България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа

Премиерът пред Bloomberg: Предлагаме хуманитарна помощ на Гърция!
Обновена: 10 юли 2015 14:06 | 10 юли 2015 14:04, Виктория Тошкова
364
България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа
Снимка: БТА

България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg.

Докато Гърция се бори да изготви подробен икономически пакет, с който да убеди кредиторите, че може да запази единната валута, лидерите на ЕС проучват различни сценарии. Хуманитарната помощ би бил въпрос, засягащ всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на германското външно министерство Саусан Чебли в сряда преди срещата в неделя в Брюксел, когато трябва да се обсъдят последните предложения на Гърция.

"В случай, че Гърция се нуждае от помощ, винаги ще я подкрепим с храна и лекарства", заяви Борисов в телефонно интервю в сряда.

Още по темата

"Тези пари могат вместо това да бъдат използвани за вътрешна социална политика или за образование, но все пак бихме ги предоставили", допълва премиерът ни.

Гърция, най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което би имало последици и върху страни като България и Румъния, заявиха лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов казва, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в състояние на платежоспособност, тъй като балканските страни се стремят да предпазят икономиките си от потенциален колапс на Гърция.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 млн. души, живее в бедност, страната е четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия – 3 894 долара, а в Унгария – 866 долара, допълва Bloomberg.

Изданието пише, че България е по-изложена на опасност от гръцката криза, тъй като гръцките банки държат пазарен дял от около 22% в българския банков сектор, според данни на централната банка. И все пак банките с гръцка собственост действат по правилата на българския надзор и са добре капитализирани, ликвидни, не притежават гръцки дълг и няма да бъдат повлияни от дефолт в съседна Гърция, заяви на 29 юни Българската народна банка.

"Европейските страни са много по-взаимосвързани икономически и политически в сравнение с преди 20 години", казва Симон Кихано-Еванс, ръководител на отдела за развиващи се пазари на Commerzbank в Лондон. "Ако съседът, с който имате трайни икономически отношения, е в нужда, логичната стъпка е да му предоставите подкрепа".

Борисов заявява, че населението на Гърция не трябва да страда заради политически неуспехи и да му се помогне ще бъде приоритет, ако такава нужда съществува.

"Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза. Надявам се, че няма да се стигне до там, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза", настоява премиерът ни.

Bloomberg допълва, че Бойко Борисов се е върнал на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите.

Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, пише изданието.

"Подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, подобно на останалите десни партии в Европа", казва той. "Но е също толкова важно да предлагаме подкрепа и състрадание", заключава министър-председателят.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представям си тирове с олио, домати, замразена цаца вълнени одеала...
9
2
 
44
 
! Отговори
:) преди 8 години
Този на снимката е с IQ 85-90 !Говори тези глупости, за да покаже, че ТОЙ е успешен премиер, не като Ципрас. Но Ципрас ще получи всичко, а гърците пак ще са 3 пъти по-богати от българите. Който гласува за Тиквата е завършен "интелектуалец" :)
8
1
 
40
 
! Отговори
Вотан преди 8 години
"е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg."Нашия бойко е направо за линчуване!Как може да си позволи такава наглост българинът и без това мизерства а той щял да ги оскубе още за да помага на високомерните гърци за да не изпаднат на нивото на българина!
7
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен вече искат да предизвикат народа да ги пребие с камъни.
6
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАЙТЕ ГИ НА СВОЯ НАРОД
5
1
 
55
 
! Отговори
Георгиева преди 8 години
Като си толкова "дащен ",дай от твоите ,"УМНИКО "!!!.....
4
1
 
68
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Боци, *** си баце!Погледни Северозападна България, погледни Странджа-Сакар, погледни селата по Родопите и долината на Места, погледни Трънско! Ако гърците са за хумантиарна помощ, не знам хората от тези места за какво са!
3
1
 
47
 
! Отговори
doN1 преди 8 години
До АнонименНие сме ненормални, че търпим Тиквата да ни продава!
2
1
 
35
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
...Започва да става много интересно !
1
2
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната"Ти нормален ли си бе?