Таван на заплатите в БНБ? Не, реши парламентът

Предложенията на Реформаторите няма да видят бял свят
4 ное 2015 12:28,
13
Таван на заплатите в БНБ? Не, реши парламентът
Снимка: БНБ

Парламентът отхвърли предложението на Рефрматорския блок да се въведе таван на заплатите в БНБ. Решението бе блокирано с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Исакнето на десните пък получи подкрепа на левите. 

Предложението на Реформаторите бе внесено през лятото, когато шеф на БНБ все още бе Иван Искров, а депутати говореха, че заплатата му е над 40 000 лева. След избора на Димитър Радев бе обявено, че месечното му възнаграждение ще е 15 000 лева. 

Още по темата

Разгледаното днес предложение на Реформаторите предвиждаше заплатата на шефа на БНБ да не е повече от 95% от заплатата на председателя на парламента, която е 4200 лева.

Промяната предвиждаше надницата на подуправителите да е 90% от тази на шефа на БНБ, на останалите членове на Управителния съвет - 80% от размера на възнаграждението на Управителя на БНБ. Горна граница бе предложена и за директорите на дирекции - 70% от заплатата на Управителя на БНБ. 

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви против промяната с аргумента, че БНБ не е на държавна издръжка и дължностите в нея не могат да се равняват на тези в държавната администрация. 

Според Стоянова и сега има таван на заплатите. Тя предупреди, че ако предложението бъде прието, това може да демотивира ръководството на БНБ и да трябва парламентът да търси ново скоро. 

Мартин Димитров от РБ пък припомни думите на премиера, че никой не трябва да получава повече  от него. Според него не било честно и спрямо полицаите, които ще си кажат, че на тях им режат придобивките, но оставят 17 бона заплати в БНБ. 

Алиосман Имамов от ДПС предупреди, че предложението дава частично решение за регулация на заплатите. Затова движението се въздържа по него. 

Янаки Стоилов от БСП му отвърна, че за да се търси каквото и да е решение по въпроса, трябва да се приеме проектът на първо четене. Имамов пък контрира, че левият и десният популизъм не знаят граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност трябва да се върви по обратен ред - заплатите на някакъв шеф да са с таван базиран на заплатите на подчинените му. Ако примерно средната заплата в един отдел на БНБ е 800 лева, заплатата на шефа на отдела, да е най-много 1.5 пъти по-висока, т.е. най-много 1200 лева и т.н. в йерархията до управителя на БНБ.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таван на заплатите ли? Ами да сложат 1000 лева таван на заплатите и на президент, премиер, министри, депутати. Между другото едва ли заплатите в БНБ са по-високи от средните за София. Един познат от ИТ сектора, каза, че там му предлагали някаква смешна сума за заплата, а той започна на друго място с 3000 лева, като не след дълго му я повишиха.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кандидати за БНБ има само за началническите длъжности, а за другите няма.
5
0
 
0
 
! Отговори
пома преди 8 години
стига с тази мента!тя е в пловдив,в бнб при тотев навсякъде!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото знам непрекъснато вървят на сайта на БНБ конкурси за работа в БНБ и то за все едни и същи длъжности. Явно няма кандидати, за тези заплати в БНБ.
3
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Повечето не знаят изобщо за какво става дума. Според Закона за БНБ таван на заплатите има, но е за долната граница, но тя не се спазва. Според Законът заплатите в БНБ не трябва да са по-ниски от средните за банковата система за подобни длъжности. Добре ще е парламентът да провери спазва ли се законът, но не само за шефовете, а за всички в БНБ. Това ограничение в Законът служи на практика и за горна граница, в смисъл малко над долната граница. Дали шефовете в БНБ са така, трябва парламента да пр
2
0
 
1
 
! Отговори
кой преди 8 години
Трябда да си доста голям профан и ***, за да предлагаш и подкрепяш такова предложение: първо, БНБ внася в бюджета, но не взима и не е радно да се приравнява с държавни служители. Второ, тук се изисква много знания и опит и няма как заплатите да са колкото на полицай с извънредните, кой ще работи там и какви резултати могат да се очакват, ако въведат таван. Трето, зплатите и сега не са високи за редови служители
1
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Това е доказателство, че сме си в ерата на двойни, тройни, четворни и т.н. стандарти.Както казал попа: не ме гледай какво правя, слушай какво ти говоря