Обраните нашенци край Солун се прибират в България

МВнР обаче си настоява: Консулът е действал правомерно!
18 авг 2015 16:15, Анисия Иванова
42
Обраните нашенци край Солун се прибират в България
Снимка: Dnes.bg

Обраните българи край Солун са изкарали една тревожна нощ, но днес се прибират в България. 

В ефира на телевизия Bulgaria On Air потърпевшият Любомир Цветков разказа, че са имали 30 евро след вчерашния обир. "Това беше бюджетът ни, с който бяхме останали на плажа", обясни той.

Вчера колата на българското семейство беше обрана на паркинг на заведение на 40 км от Солун. Семейството установява, че автомобилът им е разбит, а от него са откраднати пари, скъпи вещи, техника – смартфони и лаптоп, както и документите им за самоличност.

Още по темата

При потърсена помощ от българското консулство в Солун им съобщили, че трябва да платят глоба от 67 евро за загубени лични карти, както и 75 евро на човек, за да им се издаде временен документ за самоличност - пасаван, за да се приберат в България.

Цветков обясни днес, че са прекарали нощта в притеснение. "Бяхме много разстроени. Благодарение на една българка, която вчера ни помогна, тя има къщи за гости, за настаняване, жената ни приюти и останахме при нея. Вече сме малко по-спокойни", каза той.

Обраните нашенци край Солун се прибират в България

В 11.00 часа днес потърпевшите е трябвало да получат документа от полицията, който удостоверява кражбата на личните им вещи, както и документите за самоличност. С него те могат да преминат границата.

"Разбира се, глобите в България ще си ги заплатим за издаване на нови лични карти", каза той. Цветков обясни, че в крайна сметка няма да плащат глоба от 67 евро.

Мъжът отново припомни, че от консулството вчера не са получили никаква подкрепа. "Звъняхме на всички възможни контакти, които бяха предоставени. Накрая, след като се разчу по медиите, главният консул ни съдейства. След толкова опити чрез медии и социални мрежи той лично говори с началника на полицейското управление, който ни увери, че днес в 11.00 часа ще получим документите за самоличност", каза Цветков и поясни, че очаква днес да успеят да се приберат.

От МВнР излязоха със становище по случая, в което се твърди, че консулът ни в Солун е действал абсолютно правомерно и според правомощията си.

При издаване на временни паспорти консулът е длъжен да събере от тях сумата от по 67 евро, както и да им наложи съответните глоби, уточняват от ведомството. Според нормативните документи, ако пострадалите български граждани представят полицейски протокол за извършената кражба, то те се освобождават от заплащане на таксите и глобите.

От вътрешното министерство припомнят още, че в началото на юли са призовали българите, които възнамеряват да пътуват за Гърция, да внимават за личните си вещи и да не ги оставят без контрол.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимчо преди 8 години
Сега, не искам да критикувам хората...всичко се случва но аз в багажника на колата си дори чифт обувки не оставям, камоли портмонета,телефони,лаптопи и т.н. само и само за да не изпадам в такива ситуации. Моля не бъдете толкова невежи, даже в момента съм в чужбина и паспорта си ми е при мен нон-стоп. Така де, няма страшно...всичко ще бъде наред!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имам пари защо да търся консула?
4
5
 
11
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
Много ясно че ще се приберат, също както се прибират стотиците чужденци обрани в БГ
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямаш ли пари, ти си просто диване и какво ли още не.
2
4
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
А, за обраните българи край Кушадасъ нещо да напишете ?! Или за Турция нищо лошо не се пише. Забранено ви е ?
1
6
 
38
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Както във всяко друго консулство и там са назначени силно наши хора, които само вземат паричките и нищо не правят.