70% държат в банка под 1000 лв. Всеки шести на бърз кредит

40 млрд. лева депозити има в банките, пресметна кредитен експерт
49
70% държат в банка под 1000 лв. Всеки шести на бърз кредит
Снимка: Dnes.bg

40 млрд. лева има в банките, но само 20% от българите с депозити държат по над 5000 лева, пресметна кредитният експерт Тихомир Тошев.

По думите му тези милиарди са резултат от тежките години след кризата, в които българинът се настрои спестовно.

"80% от българите имат депозити под 5000 лева. Под 1000 лева са 70%", каза още той пред bTV.

Тошев коментира обаче, че е голям броят и на тези, които нямат никакви спестявания и затова по празниците теглят по 200-300 лева стоков или бърз кредит. Става дума за около 16% от хората у нас.

Икономистът Мика Зайкова отбеляза, че на този фон 21% от нашите сънародници са енергийно бедни заради ниските доходи и небалансираните цени на тока. По думите й реално електроенергията струва 35% от това, което плащаме, а останалото е "надстройка".

Според нея либерализацията на енергийния пазар няма да бъде истинска.

"Либерализацията е конкуренция, тя непременно ще повиши цените. Ние обаче не правим истински пазар – има едни такси, които нямат нищо общо с пазара", допълни Зайкова.

Тошев коментира, че българинът е много чувствителен заради ниските доходи. "Продължаваме да сме с най-ниските доходи в ЕС”, отбеляза кредитният експерт.

Според Мика Зайкова причината да получаваме ниски доходи не е само лошите работодатели. "Ниското образование, ниската производителност – всичко, което има по-добро образование, гледа навън”, подчерта Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tova e modernoto robstvo
32
0
 
3
 
! Отговори
насо преди 8 години
Естествено нали ни превеждат заплатите.......новина ли трябва да е....
31
0
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо 42 Истината ли?Ами от жилищата 80% са построени преди демокрацията,80% от колите струват под 3000лв(15+ таралясници)
30
0
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Какво излиза от това?Че 70% от българите имат пари най-много за едно погребение,а 10% за една не много тежка операция(при това само за доплащане).При останалите 20% най-вероятно1-2% държат парите над 100 000.
29
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е следната . 90 % от българите си живеят нормално и нямат проблеми с изхранването . Също толкова имат собствени жилища и коли . Стремежа на някои журналисти подвластни на БКП-БСП-ДС-КГБ и получаващи пари от там е да казват колко е зле в България при демокрацията. Както и да го пишат тези пишман журналисти няма кой да им се връзва .
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70 % от мъжете са на "ръчна", оти без пари мама на тати не дава вече!
27
0
 
13
 
! Отговори
Декстър Джаксън преди 8 години
Проблема е, че повечето работодатели са с такъв манталитет. Могат да дават по-високи заплати, но са решили с печалбата да облагодетелстват себе си и личните си нужди - нови къщи, апартаменти, любовници, коли, почивки, манекенки. И това е за сметка на работниците и служителите във фирмата. Същите тези които заработват богатството на фирмата, са ограбвани и печалбата не се разпределя справедливо.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Декстър ДжаксънПроблема не е в един работодател. Проблема е, че работодателите се договарят да плащат ниски заплати. Трябва да има глоби от ЕС щом няма институция в България, която да се усети, че има картелно споразумение
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсионерите държат в дюшека по 10000-20000 лв. Да има за телефонистите. Гледам тука едни "младежи" нямат *** и обувки, но с телефон от 1000 лв.
24
2
 
12
 
! Отговори
Декстър Джаксън преди 8 години
А масово манталитета на българските работодатели е алчен и тарикатски. Наскоро разбрах за работодател ("шеф") на голяма фирма, който се отнася към хората и работниците си като "работническа класа", която трябва да бъде ограничавана, унижавана да се вози в градския транспорт и тн. Сигурен съм, че същия кара няколко коли, манекенки и яхти, обаче ако стане въпрос за увеличаване на заплатата ще каже "няма пари, криза е". Затова няма бизнес - тук бизнесмените или са синчета, или са дърти обирджии.
23
1
 
10
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
По-добрия вариант е да се направи почасово заплащане за всяка работа.
22
0
 
5
 
! Отговори
до29 преди 8 години
Вероятно с 2000 хиляди месечно ще бъде по добре, но от гледна точка на възможностите на повечето работодатели работодатели в България може и да е нереално. На тези цени сега с 1000 лева може да имаш спокойствие и предвидимост за личния си живот от финансова гледна точка.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мнениеТрябва от ЕС да заповядат на бизнесмените в България да плащат повече. В икономиката има правило да се постигна максимални резултати с минимални разходи и то се следва от бг бизнесмените
20
0
 
13
 
! Отговори
Бодибилдър преди 8 години
НЕ се залъгвайте на мантрата, че българите само мрънкали, а всъщност били богати "щото имали 40 млрд. по банките". Щом 70% от тях имат влог до 1000 лева, останалите 30% си разпределят големите суми? Както е винаги. Богатите са нищожен процент, но държат най-много ресурси. Парите в модерния капитализъм винаги се движат нагоре - от най-бедните към свръхбогатите. Питали ли сте се защо богатите стават все по-богати, средната класа е ликвидирана, а бедните обедняват?
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до28Когато дойте Герб на власт държавата се срина. През 2000 година нямаше такива високи цени на стоките
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спасението за България е да последва примера на Сащ и да живее на кредит. Когато повече хора теглят кредите и лихвите ще са ниски и за всеки ще е удобно.
17
1
 
12
 
! Отговори
до28 преди 8 години
1000 е малко, минимума за нормален живот без лишения е 2000 чисто
16
1
 
15
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Повечето работодатели са наистина лоши, след като имат пари от получената печалба, но предпочитат да не увеличават заплатите на служителите си. Реално минималната работна заплата стига за основните разходи- храна, ток, вода, телефон, градски транспорт, интернет/кабелна телевизия. Тоест бизнеса има негласно споразумение заплатите да са за около основните разходи. Нормално е с месечна заплата да може да изплащаш заем за жилище, или кола, да издържаш жена или деца, тоест поне 1000 лева месечно.
15
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Тиквата каза, че парите на хората в банките са се увеличили със сума ти милиони. Явно сметките на "котараците" и на съучениците в Сливен са в тази статистика.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Бога братя НЕ взимайте кредит , не хранете тези търтеи банкерите !!!!