С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април

Петър Москов: Направленията за специалист са гарантирани!
8 яну 2016 12:07,
117
С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април
Снимка: БТА

До началото на април пръстовият отпечатък ще бъде въведен в болниците и аптеките, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той обясни, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител в Здравната каса.

Министърът бе категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други места.

Не е вярна информацията, че не работят апаратите за радиохирургия в лечебните заведения, общо пет, където има такава апаратура, каза Москов в отговор на информацията отпреди дни, че високоспециализираната апаратура за милиони не се използва, защото няма осигурено финансиране.

"Има осигурено финансиране, има такава клинична пътека и Касата заплаща. Всеки може да ползва апаратурата при съответните медицински критерии", посочи здравният министър пред Нова тв. По думите му в столичната болница "Св. Иван Рилски" вече се използва апаратурата и има преминали пациенти.

По темата за направленията за специалист и дали личните лекари ще отказват даването на талоните Москов коментира, че всеки здравно осигурен български гражданин ще получи своето гарантирано поне едно направление независимо в коя част на месеца го поиска.

"Ще има гарантирано направление за специалист за всеки здравно осигурен. Лекарят удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи", каза Петър Москов.

Всеки има персонално право на здравно осигурен и това му гарантира, че когато има нужда, ще ползва гарантирано направление за специалист, обясни отново Москов. Лекарят обаче ще удостоверява медицинската необходимост за това, че пациентът има нужда от дадено изследване при определен специалист, допълни той.

"Идеята, че вие трябва да си избирате на какъв лекар да ходите, е порочна, повярвайте", каза Москов и уточни, че новата система ще избегне досегашната практика за изчерпване на направления в края на месеца.

Освен това Касата вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза, тоест изследвания за най-масовите онкологични заболявания, което е нещо допълнително.

Настъпили сме интереси в здравеопазването за около 800 милиона лева, които до момента не са били в полза на общественото здраве и на данъкоплатците, вметна Москов по повод разнородните информации в медиите по здравни теми.

Данъкът "вредни храни" не е погребан, каза Москов. И разясни думите на финансовия министър Горанов отпреди дни, а именно, че данъкът няма фискални цели, а здравни. МФ подкрепя този данък като цели – промяна на хранителните навици на хората, заяви Москов и посочи, че разполага с официално писмо от финансовото ведомство, потвърждаващо подкрепа.

Законопроектът за данъка ще бъде внесен другия месeц за обсъждане в Министерски съвет, посочи министър Москов. Той отново каза, че данъкът "вредни храни" не е част от управленската програма на правителството, а инициатива на МЗ и на Министерството на спорта. "Така че, ако намерим съгласие, ще го внесем в парламента и ще търсим допълнително съгласие и сред депутатите", каза здравният министър.

Още новини за здравеопазване четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Петър Москов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
1
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
До Прозрениене ме намесвай с никакви Василевци. Аз никога не съм и не ме късае политиката. Този василев се интересува от политика, мен не ме късае нито ме интересува, освен това аз жъвея от години в Ав$тралия а той едва ли е тук.Но може да не ме разбираш това е защото нито си на моя level нито на доходите ми нито на асетите ми за да разбереш коментара ми по долу. В него няма нищо политическо, а единствено финансово$$$довиждане от Сидни Ав$тралия на клошовете оскотявайте наволя
55
0
 
14
 
! Отговори
BGN преди 8 години
Пръстови отпечатъци в аптекитее, тая реформа с какво ще подобри здравеопазването ?Редовно няма лекарства за онкоболните, заплатите в бърза помощ, и тях ги няма. Здравната каса се източва, за какво ли не. ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ в болници и аптеки.......
54
0
 
23
 
! Отговори
Жалко преди 8 години
Българите ако бяха единни този Москов щеше да е история.Но народа нали е послушен и помни само три денатакива като този още дълги години ще се подиграват и тормозят хората в България.
53
3
 
1
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
и пак ще ви го кажа....никой няма да осъдиш клош, с какво? С скъсаните ти цАрвyли ли?Дела за страсбург отиват само ако са минали вътрешна съдебна система. ФАКТ! ЗАКОНА Е ТАКЪВ! НЕ МОЖЕШ да идеш току така трябват ти 2 инстанции първо в БГ. Ти там нямаш пари да им кажеш здравей.След това адвокатските кантори за Страсбург дела само за добър ден ще ти поискат 4 цифрена сума за консултация. А после 15% от сумата за която ще ги съдиш ПРЕДВАРИТЕЛНО. Съди ги за 500000 ако искаш, но си плащаш дебело
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напътствията на Нов Световен ред се изпълняват! Сега с отпечатъци, очаквайте скоро и с ЧИПОВЕ по челцата и на дясната ръкаь така като си го пише и в библията! И след това ДОЖИВОТНО РОБИ! не ви се вярва? Проверете в нета и МИСЛЕТЕ! Отваряйте си очите. Novus ordus не да думка на вратата ви, той вече я е отворил и е вътре у вас! И колкото спите по-лошо идва!
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОРИСОВ ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ!
50
7
 
1
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
До някойзададох ти конкретен въпрос за да се усетиш какви глупости дрънкате.А що се отнася до мен, не само съм в Сидни в момента, на премиер стрийт на 4км от Операта, ами съм живял и в западна европа и съм бил и видял доста неща от по високите етажи и съм наясно достатъчно за да ви се посмея над примитивния акъл и култура.Защото реалноста е че именно ти си от някое село на Туртракан. а аз в Сидни. Това е, реланоста е такава, дали ти се вярва или не... твоя работа, само ме разсмиваш
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и при идиотския зрял социализъм нямаше такава супер идиотщина като тази с пръстовите отпечатъци! Борисов да изгони тоя Хитър Петър Москов докато не е побъркал и без това обърканото ни здравеопазване!
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияАбе, мнимо кенгуру, подставена ехидно, така ли искаш да плашиш хората, та да не си пазят достоинството и правата на човека. *** много умен се извъди бе! На колко курса за манипулации си ходил с държавни пари. "Връзки с обществеността", а? Ще ти изстине мястото, щото много глyпавo манипулираш. Де гиди тояга за такива "австралийски аборигени".
47
1
 
15
 
! Отговори
Терминал 1 2 3 4 5 преди 8 години
Щом от този става министър значи и от мен ще стане!!Жалко за тази държава с такива управляващи.Народа още дълги години ще кара на хляб и сол.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОга да им оставя и слюнка или нещо малко по-лепкаво за ДНК анализ.. ;))
45
1
 
14
 
! Отговори
sis преди 8 години
Че се краде я ясно. Любимото ни правителство обаче, вместо да лови крадците и да им взима пръстори отпечатъци, ще взема такива от целокупното население. Да ни е честито това правителство!
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някойАз - също! И всеки, който има личностно достойнство! И не иска да е *** жив.отно, с което всеки може да си прави дори не експерименти, а фатални посегателства! Къде е държавата, къде е българското правораздаване, КОЙ НИ ЗАЩИТАВА ОТ ЕЖЕДНЕВНИТЕ, ГРУБИ, ПРЕСТЪПНИ ПОСЕГАТЕЛСТВА ВЪРХУ ЛИЧНОСТТА! Къде е, иначе активният в защитата на ци.ганските престъпления, Хелзинкски комитет, който предлага убийци за личности на годината? В каква мръсотия и терор живеем, хора?
43
1
 
13
 
! Отговори
Еди кой си преди 8 години
Тоз *** е за диспансера, колко ще струва пръстовия отпечатък на обикновения човек.Всичката ни е наред само с глупости се занимават.Разберете има възрастни хора с тези мижави пенсии пари за хляб нямат
42
10
 
4
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
ВАПРОС до всички ербапи дето на Страсбург, Папата и алфа Кентавар ще се жалвали:как точно смяташ да съдиш бе клош, и на какво основание?Наясно ли си адвокатските къщи особено тези с интернешънал дела като за Страсбург само за първа консултация ще ти поискат 4 цифрена сума.После ще те попитат за каква сума ще ги съдиш? За 50 лв.? За 500? За 5 0000?Ако искаш и за 5 0000000 ги съди, и ще те поканят да платиш 15% от въпросната сума предварително като комисиона. Айде де!лупости само дрънкате
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До info.Само унижение, непознато нито в древността, нито сега, в никоя държава. Това "нововъведение" е пряк терор върху хората, злобно изтезание на болните и страдащите, психически подозрителен стремеж за власт върху безпомощните. От друга страна - така ще се осигурят средства за грабеж и ползването им от избраници в "медицинския БИЗНЕС(?!)" и други миропомазани. Това не тряба да се допусне, а инициаторите трябва да бъдат съдени за обществено унижение и посегателство върху живота. Позор!
40
0
 
14
 
! Отговори
някой преди 8 години
Възрастните хора ще имат голям проблем - при тях поради изтъняване на кожата много трудно се вземат пръстови отпечатъци, може би при доста възрастните дори няма да е възможно.Ама моля ви, въведете пръстови отпечатъци и в институциите, учрежденията, банкоматите - навсякъде, където се сетите.Досега личните карти се развяваха като мръсен *** за щяло и нещяло /а уж беше забранено/, сега ще попълнят базата данни и с пръстови отпечатъци.И каква е гаранцията, че ще се запази тайната им?Лудост!
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарят Москов би ли обяснил следното:За продажба на фабрика примерно за 5 милиона лева не ти искат пръстов отпечатък, а за покупка на лекарство за 5 лева - да трябва?Май цялата далавера е за производителя на тая системка - да го направим милионер за една нощ!(а защо е другар Москалеца, друг път, че е дълга тема)
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи от април Биг Бро ще знае всичко за вас - какви лекарства купувате, колко пъти, виагра, презервативи, вазелин и т.н, и т.н.. ;))
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30Ами как ще има пари "държавата", която всъщност не е държава, а средство за потискане и за ограбване на материалните и духовни ценности, създавани от народа сега и в миналото. Как ще има пари "държавата", такава каквато трябва да бъде, след като тя не е такава, каквато трябва да бъде. Тя е държава на бандити в прекия и косвен смисъл на думата, на едри и дребни мошеници, на интелектуално ограничени и необразовни хора, но изпечени в изкуството да ползват властта за обогатяването си