18 души са яли от съмнителното за антракс месо

Болната крава станала на наденици, кожата й била продадена
Обновена: 18 юли 2015 22:41 | 18 юли 2015 16:14, Анисия Иванова
46
18 души са яли от съмнителното за антракс месо

18 души са яли от месото, за което има съмнения, че е заразено с антракс. Трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от кравата, за която се предполага, че е била заразена с болестта. Наденици, приготвени от починалото животно, са яли 15 души от Девня, с. Страшимирово, община Белослав и Варна, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Съмнителната за антракс крава дава симптоми за някакво заболяване - изкарване на пяна и кръв от устата, и поради това на 7 юли тази година тя е заклана от пострадалия. Още три лица са участвали в клането и разфасоването й.

По време на клането мъжът, който по-късно е починал, си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ. Трима души, роднини на починалия, са осъществили последно контакт с него. Това показва проверката на РЗИ-Варна и ОДБХ – Варна във връзка с открития случай на антракс във варненското село Млада Гвардия, Община Ветрино.

Стадото, от което е било болното животно, се състои от 105 овце и 27 крави. Отглеждането на животните се извършвало в стопанския двор на пострадалия, като пашата им била с останалите стада на селото. Близките на починалия - съпругата и синът му, също са участвали в отглеждането на стадото.

Кожата от одраната крава е продадена в Карнобат на Коста Каракачанина, който при разпит в полицията отрича да е купувал кожа.

Предприетите първоначални епизотични мерки от здравните власти са свързани с възбрана извеждането на стадата на паша от цялото село Млада Гвардия до поставяне на имунизация на животните против антракс.

По време на проучването не са получени или установени данни за наличие на други заболели животни в останалите стопанства от селото.

Според проверката закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Около осми или девети юли трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с личен транспорт – микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с.Бозвелийско, а другите две са от Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище около с. Бозвелийско.

Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е пренесено до Варна, кв. "Аспарухово", транжорна "Дари". Те съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо.

Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната в кв. "Аспарухово" категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

По данни на здравните власти всички лица са установени - имена, адреси, като подробно е проследено участието им в целия процес.

В момента екип от ОДБХ – Варна и "Гражданска защита" провеждат дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около с.Млада Гвардия и с.Бозвелийско.

Екип на ОДБХ-Варна днес е взел проба от почвата от обора, където се отглеждат животните и от околностите на с.Млада Гвардия за микробиологично изследване. Проверява се и транжорната в кв. Аспарухово", Варна.

Предприети са профилактични мерки спрямо изброените по-горе лица, включващи антибиотична профилактика, указание на ОПЛ за медицинско наблюдение. Относно профилактиката с антибиотици обаче се срещала силна съпротива от страна на лицата, на които е назначена, допълват от здравните власти. В момента екипът, който взема материали, ще проследи и антибиотичната профилактика.

Дадени са указания за дезинфекция на всички транспортни средства и хладилни съоръжения, при които е съхранявано месото.

На всички изброени лица вчера е снета епидемиологична анамнеза, като няма данни за кожни промени и самите те не съобщават за диарични изхождания и болка в дясна подребрена област или други оплаквания типични за заболяването. Епидемиологичното проучване продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Карма преди 8 години
Хората са ненаситни животни. Ако спрат да се тъпчат с всякакви меса и т.н. ни антракс, ни луда крава, ни свински грип ще имат, ама не, те са на принципа: "Нека изядем всичко що мърда пък да става каквото ще..."
22
2
 
3
 
! Отговори
Neli преди 8 години
До ВасилMnogo si prav - bolno jivotno - vmesto da se izsledva, davay da go prodadem, da izkaram pari, pak ako shte I niakoi da umre! (Izvinizvzm se za maymunitsata, ama niamam kirilitsa)
21
2
 
4
 
! Отговори
Neli преди 8 години
Vseki vtori v tazi darjava pravi nezakonni raboti, za da izbegne danatsi ili po drugi prichini. May predpochitat da umrat, otkolkoto da priznaiat za "chasproma"/"alash-verisha".
20
2
 
3
 
! Отговори
Neli преди 8 години
Sega kato se razboleiat tozi s kojata I tozi s tranjornata, may niama da mogat da tvardiat poveche, che ne znaiat za kakvo ide rech
19
1
 
1
 
! Отговори
Luda krava преди 8 години
Simptomite sa za "luda krava"...
18
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 8 години
А аз слушам ANTRAX- яка банда. :)
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевДържавата е много богата Ако кметове карат коли за 200 000 означава че българия е богата държава за сметка на народа който мизерства. Това ще рече че страната ни има потенциал за нормален живот, но той не е разпределен правилно. Пладнежките крадци крадат законно.Без война и народно отмъщение нищо няма да се промени
16
0
 
32
 
! Отговори
Васил преди 8 години
"Съмнителната за антракс крава дава симптоми за някакво заболяване - изкарване на пяна и кръв от устата, и поради това на 7 юли тази година тя е заклана от пострадалия. Още три лица са участвали в клането и разфасоването й." Значи, дава признаци на заболяла, и я правиш на луканка?! *** народ- слаба държава!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименkazah li vi nikoi ne proverqva za nishto----------А кой е казал че се проверява ?Все пак това е ***.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kazah li vi nikoi ne proverqva za nishto
13
3
 
1
 
! Отговори
майна преди 8 години
Фаги трябват, фаги.
12
3
 
7
 
! Отговори
BAI GANIO преди 8 години
BULAGRITI SME JUNACI.....MOJEM I MQSO S ANTRAX DA LAPAME!!! NEPOBEDIM NAROD!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
ANTRAX преди 8 години
MALIII CHETOH ZA TOQ BACIL...TVA E BASI I BACILA TERMINATIR....MOJE DA JIVEE V KAPSULIARNO SYSTOQNIE VEKOVE PRI EKSTREMNI USLOVIA.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗАРИНООО КОЛКО СИ *** ,,,И ИМА ЛИ СМИСЪЛ С ТЕБ ДА ГОВОРЯ,,:)))))))) МНОГО СИ *** БАТЕ..ХАХА
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
seriozno nqma po-dobra idea da zakolish bolna krava, da qdesh ot neq i da q pratish v tranjorna
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевВасилев , защо подкрепяш корпорациите ?Купувай от малките квартални магазинчета, не Кауфланд!Агент Джони Инглиш.
7
0
 
9
 
! Отговори
кофти преди 8 години
"Всички представители на род Bacillus не са взискателни към условията на съществуване и могат да образуват спори, които притежават висока устойчивост във външната среда. Местата, където се отделят антраксни бацили, са наречени от народа мъртви полета, защото антраксните спори се запазват години наред в почвата. "
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев 5 колбаса не може да "гангреняса" бе !Колбаса ГРАНЯСВА!!Изключително проста и неграмотна нация.
5
5
 
24
 
! Отговори
Горо преди 8 години
Типични неграмотни селяни. Ще умрат, но няма да си признаят, че правят нещо незаконно...ами да умират, викам аз!
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи път толкова добре написана статия, като репорт от полицията. "Среща се силна съпротива от изброените лица относно профилактиката с антибиотици", това изречение ме разби, все едно са от някоя секта отричаща медицината :)