Спряха тока на белодробната болница в Радунци

От януари персоналът е без заплати
9 юни 2015 16:22, Анисия Иванова
25
Спряха тока на белодробната болница в Радунци

Болницата за долекуване на белодробни болести в село Радунци, община Мъглиж, е с изключено електрозахранване заради задължения към EVN. Това каза пред БНР доктор Милко Димитров, управител на здравното заведение. От началото на годината заплати не са получавали и 23-мата работещи в болницата.

Днес масово пациентите на болницата в Радунци започнаха да я напускат. Причината е, че условията за лечение там са невъзможни. От вчера няма ток и болните са изкарали нощта на свещи. Средно на месец през болницата преминават около 30 пациенти и ги обслужва персонал от 23-ма, от които 12 души са лекари и медицински сестри.

Общо 1,3 милиона лева са натрупаните задължения на болницата, като 135 000 лева от тях са към електроснабдителното дружество. Болницата изцяло е на държавна субсидия, която се определя по методика на преминал пациент, а сумата е по 25 лева дневно на човек.

С постановление 788 на МС от ноември 2014 година парите за издръжка на държавни институции, които имат натрупани задължения, отиват директно в НАП за разплащането им. По тази причина от началото на тази година болницата в Радунци не е получила нито лев. На въпрос, как тогава извършват дейност, доктор Димитров отговори, че те не изписват медикаменти, а прилагат само физиотерапия и климатолечение.

Храната се доставя от фирма, към която също има натрупани десетки хиляди левове дългове.

Доктор Димитров съобщи още, че по разпореждане на Върховната касационна прокуратура Окръжната прокуратура в Стара Загора е започнала проверка за натрупаните задължения по времето на предишния управител на болницата доктор Маргарита Йонкова и за цялата изчезнала счетоводна документация.

За създалата се ситуация е информирано здравното министерство. Специализираната болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в Радунци е единствена по рода си на Балканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Тодор ЖивковДобре дошли в ПСЕВДОдемокрацията, Българи !Градена от:Гоце-Боце-Тетка-Сава-Станишко-Сотир-Павел-Иван-Телериг-Димитър...и другите по верижката.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България имаше резерв на здравната каса но Борисов и подлогата му Дянков го вляха в общия бюджет и го изхарчиха!!!! Дянков е осъден условно и не е в затвора за съжаление!1 милион Българоубица гласуваха за Будалисов доказан престъпник измамник и финансов разсипник на България те искат България да умре!!!Народа е проблема не е хитрия и нагъл престъпник Будалисов!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20Може да има дискусия по вашата теза, но едно е сигурно:Със 16, 80 на месец НИКОГА няма да имаш германско или австрийско здравеопазване!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16 Благодарение на 'Новите комунисти- дечицата на номенклатурата" и техните кражби България днес няма здравеопазване! Това, което съществува е опити за такова или откровен геноцид. Подстриганите градинки и чистите болници ще ги има у нас тогава, когато цялата крадлива и корумпирана политическа класа бъде вкарана в затвора. Дотогава и 500лв. да е вноската ,тя ще изчезва в джоба на престъпниците.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една бърза справка в Гуглето покзва, че бюджета на НЗОК за 2005 г. е около 1,4 млрд лева (4,5 пъти повече от цитираните от теб 300 000 000)...:)
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 13Значи веднага ти отговарям за сегашните 3 млрд, около 70 % отиват разход за лекарства и консумативи.Това - ако се съгласен с мен - нийде го няма като % съотношение.От останалото за ТРУД остават около 180 млн.Едно голямо НИЩО, троха в морето...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 13НЯМА ТАКОВА НЕЩО !Моля дайте ми линк да видя за 2005 г. дали е бил 300 млн лева бюджетът за здравеопазване!Толкова брутална пропаганда не трябва да ползвате!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Стар комунистКапитализмът, другарю е и лъскави болници, чисти подстригани градинки край тях, приветливи и ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ЛЕКАРИ и МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ, другарю (последното нивга не го забравяй!)...и всичко това го има примерно в Германия срещу 180 евро месечна здравна вноска (минимум!).Как мислиш, другарю ако това може да се постигне с 16, 80 лв месечно, германците по-прости ли са да не го сторят на момента?
12
6
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Това което казваш за Германия може и да е така.Обаче аз пък да ти кажа ,че преди 10 години бюджета за здравеопазване беше 300 милиона.Сега е 3 милиарда .Значи ДЕСЕТ пъти повече.Сега пък ти ми кажи как така парите са се увеличили десет пъти ,лекарите и пациентите за десет години намаляха с над милион и при тия милиарди здравеопазването е ***.Къде отиват тия милиарди бе,като и лекарите и пациентите са недоволни
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спираййййй, да умиргат българите. На всички болници да се спре, да изпукат българите за да се дава все по-малко за здравеопазване. Защо грябва да сме здрави? Болните ще умират, пенсионерите също за да не изяждат бюджета на Рапона. Като останат само *** пари няма да има и те ще умрат в болести и мръсотия защото няма да има българи които да ги носят на гърба си. Последният да затвори вратата.
10
7
 
8
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Е нали искахте капитализъм ве, лъскави касетофони и коли , ето ви на корем
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази болница германците са проектирали и е тяхна идея през 30-те на миналия век, а нашата е да е разбием и ограбим! Кога някой ще влезе в панделата за шаване на пръстите!
8
2
 
6
 
! Отговори
р преди 8 години
геноцид...
7
11
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Да, доста хора все още си мислият че живеят в социализмо-комунизма, когато държавата им плащаше тока и другите неща.Да, ама не. Това КУЧЕ ВЛАЧИ РЕЙС - ДИРА НЯМА ХЕЙ, свърши отдавна. Или си плащаш услугата, ако нямаш пари - не ползваш.Никой не ти е длъжен.
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безплатния цоцолизЪм свърши!
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да попитам:Може ли с приблизително 20 (двадесет пъти) по-малко средства за здравеопазване средно на човек да се постигне качество на услугата както в Австрия и Германия, примерно?Мерси предварително, и ако някой знае как, моля да прати съвет как става.
4
6
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Споко де, нали брат'чедите нали все това правят.Не знам за болницата, но за изхарчения от подопечните на бат'Сали със сигурност сме плащали.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1 и 2 Искам много внимателно да ви помоля да прочетете следното, другари:"Болницата изцяло е на държавна субсидия, която се определя по методика на преминал пациент, а сумата е по 25 лева дневно на човек."И сега също така много внимателно искам да ме чуете какво ще ви кажа, а то е:С ТРИЦИ МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ !Като искате европейско качество на лечението, моля бъдете така добри да осигурите поне 25% от европейското финансиране !Иначе - ЧАООООООООО
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на австралопитеците които берат , на тях кога? За сетен път се уверявам че тази територия се ползва за милиционеро-австралопитешки развъдник.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотно заглавие, господа !И какво идва да ни покаже то - че някой може да си ползва ток аванта, а остналите да му го плащат.