13 проекта по програма "Околна среда" са рискови

Изпълнението им трябва да приключи до 31 октомври
26 сеп 2015 13:20,
3
13 проекта по програма "Околна среда" са рискови
Снимка: Архив Булфото

Рискови са 11 водни проекта по оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г. (ОПОС), както и два проекта по ос "Отпадъци" на програмата. Това коментираха на семинар във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и ръководителят на Управляващия орган на ОПОС Яна Георгиева, предаде БТА.

Физическото изпълнение на проектите трябва да приключи до 31 октомври т. г.

„Имаме притеснения за 11 проекта в сектор "Води", които сме определили като рискови, коментира Яна Георгиева. Те ще бъдат предложени за фазиране - т. е. прехвърляне на част от изпълнението им за финансиране в следващия програмен период на ОПОС. Сред тях са проектите на Банско, Белене, Шумен, Ямбол, Раднево, Тервел, Видин, Враца и Силистра", каза тя.

В сектор „Отпадъци“ рискови са проектите в Бяла, Русенско и Разлог, но там няма възможност за фазиране на проектите, посочи министър Ивелина Василева. Ако проектите не могат да приключат в установения срок, общините ще трябва да търсят други начини за финансирането им.

В отговор на журналистически въпроси екоминистърът отбеляза, че възможен източник за финансиране за тях е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към екоминистерството или такса "смет". От ПУДООС се финансира изграждането на депото в Пазарджик.

Според Ивелина Василева доскоро е имало риск и за проекта на Ямбол, но вече се очаква работата да приключи в срок.

В Разлог също са напреднали доста строителните дейности на терен, при мобилизация е възможно работата да приключи навреме.

Яна Георгиева заяви, че по програмата са разплатени 93% от общия ресурс, предаде „Фокус“. Тя отчете, че еврофинансиране са получили проекти за 40 пречиствателни станции - 27 новоизградени и 13 реконструирани. Изградени и ремонтирани са около 2516 км ВиК мрежа. Финансирано е закупуването на модерни превозни средства - за София - 126 автобуса и 10 метровлака. За общините Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен са закупени 22 нови тролейбуса.

Георгиева припомни, че скоро приключи изграждането на завода за отпадъци на София.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Mariela преди 8 години
Нищо не се говори за изграждане на канализация в софийски квартали-Княжево,Бояна.В момента септичните ями са заустени в деретата и се носи неописуема смрад.
1
0
 
7
 
! Отговори
Ko0ko преди 8 години
Като разчитаме на такива селянки да администрират и управляват инвестиционни проекти + кражбите на местните велможи, друго не може да се очаква. А наздраве !