Реформата на Москов ликвидира пазара в здравеопазването

Отиваме към бюджетно здравеопазване, заяви Болтаджиев
Обновена: 18 дек 2015 11:04 | 18 дек 2015 10:57,
20
Реформата на Москов ликвидира пазара в здравеопазването
Снимка: freeimages.com

Здравната реформа на министър Петър Москов цели да ликвидира бизнеса и пазара в здравеопазването. На практика тя се състои от регулации чрез въвеждането на максимални бюджети за болниците, а и с предвидените от догодина такива бюджети и за доболничната помощ. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Николай Болтаджиев, член на УС на Сдружението на частните болници.

Той открива редица притеснителни пунктове в здравната реформа, която се предлага. По думите му така „отиваме към чисто бюджетно здравеопазване“.

Болтаджиев критикува и здравната карта, предложена от Москов. „Отива се от следващата година и към райониране, тоест един пациент чрез здравната карта ще бъде закован да се лекува там, откъдето е, без да има възможност да отиде да се лекува в друг град, тъй като се залага да има толкова болнични легла, колкото „има нужда населението“. По този начин конкуренцията в сектора изцяло се ликвидира, каза Болтаджиев.

Сдружението на частните болници е пуснало жалба в КЗК срещу нарушенията на конкуренцията и на международни директиви, каза още Болтаджиев.

Болниците у нас се увеличават, защото има пазарна ниша, а и се правят инвестиции, обясни той по повод на новооткриващите се нови частни лечебни заведения.

„Проблемът е, че от година се ликвидират частните инвестиции“, отбеляза той и каза, че това ще се отрази много негативно на здравеопазването. Болтаджиев посочи, че постоянно се говори, че няма пари в здравеопазването, а в същото време се спират частните инвестиции.

За него тенденцията добрите специалисти да работят на частно е нормална и характерна за целия свят.

Не е вярно, че леглата в болниците са много, те са на средноевропейското ниво, уточни Болтаджиенв и даде пример, че в Европа леглата са 6,2 на хиляда души, а у нас са 6,4. Във Франция са 6,6 на хиляда души, 7,7 са във Великобритания, 8,2 – в Германия.

Финансовите проблеми на частните болници са следствие на бюджетните лимити, обясни Болтаджиев. По думите му в условията на пазарна икономика ако има администриране на системата, нищо не върви. И след като системата е бюджетирана, някои частни болници вече изпитват затруднения. Той напомни, че финансовите трудности са типични за държавните болници от години.

„Политиката на правителството на Борисов е чисто фискална, всеки министър провежда фискалната политика на Бойко Борисов, тоест налагат се ограничения за сметка на пазара с цел икономия на пари“, заяви Болтаджиев.

Единствено конкуренцията може да доведе до качество и по-ниска цена на здравната услуга, коментира експертът. „Пазарът смъква цената, това е правилният механизъм, докато администрирането доведе до оскъпяване. След като административно беше оскъпена услугата, парите започнаха да не стигат и това обяснява и големите дефицити в НЗОК“.

Трябва да се премахне монополът на Здравната каса, заяви още той. Ако търсим конкуренция, трябва да се демонополизира институцията, защото всеки монопол е вреден. Тази стъпка трябва да се предприеме възможно най-бързо, а и парите ще се преразпределят по друг начин. Като цяло ще е положителна стъпка, коментира Болтаджиев.

Още новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
600 лв заплата за лекар
13
1
 
1
 
! Отговори
Неврон4о преди 8 години
Много популисти и големи го вадят в БГ, а всички искат да доят една крава. Тъй наречените "частни" болници в БГ могат да съществуват само в БГ. Например една такава с финансиране, както е в САЩ ще приключи работа на 2 мес. не защото лекарите не могат да лекуват, а защото се харчат прекалено много пари за социално благополучие на лекари, сестри и санитари, а болните са просто жетон за да пуснеш ротативката на НЗОК, пък както дойде...
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пазарнният модел на здравеопазването засега се провали, беше неуспешен. Не вярвам, и това, че с административния модел на бюджета ще се прекрати стачката на лекарите, която трае повече от 20 години, както потърпевши знаят, че в основната си маса, хората не биват лекувани адекватно, а оцеляват, ако Всевишният разреши.
11
1
 
4
 
! Отговори
Lekar преди 8 години
Vsichki komentari sa kompetentni i dobre strukturirani,bravo na celokupniq narod ,kojto taka dobre razbira ot zdraveopazvane ,che bi mogal da si se lekuva sam po-dobre i da ne gleda v dzoba na doktora!Beden Doktor ,ziv dqvol i po-losho!Kam vsichki kolegi apeliram kam Terminal 1 na sofijskoto letiste,tozi narod si se opravq i bez nas.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пазарен дяле след тая реформа тка ще стане
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизмът настъпва: скоро всички болници - държавни, всички лекари - чиновници на еднакви заплати от бюджета най-много две минимални, здравната каса вече е одържавена, вън всички частници от разни болници, фондове и кабинети. Очаква се подем на врачки, гадатели и всякакви екстрасенси да заемат нишата - там държавно все още няма.
8
9
 
11
 
! Отговори
пазарен дял преди 8 години
И какво му е лошото на ликвидиране на пазара? Със здраве пазар не се прави. А и половината доктори са страхливци и некадърници. Работят и на държавно, ама имат и частен кабинет. Жалки страхливци! Като си голям специалист излез само на частна практика!
7
1
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 7Бай Нейко, ако питаш мен, ти ще се окажеш бастуна, ако платиш на тия и един лев даже.
6
0
 
1
 
! Отговори
DJ Нейко преди 8 години
да нека разясни някой ква е играта за вноските .... отивам плащам за три години назад ... до 23.12 2015... ако ли не след тази дата 5 години назад.... А лихвите за тези 3ри години плащат ли се? ше хода у пуниделнику да петам бастунти от НАП
5
3
 
3
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Здравето да не става жертва на пазар или на лекари ,които те гледат в джобовете какво ще получат, а да си гледат първо задълженията. Да не забравят, че те преди всичко са хора, а после лекари и че също се разболяват и то от болести срещу, които и парите са безсилни.
4
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Не гледайте какво сме направили досега а мислете какво сме ви намислили..........
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Moskov i atanasova nai slabi ministri sabogataha ot dalaverite si jalko sa bolnite Hora sa dezata i tn da si lekar e otgovornost da si fudbolist ne imasche imasche Egon kradez na sdravnata kasa Dr neschkov ot Okrajna Bolniza kolegs na moskov i dvamata edin dol drenki djepi gepi i gol na bG pazientite Pak plaschtat Pak ruschveti uiskito Agenta bomboni im davat
2
2
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 3В момента са измислили друга ***.отия тия: Плащаш си за 5 години назад вноските, но ще ти вземат само половината мангизи от дължимите... и то до някакъв срок беше. Тоест ако си шаран ще платиш вноските си за 5 години назад видиш ли ти щото промоцията била опрощаване на половината дължима сума. Толклова да са жалки тия, че няма накъде!
1
1
 
1
 
! Отговори
lfokrs ;i преди 8 години
плащам вноски 3 години назад само за три или с лихвите ? Москов ще отговориш ли ?