия по надолу сме първенци по пушачи, тия където пътуват се увеличили....просто имаме много сива икономика и укриват доходи. Затова по офицялни данни не сме добре а всъщност никак не сме зле. Ама нали трябва да витае все колко е зле та данеби да ни гепат че си праиме табиети нон стоп.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪТУВА И ОСТАВА ТАМ
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много от нашенците от крайграничните райони пътуват за по един ден, но се отчита излязъл от страната. Лично ние сме пътували много пъти до Сърбия и Гърция за по един ден.
3
2
 
10
 
! Отговори
турист преди 8 години
Това, ако е вярно е добра новина. Трябва да привличаме чужденци в България, а ние според възможностите си да виждаме свят.
2
5
 
16
 
! Отговори
666 преди 8 години
Нищо чудно. Българинът бягя, а чужденецът идва за европейско гражданство. После и той бяга :)
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми пътува, я! При това на доста хора толкова им харесва там, че...забравят да се върнат! За което дължим огромни благодарности на нашите любими политици.