Разделното събиране – препитание за бездомните

Те искат работа и жилище, а не помощ от държавата
1 сеп 2015 13:47,
15
Разделното събиране – препитание за бездомните
Снимка: Facebook/ Градски Номади

Почти половината от бездомните хора в София се изхранват чрез разделно събиране на отпадъци. Това става ясно от проучване на сдружението ''Градски номади'' за нуждите и нагласите на бездомните хора.

Други 28% от бездомните временно се препитават като общи работници – охрана, чистачи. Същевременно близо една четвърт от хората без покрив са с висше образование.

Проучването е обхванало 50 бездомни хора в широкия център на София, а още 700 човека са били анкетирани за нагласите им спрямо бездомните хора. Двете изследвания са част от пилотната фаза на проекта ''Градски номади'' и целят проблемите на бездомните да придобият гласност в обществото.

Още по темата

Едно от несъответствията в резултатите на двете проучвания засяга най-неотложните нужди на бездомните хора. Самите те смятат, че искат работа и жилище, а само 4% очакват помощ от държавата.

Съвсем различни са обаче резултатите от анкетата сред обществеността. Близо 70 на сто от анкетираните смятат, че бездомните хора имат нужда от помощ от държавата, а по-малко от 10% посочват съответно работа и жилище като първа необходимост за хората без покрив.

Оказва се и че има сериозна пропаст между това как хората мислят, че се препитават бездомните и реалността. Едва 16% от бездомните се препитават чрез просия, докато една трета от хората смятат, че това е основното им препитание.

От сдружението посочиха, че според официалната статистика бездомните хора в България са около 1370, но тъй като тя се отнася само до тези с документи за самоличност, а такива са малко, реалната им бройка е около 500 000 души.

"Градски номади" ще търси решения на два от най-сериозните проблеми на тази уязвима група - липсата на данни за броя им и недостатъчно разбиране от страна на обществото и държавата.

От средата на септември от сдружението започват набиране на средства и доброволци за изграждане на мобилни бани, перални и микрокъщи за бездомни хора, както и за основаването на социално предприятие, което да им предлага работа и преквалификация.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Светла преди 8 години
Кой им е събрал личните документи? С тази бройка 500 000 мога да си подсигуря министерско кресло :)
5
1
 
3
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Стига сте ревали след 40г. трудов стаж ще хванете полагаща се пенсия 157лв на месец.Вие какво искате повече доходи като у фалирала Гърция ли ?
4
0
 
6
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 8 години
До Либерален демократдълго е за обяснение, но сте много зле.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Проучването е обхванало 50 бездомни хора" от 500 000?!Пак някое НПО цоцка парички!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Огромната част от истинските бездомни са такива, защото го искат - алкохолизъм, липса на отговорности, ангажименти, задължения, намиране на утеха и уюта в оскотяването и липсата на правила. Разбира се, много случаи това е съпътствано от психически проблеми, но не е и задължително да има такива. Искали работа, къде, на жълтите павета ли? От май до октомври може да се намери работа по селата и много хора го правят, земеделците и покрив им намират и храната не им е проблем, проблем е, ЧЕ СЕ БАЧКА !
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съжалявам, мили хора, но не може. Тези привилегии са само за малцинството... Само те имат право... Само те имат право на незаконни жилища. Само те имат право да искат от държавата да им намира жилища, след като бъдат бутнати незаконните постройки. И в действителност да им ги намира... А дори не им се налага и да работят- те получават всичко наготово чрез българите, които се трудят...