Ръст на икономиката от 3% не ни задоволява, рече Борисов

Премиерът се надява на икономически растеж от поне 4,5 на сто
5 яну 2016 12:37,
39
Ръст на икономиката от 3% не ни задоволява, рече Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призова представителите на бизнеса да използват европейските фондове, за да подобрят конкурентоспособността си, да повишат производството си и да увеличат износа "при това евтино евро", което ще повиши икономическия растеж на страната. 

По време на официална церемония за връчване на първите подписани договори за финансиране на дейности по подобряване на производствения капацитет по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за новия програмен период, премиерът заяви, че ръст на икономиката от 3% "не ни задоволява" и очаква икономическият растеж през новата година да бъде поне 4,5 на сто.

Борисов отчете, че до края на 2015 година от Европейската комисия са изплатили всички фактурирани суми, а усвояването на европейските средства доближава 95-96%. Какъв е размерът на усвояването на европейските фондове ще стане ясно до края на януари, уточни от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че все още има фактури, които не са верифицирани, но очаква страната да усвои поне 95 на сто от европейските средства за миналия програмен период. По първоначалните данни "отличник" ще бъде ОП "Околна среда", допълни вицепремиерът.

Интересът към първия прием по мярката за развитието на производствения капацитет по оперативната програма в подкрепа на иновациите и конкурентоспособността е бил голям, отчете икономическият министър Божидар Лукарски.

Подадени са били 844 проекта, а одобрените проекти са 202 на стойност 116,4 млн. лева. Максималната субсидия, която ще получат предприятията е до 1 млн. лева. Процедурата е била максимално прозрачна, а критериите - ясни, смята още икономическият министър. Той припомни, че по тази мярка за първи път е бил допуснат и електронен прием на документи. 

Допълнително от първия прием има близо 500 проекта, които отговарят на критериите, за които ще бъде търсен начин за финансиране и на тях. Дончев пък отбеляза, че 57 от одобрените проекти са от Северозападна България. Това до голяма степен се дължи на спорната система за бонус точки, призна вицепремиерът, но допълни, че в настоящия момент тази система е крачка в правилната посока.

Той очаква от предприемачите, чиито проекти бяха одобрени, нови работни места, ръст на производството и подобряване на финансовите резултати.

Икономическият министър допълни, че "топката е в тяхното поле" и ги призова да изпълнят стриктно поетите ангажименти, за да няма финансови корекции.

Лукарски анонсира по време на церемонията, че до края на януари ще бъде отворена и мярка в подкрепа на иновациите по програмата. Общата стойност е 10 млн. лева.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тази изорана нива 2 тикви да засееш, трябва да имаш мин.10% ръст.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сме добре и все по добре ставаме! Браво !!! Тези статисти от Евростат, ЕЦБ, МВФ нищо не струват. Фалит на Гърция, политически арести в Румъния, бедна и фанатизирана Турция, а ние разстем ли разстем !Кога ще ни стигнат Словакия,Хърватска,Унгария....
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази година полу..до година цели проводници.
21
3
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Ей това е върха на наглостта! Българин да се оплаква заради данъците в страната! Абе, аланкоулу - я най-после си вдигни гащите и се хвани да бачкаш. С тия 10% които се плащат у нас като данък, и да се оплакваш, ставаш само за смях! Отиди в Германия, или при скандинавците, да те съблекат хубаво с над 40% данък. Знаеш ли, как хубаво ще им се усмихваш тогава? Отиди в Германия да плащаш данък "телевизор/радио". Отиди си паркирай в Германия колата за 1 час в някой град, и там да те одрусат. AMAH!!
20
0
 
1
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Прав е човека,Малко е.Поне 13
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тролченца червени атакистки, пак ли вие бе. 4-5 тролчета с по 4-5 браузъра спамят ли спамят :D Жива загуба на пари е за тези, които ви плащат. Никаква работа не вършите, да знаете.
18
0
 
5
 
! Отговори
TTIP преди 8 години
Банкянски, не умувай, не ти е присъщо.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, милият Бойко. Искал! *** кой те пита кво искаш бе?!? Докато решават съдбата ни на хиляди км оттук, а не самите ние, ще си останеш само с искането! *** то кой ли те слуша тебе...
16
2
 
3
 
! Отговори
Али Баба преди 8 години
Ох,повервах ти! Олекна ми?А чиф к....р ще търси в турското посолство? Да не би да работи там като градинар?И ти си ми един разузнавач.......Хората като теб дремат,дремат,дремат....и сънуват следки сънища.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ВЕЧЕ Е ШИЗОФРЕНИЯ. ВЪОБЩЕ СЪЩЕСТВУВА ЛИ ПОЛИТИКЪТ БОЙКО БОРИСОВВсъщност в самата България шизофрения НЯМА! ГЕРБ винаги са били точно това, което е техният лидер не може да има раздвояване на личността там, където въобще липсва такава.
14
9
 
6
 
! Отговори
TTT преди 8 години
А това че нямало работа в България е пълна глупост! Навсякъде особено във големите Градове фирмите не могат да намерят служители! Всеки ден в сайтовете за обяви се публикуват над 1000 нови работни места. ВСЕКИ ДЕН! Средната стартова заплата за страната е около 750лв. това са РЕАЛНИ ДАННИ! от бизнеса. Работа има всякаква. И ниско платена, и средно и високо...Според уменията. Специалисти навсякъде се търсят.
13
11
 
5
 
! Отговори
ТТТ преди 8 години
Имам чувството че 90% от коментиращите тук не живеят в България?!Икономиката се представя много по добре от колкото предполагате. Например в туризма летния сезон не оправда негативните очаквания и донесе съвсем прилични печалби. Сега започва зимния сезон и курортите вече са поне на 30% резервирани.2015 беше доста и плодородна и за земеделския сектор.В индустрията нещата също се държат стабилно. Има много нови малки производства...ИТ сектора продължава да нараства. Навсякъде се строи...
12
5
 
11
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Икономиката няма ръст, просто защото няма икономика. Олигаргията точи пари от ЕС, държавни поръчки, малкия и средния бизнес го мачкат със всякакви простотии. Кадърните хора масово се изнасят в чужбина, намаляваме с над 50 000 души на година. Трябва да си напълно сляп, или нагъл, за да твърдиш, че има някакъв ръст. Най-малкото по доходите щеше да се усети този ръст, а те не мърдат.
11
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
be tova e kato v edna ka6ta ti vzemai zaemi pak 4akai da se vdigne standarta na jivot,posle 6te vzemat zaem da varnat predi6nia i taka zatvoren krag
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Още преди година писах че гробарите изтеглиха 21 милиарда заем срещу обещанието да се дадат български територии на Турция-" Баце, как си го предтавяш това ?! Не бе, честно, що за слабоумен *** трябва да си за да вярваш в подобна глупост ?! ........и разбира се единствено Путин може да ни спаси нали ?
9
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Бъчваровица е специалист.С калемчето ще я изкара и 300%при нужда,напук на мизерията и действителността!
8
1
 
3
 
! Отговори
пипи преди 8 години
Коя е онази основна форма, която сега може да обедини работническата класа, трудещите се селяни, интелигенцията? Фирмената организация на труда. Извършихме вече работата по създаването на фирмите в областта и на промишлеността и на селското стопанство. Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова което се намира в западните фирми нас напълно ни удовлетворява Т.Живков
7
0
 
8
 
! Отговори
akud преди 8 години
г-н Борисов оптимизирайте тъпата бюрокрация и пенсионирайте бабичките по гишетата
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже няма икономика 3% си е ръст.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още преди година писах че гробарите изтеглиха 21 милиарда заем срещу обещанието да се дадат български територии на Турция-най-голямото национално предателство в нашата история...А този неграмотен човек не знам за какви проценти ръст на икономиката говори...