Общините се разбързаха да строят... детски площадки

58 млн. лева по европрограми трябва да бъдат спешно усвоени
18 авг 2015 20:49, Надежда Бочева
21
Общините се разбързаха да строят... детски площадки
Снимка: община Бургас

За да не бъдат загубени пари от оперативната програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. (ОПРР), 25 общини ударно усвояват 58 млн. лева евросубсидии за детски площадки и паркове, фонтани, велосипедни алеи и зелени площи. Това става по схемата „Зелена и достъпна градска среда“, а условието е строителните дейности и разплащането да приключат до края на годината.

Още през юни 2015 г. Комитетът за наблюдение на оперативната програма реши по ОПРР да бъдат реализирани резервни проекти за 120 млн. лева, за да бъдат намалени загубите. Тогава министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че 32 проекта са в риск. Така бе даден мандат на управляващия орган на ОПРР да наддоговори финансовия ресурс по програмата.

Набелязани са резервни проекти, подбрани така, че да могат да приключат бързо – въпросните проекти на 25 общини, доставката на 55 екоавтобуса за Стара Загора за 30 млн. лева и проект на здравното министерство за доставка на кибернож за близо 20 млн. лв. В списъка влязоха и три проекта за социални жилища на общините Тунджа, Лом и Столична (10,6 млн.лв.).

От МРРБ са поставили следните условия за допълнителните обекти: да бъдат представени влезли в сила решения за избор на изпълнител или сключени договори с избрани изпълнители, да има възможност дейностите да бъдат изпълнени и разплатени до края на декември 2015 г.

И още условия: в случай, че разходи за строителството не са разплатени от бенефициента към изпълнителите до 31.12.2015 г., бенефициентът се задължава да поеме като собствен принос неразплатените разходи. В случай, че към 31.12.2015 г. ОПРР не може да осигури целия финансов ресурс за финансиране на резервните проекти, бенефициентът се задължава да поеме като собствен принос неосигурени средствата за завършването на проекта, уточниха от МРРБ в справка, поискана от Investor.bg.

Ето какви проекти от резервния списък трябва да завършат до края на годината общините по схема „Зелена и достъпна градска среда“:

В Бургас се предвижда благоустрояване и паркоустрояване на зони за отдих; рехабилитация на улици и реконструкция на спортна площадка, вкл. на детски площадки и парково обзавеждане. Във Варна – модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих. Във Велико Търново – благоустрояване на парково пространство, изграждане на ограда и поливна система, реконструкция на алейна мрежа, реконструкция на детска и спортна площадка, благоустрояване на междублокови пространства, вкл. изграждане на баскетболно игрище и площадка за скейтборд.

В Смолян и Гоце Делчев ще се ремонтират улици. Проектите на Пловдив и Велинград са за обновяване на паркове, а на Габрово – за ремонт на улица, спортна площадка, благоустрояване зелена площ, рехабилитация на спортно игрище.

В Добрич с евросредствата ще се обновяват и изграждат на улици, площад, паркови алеи и пространства, както и спортна зона. Планирано е трасе за екстремно колоездене, многофункционални игрища и футболно игрище.

За реконструкция на междублокови пространства и детски площадки е проектът на Дупница. В Казанлък се предвижда озеленяване на зони за отдих и изграждане на спортна площадка. В Карлово ще изграждат изграждане на паркинг зони. И там ще се ремонтират детски площадки и градската градина.

Проектът на Кърджали е за реконструкция на площадно пространство и тротоари, на Ловеч – за подобряване на физическата среда и изграждане на нова зелена система, на Перник - за благоустрояване и паркоустройствено решение на част от Централен градски парк.

В Петрич се очаква възстановяване и благоустрояване на улици, зони за обществен отдих - зелени площи, междублокови пространства, изграждане на велосипедна алея, обновяване и модернизиране на входен булевард, озеленяване и изграждане на детска площадка.

В центъра на Плевен с евросредствата се очаква да бъде изграден пеещ фондан и водни огледала.

В Силистра продължава реконструкцията на Дунавската градина.

Проектът на Сливен е за благоустрояване на площад, на Стара Загора – за реконструкция на междублокови пространства, улици, зелени площи, на Шумен - за реконструкция на междублоково парково пространство и възстановяване на зона за обществен отдих, на Ямбол - за реконструкция на пешеходни зони. В Русе ще ремонтират централната градска зона.

Столична община получава допълнително финансиране за ремонта на парка пред НДК.

Към края на юли само три от 24 общини все още не са сключили анексите за допълнителните обекти. Според сключените допълнителни споразумения дейностите по тези допълнителните обекти следва да приключат в периода октомври – декември 2015 г., уточняват от МРРБ.

От там допълват, че община Стара Загора в момента изготвя анекса за екоавтобусите по проекта за интегриран градски транспорт. За доставката на киберножа се очаква избор на изпълнител за доставка на предвиденото оборудване.

Столична община предстои да сключи договор за изграждане на социални жилища. Общините Лом и Тунджа са се отказали от проектите си по тази мярка.

На въпрос кои са 32-та рискови проекта (по данни до 15 май 2015 г.), заради които се налага преразпределение на средствата, от МРРБ не посочват конкретните проекти, но уточняват, че 15 са на общините, а останалите 17 - на държавни институции.

Те са финансирани по схемите за културна инфраструктура, туристически атракции и маркетинг; държавните лечебни и здравни заведения; енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради; социални жилища; градска среда и градски транспорт; второкласни и третокласни пътища; подкрепа за следващия програмен период чрез изготвяне на инвестиционни проекти; изготвяне на интегрирани планове за малките градове.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: европроекти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Безвкусно, грозно, е резултатът! Кво може да искаме повече от гербаджии, м? Все пак са расли / първите 7м/ сред обори и кошари на село! Градинките и парковете вече приличат на типичните външни *** по селата! Къв Боце такива и проектантите му!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана с програма "Фасади"?!
15
0
 
1
 
! Отговори
Меца преди 8 години
Деца има достатъчно, виж в някои централни столични паркове има по две люлки и се чака ред по два-три часа...да не говорим, че люлките са само от типа 1-3г. И 7-8 г. Деца няма къде да се люлеят
14
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Айде на разграбванетоооооооо :-D
13
0
 
1
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Те така с оградки са преграждали некога / а и сега/ по планините и по чукарите оФците! Изглежда, че мотото на днешните "строители"-пастири по Европроектите е далеч-далеч от природата, но да се отглеждат бъдещи оФце! пп. асфалта на Баце пак присъства, де!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някога Тодор Живков отишъл с помощниците си в една гора през която минавала река и се провикнал:- Другарки и другари, ето тук ще построим село, над реката ще прекараме мост а от другата страна на моста до полянката ще направим детска градина и училище.- Другарю Живков, обадил се някой , но тука няма деца- Ще направим и деца- отговорил Живков
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъкмо за предизборни кампании - и площадките и "усвояването" на парите:)
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне да бяха съобразени с европейския стандарт.Самите игрушки са стандартно издържани, но ...Тези залепени за бтон гумени плочи от 2006 си излезнали от Е С стандартаМеждините пространства на игрушките също не отговарят на европейския стандарт
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеята е супер, ама при преобладаващо застаряващо население ние бабите и дядовците ли ще ги ползваме.Деца са необходими.А за да има деца, трябват млади хора.А за да има млади хора, трябват работни места и т.н.
8
0
 
7
 
! Отговори
Дежавю преди 8 години
- Г-н Борисов, ама ние нямаме толкова деца за такава грандиозна площадка ?! - Ще Ви направим и деца другари !!!
7
1
 
5
 
! Отговори
Георги преди 8 години
След като в центъра на Плевен има една от най-красивите водни каскади в България(за съжаление с неработеща част)какви водни огледала ще се изграждат с тези евросредства??? Единствено май средствата ще потеглят към нечии сметки!
6
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
vijte samo krajbata kolko imena ima usvoqvane ,beztopanstvenost, korupciq, konflikt na interesi ....
5
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
stiga s tova usvoqvane be 6to usvoqvane padna i *** usvoixa i kvo li ne tezi evroprogrami sa si 4ista dalavera za na6ite firmi4ki,pravi se 2 a se izpisva 200
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава работа ама ...българска. Всичко е стихийно , кампанийно, урбулешката, недомислено, неизпипано, важно е да се вземат едни пари...
3
7
 
2
 
! Отговори
европеец преди 8 години
Мачкай Бойко
2
5
 
2
 
! Отговори
Фори преди 8 години
Това, дето строят паркове, е хубава работа, ама много мръсни ги оставят накрая! Като мине човек и то кал, пръст, шума... Лепнат по обувкате.Трябва накрая да залеят целия парк с асфалт, да е чистичко!
1
1
 
9
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Контролните органи трябва именно тези проекти да проверяват, как се изпълняват и от кои фирми.