Предлагат: Цар Борис III за руска държавна награда

Инициативен комитет до Путин: За заслугите му към СССР през Втората световна
Обновена: 21 юни 2015 13:19 | 21 юни 2015 13:18, Анисия Иванова
68
Предлагат: Цар Борис III за руска държавна награда
Снимка: архив Reuters

Инициативен комитет от български учени и общественици предлага в писмо до президента на Русия Владимир Путин цар Борис III да бъде удостоен посмъртно с държавна награда на Русия за заслугата му пред СССР в годините на Втората световна война. Цар Борис III отказва на Хитлер да изпрати български военни части на Източния фронт за разлика от управляващите елити на всички останали страни от Тристранния пакт. Това съобщи на пресконференция в БТА акад. Георги Марков, директор на Института за исторически изследвания при БАН в периода 1993 - 2011 г.

Не смеем да си помислим за трагедията, която би сполетяла нашите народи, ако той не беше устоял на бесния натиск на Хитлер и беше изпратил синовете на България с пушки в ръце на Източния фронт, се посочва в писмото.

В него се напомня, че румънският крал Михай I е награден от съветската държава, при положение, че по негово време Румъния влиза във войната срещу СССР и румънските дивизии участват в битките на Източния фронт. Правителството извършва и масови депортации на евреите, румънски граждани, се отбелязва в писмото, като се напомня, че крал Михай I, има своите заслуги, които са известни.

От Инициативния комитет посочват, че организацията не е монархическа по характера си. Можем да посочим множество грешки и дори грехове на монарха, но доброто също трябва да бъде оценено и подобаващо поощрено като импулс за бъдещите поколения.

От Комитета изразяват убедеността си, че монархическите и десните кръгове в страната ще оценят обективно положително подобен акт от страна на Русия.

С евентуалния акт на награждаване на цар Борис III и признаването на неговия принос в българо-руските отношения в
 един драматичен исторически период ние търсим консенсус в нашето разкъсвано и днес от класова омраза общество, а също отново припознаване на нашите исторически приятели и съюзници, се посочва още в писмото.

Там се напомня и за управленската воля и участие на цар Борис III при спасяването на всички евреи от суверенната територия на България. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
...?? преди 8 години
....изтикали турците от майка ни, макар че аз мислено не се сещам за нито един паметник на руските освободители. ..Като стане въпрос за " 3-ти март", ходим на паметниците на болшивизма...?!?Не е ясно какво е изследвал др.Марков, като историк, видно от инициятивата му.Имало е т.н. за нас Освобождение, но да се изчерпва събитието, като акт на върховна славянска и християнска любов, без да е ясно какво рочно са славяните и без да искам да се лишавам лесно от вроденото ми човеколюбие, винаги....
38
0
 
1
 
! Отговори
...?? преди 8 години
Никога не съм коментирал какаквото и да е било по фороми, понеже ги намирам за еманация, видна, словестна проява, тъжна картинка ня всеобщото духовно и интелектуално, национално падение. Дори, често ми е мъчно да съм част от тая издухана вече нългарска нация. Другаря Марков, вместо да предлага Цар Борис III за награда на диктатура съсипала полвината свят, избила три пъти повече хора от колкото са загинали във ВСВ и то всичко случило се по време на последователя на сатаната- Сталин, чиито съврем
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бас, че Путин не само няма да награди цар Борис, но вярвам, че дори няма да даде отговор на писмото. Преди навлизането му в голямата политика, в интервю за малка руска телевизия споделя, че изпитва силна ненавист към украинците като нация и към българите. В голяма степен влошените ни отношения в момента са дължат на личните пристрастия на Путин.
36
1
 
3
 
! Отговори
до 54 кратун преди 8 години
Ти наистина си кратуна.Как искаш да ни третират като бяхме член на оста Рим,Берлин,Токио. И ако червената армия не беше в България, границата ни с Гърция щеше да е река Марица Пловдив щеше да е между народен град. Това го искаше Чърчил. И за какви репарации говориш ,репарации плащахме на Гърция за зонлуците които са вършили нашите окупационни войски там.Всички заводи и централи след 1945 г бяха построени с помоща на СССР
35
1
 
0
 
! Отговори
Баш демокрЪт преди 8 години
Малко справка- Кобургите са чифу..ска фамилия и винаги са били *** на западните крадливи лихвари. Те никога не са били българи и никога няма да бъдат, само вижте сина му като дойде от Мадрид как оправи българите за 800 дни! Борис не е пращал българи на източния фронт, защото цялата ционистка *** на запад знае, че българин ръка на руснак няма да вдигне! Всичко знаят на запад, затова са всички тия статистически институти и сега, за да ви моделират и изучават, а накрая да ви заливат с помия.
34
3
 
1
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
....този факт обаче не попречи на руснаците да ни третират като държава загубила войната да ни накрат да им плащаме репарации. Цялата тази история с предлагането на цар Борис III за руска награда е жалка.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо цялата работа смърди на газ
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПатриотТака е.В трудни времена да си на кормилото иска да си държавник.Не ***.Царят явно е разбирал, че целта оправдава средствата.Ще си остане в историята като противоречива личност.Но така е когато целта оправдава средствата.
31
10
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Нацистите го убиха,защото са разбрали ,че ги върти!Абе ако трябва да бъдем честни в трудно положение е бил Борис 3,но факта ,че е преследвал опизицията и ,че неговият режим е избивал дисиденти си оставя!
30
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо го убиват, след това го награждават посмъртно. Типично по сталинистки.
29
14
 
8
 
! Отговори
дгд блядове преди 8 години
Срам нямате, ***, скрийте се някъде! Какво следва подир това? Сигурно Георги Марков посмъртно за герой на НРБ или Немцов с награда от Путин?
28
7
 
4
 
! Отговори
xxx преди 8 години
До циркаджиятанали червената армия беше "непобедима"! Пък и що чинат братушките тъдява?
27
0
 
21
 
! Отговори
358 преди 8 години
Цар Борис III е забранил всички партии заради "партизанщина",така както и Алеко описва тази българска черта с политканстването за изгода. Ако сега беше на власт нямаше да я има тази вечна въртелжка ,която на луд направи народа . Да се менят във власт различни абривиатури , то не бяха СДС-та, БСП-та,ДПС-та ,ББЦ-та ...и безкраен брой продажници , които само се оправдават с този който е бил преди тях .
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен относно окупационните корпуси в Гърция и МакедонияАмо ако наистина им е ценна и скъпа руската кръв, проляна за Освобождението на България 1877-78 г., трябва да считат тази "окупация" за довършване делото на Освобождението на българския народ. Санстефанският мирен договор от руснаци е подписван, не от българи.
25
21
 
8
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Той не прати войници на източния фронт, но изтрепа хиляди българи които бяха против фашизма и че България помагаше на германците на източния фронт. Нашия ВМФ унистожи 5 руски подводници в Черно мори.
24
0
 
7
 
! Отговори
adn преди 8 години
До спароу дж.Кай цар? Борис е бил в гроба, когато са дошли "***". Не пиши тъпотии.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами рашките едва ли ще се съгласят защото въпреки че не сме изпратили войски на източния фронт с окупационните корпуси в Гърция и Македония сме освободили съответните германски части за източния фронт
22
7
 
0
 
! Отговори
Папашка и Тотошка преди 8 години
Леле леле и Братушките са Изкрейзили нещо!!! То все едно да направим Анте Павелич и Иван Михайлов видни герои на Комунистическия строй... Леле... Тоя свят съвсем се е побъркал....
21
4
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Лозунга на комунистическите държави, който беше най-отгоре във в-к Работническо дело как беше, помните ли? "Пролетарии от всички страни - съешавайте се"! Ето за това се наричат леви партии!
20
12
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Няма разлика между фашизма и комунизма! Не го ли разбрахте бе червени тролчета?!