С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април

Петър Москов: Направленията за специалист са гарантирани!
8 яну 2016 12:07,
117
С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април
Снимка: БТА

До началото на април пръстовият отпечатък ще бъде въведен в болниците и аптеките, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той обясни, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител в Здравната каса.

Министърът бе категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други места.

Не е вярна информацията, че не работят апаратите за радиохирургия в лечебните заведения, общо пет, където има такава апаратура, каза Москов в отговор на информацията отпреди дни, че високоспециализираната апаратура за милиони не се използва, защото няма осигурено финансиране.

"Има осигурено финансиране, има такава клинична пътека и Касата заплаща. Всеки може да ползва апаратурата при съответните медицински критерии", посочи здравният министър пред Нова тв. По думите му в столичната болница "Св. Иван Рилски" вече се използва апаратурата и има преминали пациенти.

По темата за направленията за специалист и дали личните лекари ще отказват даването на талоните Москов коментира, че всеки здравно осигурен български гражданин ще получи своето гарантирано поне едно направление независимо в коя част на месеца го поиска.

"Ще има гарантирано направление за специалист за всеки здравно осигурен. Лекарят удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи", каза Петър Москов.

Всеки има персонално право на здравно осигурен и това му гарантира, че когато има нужда, ще ползва гарантирано направление за специалист, обясни отново Москов. Лекарят обаче ще удостоверява медицинската необходимост за това, че пациентът има нужда от дадено изследване при определен специалист, допълни той.

"Идеята, че вие трябва да си избирате на какъв лекар да ходите, е порочна, повярвайте", каза Москов и уточни, че новата система ще избегне досегашната практика за изчерпване на направления в края на месеца.

Освен това Касата вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза, тоест изследвания за най-масовите онкологични заболявания, което е нещо допълнително.

Настъпили сме интереси в здравеопазването за около 800 милиона лева, които до момента не са били в полза на общественото здраве и на данъкоплатците, вметна Москов по повод разнородните информации в медиите по здравни теми.

Данъкът "вредни храни" не е погребан, каза Москов. И разясни думите на финансовия министър Горанов отпреди дни, а именно, че данъкът няма фискални цели, а здравни. МФ подкрепя този данък като цели – промяна на хранителните навици на хората, заяви Москов и посочи, че разполага с официално писмо от финансовото ведомство, потвърждаващо подкрепа.

Законопроектът за данъка ще бъде внесен другия месeц за обсъждане в Министерски съвет, посочи министър Москов. Той отново каза, че данъкът "вредни храни" не е част от управленската програма на правителството, а инициатива на МЗ и на Министерството на спорта. "Така че, ако намерим съгласие, ще го внесем в парламента и ще търсим допълнително съгласие и сред депутатите", каза здравният министър.

Още новини за здравеопазване четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Петър Москов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
ГЕРГАНА преди 8 години
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ВЪРЖЕ ТОЗИ МОСКОВ? ВРЕМЕ Е!
75
0
 
0
 
! Отговори
Лоша работа преди 8 години
Всички рецепти ли ще се изпълняват срещу пръстови отпечатъци или е само за лекарства които се плащат от Касата?
74
0
 
5
 
! Отговори
здравноосигурена преди 8 години
Имам документ за самоличност, с който се идентифицирам пред всички държавни институции. Министерство на здравеопазването с нищо не се отличава от тях. Ако ми откажат достъп до здравни услуги, защото не желая да ми вземат биометрични данни, за което така или иначе нямат право,ще ги съдя !P.S. Това ще им е вторият гаф срямо мен. Първият път ми прекъснаха здравноосигурителните права без причина.
73
0
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Тези луди ли са?! И как като съм инвалид на легло от 7 години ще си купя лекарствата?
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РЕФЕРЕНДУМ !!!!!!
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм изпълнил единственото условие по конституцията ни- да бъда български гражданин, за да имам достъп до здравеопазване. ТОВА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. Очаквам реакцията на омбудсмана- Мая Манолова.
70
0
 
11
 
! Отговори
ROBITE преди 8 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ ЧЕ МОСКОВ Е ЛУД. Дали няма и да ни белязват в аптеките.
69
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много правилно пръстовите отпечатъци,трябва да се въведат и в магазините,а впоследствие и навсякъде в сферата на услугите.
68
0
 
0
 
! Отговори
do 91 преди 8 години
по - конкретно може ли?
67
0
 
0
 
! Отговори
да но преди 8 години
далеч не само това повярвай ми
66
2
 
1
 
! Отговори
do 87 преди 8 години
И сега има здравеопазване на много високо ниво! Поколението на лекариет е почти същото като преди 15 год- факт 1!Факт 2-сега има много повече апаратура и високо функционална и лесно достъпна .За здравно осигурените почти безплатнафакт 3: Промени се поведението на пациентите .Преди отиваха на преглед и дори се дразнеха ,ако ги препратиш до друг кабинет. Сега се "самообучават " от интернет и отиват ,за да бъдат направляване за Някъде?!?От тук е абсурда!!
65
0
 
7
 
! Отговори
b преди 8 години
Скоро и за хляб [13:16] И той ще направи, щото на всички - малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби - да се даде белег на дясната им ръка или на челата им,[13:17] та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.[13:18] Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на звяра, понеже е число на човек, и числото му е шестстотин шейсет и шест.
64
1
 
3
 
! Отговори
до 47 пост преди 8 години
Има здравеопазване и то на високо ниво ,но като всичко почти безплатно и много лесно достъпно не се цени..Когато го загубите ще разберете колко е било добро и правилно.Филми не гледате ли? Близки зад граница нямате ли? Имате ли идея колко се чака за преглед при тесен специалист зад граница??
63
0
 
6
 
! Отговори
сериозно!!! преди 8 години
А дезинфекцията на устройствата за пръстовия отпечатък?!? Щото това ще е резервоар със смесени инфекции..!!!
62
0
 
16
 
! Отговори
kiki преди 8 години
До Анонимен Идеята на Москов не е да спасява ЗДравната каса от източване, а той и сие да източат колкото може повече от продажбата на личните ни данни.Той обясни, че скоро ще можем да си плащаме за всичко чрез пръстовия отпечатък /бедна ви е фантазията какви планове срещу всички нас иска да реализира този ***.
61
0
 
5
 
! Отговори
Fair trade преди 8 години
Genialno!Za mesechni referendumi i izbori na pezdent i deptati pak taka!:-)
60
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хитра система на министър Москов, всички престъпници ще бъдат изловени по болници и аптеки само за няколко дена. Мисля че това е начин и за справяне със световния тероризъм. Ако се внедри идеята на Москов в Близкия изток, само за месец ще ликвидират терористите, просто щом влезе терориста в аптеката или болницата и системата го идентифицира, веднага му слагат прангите и го изпращат по направление.
59
0
 
3
 
! Отговори
80 преди 8 години
Сидни (василев), Как да те касае политиката, като това е работа на другото ти аз - Василев. Шизофреникът никога не знае за другото "аз". А ти си на толкова нисък "level", че аз съм се РОДИЛ с по-висок, селтик !
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълен *** е тоя, ще доуморят болните тия недомасленици ... лекарите са търговци и не им трябва да изучават медицина ! ... А болните да си дават всичките пари на медицинските измамници , вместо на ало измамниците и изобщо да не се надяват на лечение !
57
0
 
25
 
! Отговори
haha преди 8 години
Пръстови отпечатаци ??? Гусина Москов е объркал че не е министър на Полицията а само на Здравеопазването. Гусина също е забравил че няма права да изисква "пръстови отпечатаци". Явно гусина се вживява в ролята си на СС командир.