С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април

Петър Москов: Направленията за специалист са гарантирани!
8 яну 2016 12:07,
117
С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април
Снимка: БТА

До началото на април пръстовият отпечатък ще бъде въведен в болниците и аптеките, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той обясни, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител в Здравната каса.

Министърът бе категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други места.

Не е вярна информацията, че не работят апаратите за радиохирургия в лечебните заведения, общо пет, където има такава апаратура, каза Москов в отговор на информацията отпреди дни, че високоспециализираната апаратура за милиони не се използва, защото няма осигурено финансиране.

"Има осигурено финансиране, има такава клинична пътека и Касата заплаща. Всеки може да ползва апаратурата при съответните медицински критерии", посочи здравният министър пред Нова тв. По думите му в столичната болница "Св. Иван Рилски" вече се използва апаратурата и има преминали пациенти.

По темата за направленията за специалист и дали личните лекари ще отказват даването на талоните Москов коментира, че всеки здравно осигурен български гражданин ще получи своето гарантирано поне едно направление независимо в коя част на месеца го поиска.

"Ще има гарантирано направление за специалист за всеки здравно осигурен. Лекарят удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи", каза Петър Москов.

Всеки има персонално право на здравно осигурен и това му гарантира, че когато има нужда, ще ползва гарантирано направление за специалист, обясни отново Москов. Лекарят обаче ще удостоверява медицинската необходимост за това, че пациентът има нужда от дадено изследване при определен специалист, допълни той.

"Идеята, че вие трябва да си избирате на какъв лекар да ходите, е порочна, повярвайте", каза Москов и уточни, че новата система ще избегне досегашната практика за изчерпване на направления в края на месеца.

Освен това Касата вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза, тоест изследвания за най-масовите онкологични заболявания, което е нещо допълнително.

Настъпили сме интереси в здравеопазването за около 800 милиона лева, които до момента не са били в полза на общественото здраве и на данъкоплатците, вметна Москов по повод разнородните информации в медиите по здравни теми.

Данъкът "вредни храни" не е погребан, каза Москов. И разясни думите на финансовия министър Горанов отпреди дни, а именно, че данъкът няма фискални цели, а здравни. МФ подкрепя този данък като цели – промяна на хранителните навици на хората, заяви Москов и посочи, че разполага с официално писмо от финансовото ведомство, потвърждаващо подкрепа.

Законопроектът за данъка ще бъде внесен другия месeц за обсъждане в Министерски съвет, посочи министър Москов. Той отново каза, че данъкът "вредни храни" не е част от управленската програма на правителството, а инициатива на МЗ и на Министерството на спорта. "Така че, ако намерим съгласие, ще го внесем в парламента и ще търсим допълнително съгласие и сред депутатите", каза здравният министър.

Още новини за здравеопазване четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Петър Москов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
18
 
! Отговори
info. преди 8 години
Не разбрах какво ще получа след този пръстов отпечатък,при положение че съм здравно-осигурен???Безплатно лечение,безплатни лекарства,дентални услуги...Какво??????
35
2
 
19
 
! Отговори
Соц преди 8 години
На предсрочните избори април месец гледайте пак изберете мутрата, наркомана и всякакви такива..
34
1
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април..niakoi advokati ste napraviat dOOsta packa v Strasburg...Losoto e, ce tozi oliiiiigoFFF_en ste se razmine samo s ostavka......ne sum protiv turseneto na nacini za spirane na teca v zdravnata kasa..., a protiv PREDLOZENIA NACIN...
33
2
 
19
 
! Отговори
Гъгриков преди 8 години
Това противоречи на законите и конституцията, но за герберюгите това не е проблем, както и за послушните 8 милиона стригани до кръв овчици с неведени главици.
32
2
 
10
 
! Отговори
Алоо преди 8 години
Стига с този глупав закон вредни храни че ставаш много смешен!!Реши всички проблеми в България и остана само закона вредни храни.Каквото иска това ще яде и пие народа.
31
3
 
10
 
! Отговори
Соц преди 8 години
До ужасИдеи ?!?! Идеята е единствено една и тя е оставка на мутро-милиционерското правителство !!!!!!
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такова грубо, престъпно посегателство върху правата и личното достоинство на човека не са правили дори комунистите. Това е поредният начин да се намали категорично достъпът на българите до здравеопазване и достойните, образовани българи с чувство за чест, т.е. по-будните хора да бъдат обречени на директно измиране или пак на същото но чрез източване на последните им пари от частната медицина, която набра застрашителни размери - 320 частни болници за 6 милионна България. ЗвeрcTво!
29
4
 
12
 
! Отговори
Гъгрика преди 8 години
Ми прав е министър Москов, ти народе си престъпен съучастник, защото даде власт на тези бандити, тъй, че редно е да се отнасят с теб като с престъпник и да ти вземат отпечатъците!
28
13
 
2
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Спрете с политизирането на всяка полезна тема.Дайте смислени идеи!!
27
2
 
13
 
! Отговори
МВ преди 8 години
Здравна реформа - всички здравно осигурени с пръст в г......за.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното недомислие в България. Когато цялата система работи неефективно няма как да направиш така че едно звено да работи. Истината е че държавата няма пари за нищо и се чуди как и от къде да съкращава разходите, само не знам защо здравнонеусигорени лица продължават да се лекуват за сметка на данъкопладците и после никой не им търси отговорност. Дори и с измисления обществено полезен труд който в Бтлгария е.....
25
0
 
23
 
! Отговори
българка преди 8 години
Имам родители на 84 г. възраст и аз ходя да им купувам лекарствата с рецептурната книжка,тъй като те не могат.Как ще си купуват лекаствата?Щом аз няма да мога,означава,че те ще си умрат,заради поредната изцепка на министъра.Ако това не е ДАЛАВЕРА за милиони,не знам как друго да го определя.Много възрастни хора(като моите родители)и самотни ще бъдат буквално погребани живи.Къде са лекарите,къде са пациентските организации?
24
1
 
18
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Какъв април какъв май ? Бойко ще си ходи март месец. Оставка !
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не ви харесва излезнете на улицата!!
22
1
 
20
 
! Отговори
Хи хихи хихии преди 8 години
Снимката е трепач!Другаря Москов държи цигари.Добър пример за народа.Тръгнал да говори за вредни храни.
21
0
 
19
 
! Отговори
BUDEN преди 8 години
Събудете се мили хора -Министърът бе категоричен, че идентификаторът /пръстов отпечатък/ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други места. Сега пръстов отпечатък - за да свикнете с маркирането, а по късно и поставяне на чип в ръката или в главата / не се смейте, не е теория на конспирацията/,а си е чиста теория в действие. Тотален контрол /разбирай - контрол на мисли, респективно поведение/ Харесва ли ви- къде е свободата
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте ми интересни всички: Два пъти си избирате мутра да ви управлява, а се жалвате от рекет?!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
30 евро - ин дъ нос....
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще се взимат тия отпечатъци? В съседния вход имаме почти 90 годишна баба, неподвижна, на която аз ходя всеки месец да й купувам лекарствата. Сега няма да може й взимам лекарствата ли? Къде да я водя за отпечатъци, какво е това безумие?! После пръста й ли трябва да разнасям с мен по аптеките?
17
0
 
11
 
! Отговори
Ники преди 8 години
А който няма отпечатъци оъ палеца? Има и такива хора, скенерът не ги лови. ***, защо не отиде в полицията.