Курортите посрещнали 370 хил. туристи за празниците

Договарят се безплатни визи за деца, пенсионери и студенти от Русия
7
Курортите посрещнали 370 хил. туристи за празниците
Снимка: БТА

370 хиляди туристи е имало по Коледните и Новогодишни празници по българските курорти по предварителни данни, което е ръст от 3 на сто спрямо същия период на миналата година. Приходите от нощувки са 337 милиона лева, или също ръст от 3 на сто спрямо миналия сезон по празниците, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ.

По думите й и от трите най-големи ски курорта у нас казват, че са имали много успешни празници и очакват и много успешен зимен сезон. Забелязва се засилен интерес от туристи от Великобритания, Израел, Турция, Гърция, Македония, Молдова. Данните от летищата също показват ръст на заявените полети, което е показателно за предстоящия успешен сезон, твърди Ангелкова.

Още по темата

Ангелкова отказа да конкретизира какви точно ще са допълнителните визови облекчения за руски туристи, но разкри, че става дума за безплатни визи за деца, пенсионери, студенти при определени случаи - за летни лагери и обучения, също при посещаване на страната ни за определени събития. По думите й министерството се опитва да договори максимално да се разшири обхвата на категориите хора, които да имат безплатни визи за България.

„Правим всичко възможно да облекчим визовия режим за руснаци, защото Русия е много важен пазар за нас. От тях имаме заявен голям интерес, дори техни фирми заявиха, че има потнециал руските туристи у нас да бъдат с 30 на сто повече”, каза Ангелкова. Анализите на министерството показват, че това е напълно реалистично да се случи, допълни тя.

Относно очакванията за новия летен сезон Николина Ангелкова каза, че към момента имаме 35 на сто ръст на полетите на ТУИ за летищата във Варна и Бургас, договорен е и ръст на туристите през големи туроператори от Полша, Германия и скандинавските страни. Предстоят и нови срещи на ведомството с големите европейски туроператори, каза Ангелкова, като уточни, че това ще позиционира страната ни като предпочитана туристическа дестинация за тях, а не като второстепенна.

За първи път това лято се очаква да има и чартъри от Франция за летище Бургас, което връща доверието на този високоплатежен пазар за нас, посочи министърът на туризма.

Още новини за България четете в Investor.bg


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Не е ли по правилно да се каже - нашите курорти изпуснаха 500 000 българи, който празнуваха навън. Успехите са лесни, те имат много бащи. Работете за отстраняване на слабостите ,а не се перчете като пауни
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Договарят се безплатни визи за деца, пенсионери и студенти от Русия"

С тези цени на петрола договаряйте и безплатно посрещане и издръжка на гладни руснаци. Русофилите трябва да отдадат всичко от себе си за бедстващите си братя.