Днес празнуват Николаевците, рибарите, банкерите

Църквата отбелязва паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец
Обновена: 6 дек 2015 15:07 | 6 дек 2015 08:01,
17
Днес празнуват Николаевците, рибарите, банкерите
Снимка: архив Bulphoto

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден.

Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Култът към Свети Николай - като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Свети Николай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
от мен преди 8 години
да ви е щастливо името св никола да ви защитава и благославя и от мен да сте винаги с пари сложете тази вечер пари в червено портмоне и го сложете под възглавницата успех
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да са живи и здрави именниците, пожелавам им успехи!
11
1
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Абе да ви е честито, но нека не забравяме че в библията никъде не пише, за светии и затова, че закрилят и ала бала от тоя род, всичко си е по сетнешна измислица
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И БУРГАС !!!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не , защото и оня ден гледам смешното кметче с очилцата подарява на евреина камерън икона на николай ?!??! Абе кой подарява икони на евреин , значи явно има нещо гнило в цялата тая работа с николай ? Открай време никулден е празник на рибарите , никой рибар не знае за никакви банкери , това наскоро го пришиха към тях ...
8
1
 
1
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Днес е празник на кучките, кучкарките,кучетата и кучкарите !!! Вече два часе "националното Дарик радио" ми надува главата за кучета и кучкари. Че днес е моя празник, бе хора. Какви кучета, какви породи!? И, моля Ви се, колко добри кучета били тези от породата " питбул"? Но били добри, защото породата била хамериканска ! А за голия унгарски шаран от "Балатон" - нито дума.Той не иска "бежанци" ! За това ще го изключим от менюто си, респективно от ЕС. Като съберем милион подписа ...и баста.Замръзна
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит Имен Ден.Да сте живи и здрави.
6
1
 
9
 
! Отговори
РБ преди 8 години
Честито на именниците,да са живи и здави!Да са сладки рибките на всички!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя църква?Защото до колкото знам православните празнуват след 13 дена.Ааа комунистите от "БПЦ" дето са се самонарекли "църква" и са променили календара през 1968 г. ли?Ами те не са църква.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свети Николай е закрилник на рибарите изастъпник на неправилно осъдени затворници.Това с евреите и банкерите си е измислено отсамите тях.Още едно доказателство,че самошеници.Шаранът също е измислен от тях,като олицетворение на балъците,коитовпоследствие ще бъдат изнудвани.А сега-честит празник на всички именници.Бъдете живи и здрави.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо тоя светец не го вярвам аз . Прекалено много го хвалят еврейските медии , сто процента зад николай стои някав добре прикрит древен НЕХРИСТИЯНСКИ бог . Няма как и според мен , християнски светец да закриля тия евреи банкерите ...
2
2
 
7
 
! Отговори
българка преди 8 години
Честит празник на всички именници и всички родили се на този свят ден.!Бъдете здрави, весели и щастливи.Да Ви увеличат заплатите, стипендийте , детските и пенсиите Да е честит празника на банкерите и на Мария Гинева от Пазарджик, на рибарите от морският и речен район.!
1
3
 
15
 
! Отговори
наздраве преди 8 години
На всички именяци много здраве и щастие ,а на кожодерите банкери скорошен фалит.