България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа

Премиерът пред Bloomberg: Предлагаме хуманитарна помощ на Гърция!
Обновена: 10 юли 2015 14:06 | 10 юли 2015 14:04, Виктория Тошкова
364
България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа
Снимка: БТА

България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg.

Докато Гърция се бори да изготви подробен икономически пакет, с който да убеди кредиторите, че може да запази единната валута, лидерите на ЕС проучват различни сценарии. Хуманитарната помощ би бил въпрос, засягащ всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на германското външно министерство Саусан Чебли в сряда преди срещата в неделя в Брюксел, когато трябва да се обсъдят последните предложения на Гърция.

"В случай, че Гърция се нуждае от помощ, винаги ще я подкрепим с храна и лекарства", заяви Борисов в телефонно интервю в сряда.

Още по темата

"Тези пари могат вместо това да бъдат използвани за вътрешна социална политика или за образование, но все пак бихме ги предоставили", допълва премиерът ни.

Гърция, най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което би имало последици и върху страни като България и Румъния, заявиха лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов казва, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в състояние на платежоспособност, тъй като балканските страни се стремят да предпазят икономиките си от потенциален колапс на Гърция.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 млн. души, живее в бедност, страната е четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия – 3 894 долара, а в Унгария – 866 долара, допълва Bloomberg.

Изданието пише, че България е по-изложена на опасност от гръцката криза, тъй като гръцките банки държат пазарен дял от около 22% в българския банков сектор, според данни на централната банка. И все пак банките с гръцка собственост действат по правилата на българския надзор и са добре капитализирани, ликвидни, не притежават гръцки дълг и няма да бъдат повлияни от дефолт в съседна Гърция, заяви на 29 юни Българската народна банка.

"Европейските страни са много по-взаимосвързани икономически и политически в сравнение с преди 20 години", казва Симон Кихано-Еванс, ръководител на отдела за развиващи се пазари на Commerzbank в Лондон. "Ако съседът, с който имате трайни икономически отношения, е в нужда, логичната стъпка е да му предоставите подкрепа".

Борисов заявява, че населението на Гърция не трябва да страда заради политически неуспехи и да му се помогне ще бъде приоритет, ако такава нужда съществува.

"Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза. Надявам се, че няма да се стигне до там, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза", настоява премиерът ни.

Bloomberg допълва, че Бойко Борисов се е върнал на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите.

Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, пише изданието.

"Подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, подобно на останалите десни партии в Европа", казва той. "Но е също толкова важно да предлагаме подкрепа и състрадание", заключава министър-председателят.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе тиква,взее се скрий.стига се живяли в беднотията ти.
189
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болен здрав носи!
188
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В знак на добра воля гръцкият премиер обеща, че ще свика референдум дали да ни върне парите.
187
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
xaxaaaaa , xa xaxaxaxaxaaaaaa
186
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Antipolitikрозно е другарю зависим капо де тути не капи.И ти си пионка в тази мафия на политици ръководена от московски червени другари.МОСКОВСКИ ИЛИ ФАШИНГТОНСКИ, УМНИКО?
185
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България ГЕРБ и РБ режат пенсиите и вдигат цената на тока и народа бяга към Гърция за да взима помощи.
184
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Призидентъ и бойко такова са излагане че ме е срам да кажа на чужденците че съм българин
183
1
 
31
 
! Отговори
nobi преди 8 години
До МММ . Защото народа доказа,че е *** като фасул. Щом го избраха за 2 път, значи какво повече да кажем за народа
182
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
алоо бойковчета стига с тия номера бре - бойко бил комунистколкото българите са марсианцито тогава и началниците му от американското посолство и те са комунисти ами почвайте от тях и всички ви подкрепяме
181
0
 
10
 
! Отговори
сънчо преди 8 години
пепеляшка:-Кръстнице,ама тази тиква не се превръща на каляска! феята:-Каляска е миличка,но трябва да имаш тролски очи за да я видиш!
180
0
 
18
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
В село на такива приказки му казваме джуки за фасул???Или пък на гол тумбак-чифти!!е-пищов
179
2
 
19
 
! Отговори
Служител преди 8 години
До самоаетЗначи хората без образование и хъс за бизнес не зааслужават да имат семейства и да живеят, това ли казваш. Всеки работещ човек заслужава достойно заплащане за положен от него труд, както е навсякаде по света. Не може всички да сме образовани бизнесмени като теб! А що се отнася до мен лично и какво правя в сободното си време, дали кисна по форуми си е моя работа! И не се хвали с това че имаш образование не е за хвалба щото какви образовани хора познаваме .... мале-мале!
178
0
 
29
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
Хайде всички в един глас,като на концерт -Боко,Боко УНИАКЛЕН *** СИ.Нарочни пиша с грешки да не ми трият коментарите.
177
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, нали тоя мислил за България, като гледам сумати години мачка българите за едно потупване от запада ! Баси ***!
176
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
американците най ги е страх от комуниститеи ако някой стане омразен на народа веднага му го лепваттва макейн тва юнкер тва обама и тяхния пинакио от банкя излиза че са комунистиами хайде де милиардите са у тях вземете си ги
175
0
 
21
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 8 години
Както е известно Гърция е надежден партньор на МВФ и еврокредиторите- винаги си изплаща задълженията навреме и в пълен размер, така че не виждам проблем да орежа националния бюджет и да го дам на гърците.
174
0
 
10
 
! Отговори
До 223 преди 8 години
До Самонает: Ами вземи да поспиш малко, вместо да плещиш по форумите. Защото като си съсипеш здравето с това нощно бачкане и тези 2000 месечно няма да са ти достатъчни
173
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се заблуждавайте, че този вие сте си го избрали.
172
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 221Ами нали си го избрахме? Не ни харесваше ореха, сега сърбаме попарата на тиквата. А много добре знаехме какво ни чака. Но нали сме *** всички. Гледайте гърците как ги правят нещата и се учете.
171
0
 
10
 
! Отговори
хафте преди 8 години
До самонаетБратчет и аз като тебе знам два езика.