България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа

Премиерът пред Bloomberg: Предлагаме хуманитарна помощ на Гърция!
Обновена: 10 юли 2015 14:06 | 10 юли 2015 14:04, Виктория Тошкова
364
България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа
Снимка: БТА

България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg.

Докато Гърция се бори да изготви подробен икономически пакет, с който да убеди кредиторите, че може да запази единната валута, лидерите на ЕС проучват различни сценарии. Хуманитарната помощ би бил въпрос, засягащ всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на германското външно министерство Саусан Чебли в сряда преди срещата в неделя в Брюксел, когато трябва да се обсъдят последните предложения на Гърция.

"В случай, че Гърция се нуждае от помощ, винаги ще я подкрепим с храна и лекарства", заяви Борисов в телефонно интервю в сряда.

Още по темата

"Тези пари могат вместо това да бъдат използвани за вътрешна социална политика или за образование, но все пак бихме ги предоставили", допълва премиерът ни.

Гърция, най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което би имало последици и върху страни като България и Румъния, заявиха лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов казва, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в състояние на платежоспособност, тъй като балканските страни се стремят да предпазят икономиките си от потенциален колапс на Гърция.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 млн. души, живее в бедност, страната е четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия – 3 894 долара, а в Унгария – 866 долара, допълва Bloomberg.

Изданието пише, че България е по-изложена на опасност от гръцката криза, тъй като гръцките банки държат пазарен дял от около 22% в българския банков сектор, според данни на централната банка. И все пак банките с гръцка собственост действат по правилата на българския надзор и са добре капитализирани, ликвидни, не притежават гръцки дълг и няма да бъдат повлияни от дефолт в съседна Гърция, заяви на 29 юни Българската народна банка.

"Европейските страни са много по-взаимосвързани икономически и политически в сравнение с преди 20 години", казва Симон Кихано-Еванс, ръководител на отдела за развиващи се пазари на Commerzbank в Лондон. "Ако съседът, с който имате трайни икономически отношения, е в нужда, логичната стъпка е да му предоставите подкрепа".

Борисов заявява, че населението на Гърция не трябва да страда заради политически неуспехи и да му се помогне ще бъде приоритет, ако такава нужда съществува.

"Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза. Надявам се, че няма да се стигне до там, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза", настоява премиерът ни.

Bloomberg допълва, че Бойко Борисов се е върнал на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите.

Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, пише изданието.

"Подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, подобно на останалите десни партии в Европа", казва той. "Но е също толкова важно да предлагаме подкрепа и състрадание", заключава министър-председателят.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
11
 
! Отговори
Мила преди 8 години
Според известни изследователи, които са стигнали до изводи въз основа на собствени търсения, историята на българите поразява с многообразието на хипотезите и повечето от тях се свеждат до това, че това са най-древните хора на Земята.През XV в. византийският учен Лаоник Халкокондил твърдял, че богарите са Божии синове, синове на Слънцето, Богоизбрани, а всички останали народи от Британия до Сахара и по-нататък до Сибир са техни деца, преки наследници.Някои учени смятат, че българите са основоположници на културите и цивилизациите. Не случайно в Алтай думата болгар означава този, който е оц
169
5
 
4
 
! Отговори
Самонает преди 8 години
До 220 - аз работя нощно време, защото хората с които работя са в други часови зони. Можеш ли да си представиш???
168
13
 
7
 
! Отговори
самонает преди 8 години
Нация от прости, мрънкащи лентяи, които чакат някой да им сложи в устата, и бащицата да ги "оправи", ако може по втория начин. Е няма как да изкарваш пари, ако само мрънкаш, стоиш *** на едно място цял живот и не се развиваш. А при положение, че целия ЕС е отворен за работа и човек може да живее добре, да седиш и мрънкаш в България е много, много жалко и мизерно
167
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До самонает: Като гледам и ти на работиш много, ами следиш, кой ти цъка минуси. То при капитала, тия дето работят най-малко вземат най-много. А тамагочитата дето се сдухват от бачкане, кучета ги яли
166
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно, както са много горди комшиите, защо да не им пратим хуманитарна помощ два тира с бял боб, да не умрат от глад !
165
0
 
34
 
! Отговори
- - - - -- -------- преди 8 години
С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ЩЕ ПРАВИШ а бате бойко,не те ли е малко срам,ами ние сме роби на гърците бе ела в благоевградска околия да видиш нашите жени за колко левчета работят всеки ден извъредно в шивалните на маляките,тоя път жените ще те замерват с яйца....
164
22
 
1
 
! Отговори
самонает преди 8 години
Точно така мишки, цъкайте ми минуси, висете по форуми по цял ден, а после мрънкайте, че са ви ниски заплатите. Който работи за заплата, винаги ще бъде гърчен. Истината е собствен бизнес, или самонает. Само че, за това се иска мотивация, образование и яко бачкане. Колко от тия, дето ми цъкат минус владеят поне 2 чужди езика?
163
1
 
27
 
! Отговори
Борисов преди 8 години
Винаги съм готов да дам дупе на Брюксел и Вашингтон за европейската кауза и едно потупване по рамото. Ако това означава да орежа плачевния ни социален бюджет- ще го направя. Ако това ознава народът ми да затяга колана заради гръцкия кеф- ще пробия нова дупка в колана. Миналата седмица Юнкер ме похвали, че като премиер на държава, която отчаяно се нуждае от инвестиции, съм наредил държавата да е сред първите 8 в ЕС, които налеят пари в европейския инвестиционен фонд.
162
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия верно как трият коментари не е истина
161
0
 
23
 
! Отговори
наночастици преди 8 години
Веднага му направете трапанация,само не знам ,какво,ще намерите
160
23
 
2
 
! Отговори
самоает преди 8 години
До 204 - ми и 400 лева са ти много, щом не работиш, а висиш и коментираш по форуми. Аз съм самонает, каквото си изкарам е за мен и на никого не робувам. Просто вложих 4 години в учене на технологии и езици. Ако изкарам 2000 лв, го смятам за лош месец
159
0
 
22
 
! Отговори
художника преди 8 години
П О П У Л И С Т !!!!
158
0
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
О ми да ще им пратим памперси за дрисливите пенсионери гледани от българките за жълти стотинки и овиквани като селски *** .
157
6
 
3
 
! Отговори
Яна преди 8 години
Борисов да помогне! Знае как!
156
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 млн на Юнкер, сега на гърците още 100-200. Това са пари, взети от моя и твоя джоб, които няма да отидат за твоята баба, или дете. Продължавайте да плащате данъци в тази ***, Гърция и Юнкер разчитат на вашите левчета
155
1
 
20
 
! Отговори
Оставка 2 преди 8 години
До ОставкаИ при мене е така за 400лв заплата се хващам на работа защото не ми се робува в чужбина, а тука на шефа кучето му яде по-добре от мене(че и с по-мил тон му говорят)! И като има избори никой политик не излиза с ясни обещания, но пък излизат компромати колкото искаш само и само да се втълпи на хората кой по-лош и защо да не гласуват за другия. Ама така си е примирете се българи и чакайте да умрат лошите политици, щото само времето може да ги спре!
154
0
 
38
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
Преди малко написах,че бойко е УНИКАЛЕН *** и ми изтриха коментара-лъжа ли?
153
0
 
25
 
! Отговори
сънчо преди 8 години
'Що да не помогнем и на Германия,гърчулята не връщат и онези са я закършили.После ,ще нахраним и САЩ.
152
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Викайте линейката и го прибирайте че го е ударила жегата!
151
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не давайте нищо на мързеливите малякес!!! Мърльовци,да се научат да работят и плащат данъци!!!