782 българи спечелили "зелена карта" през 2015

От US посолството предупреждават за измами с лотарията
12 яну 2016 13:00,
29
782 българи спечелили "зелена карта" през 2015
Снимка: Reuters, архив

Седемстотин осемдесет и двама българи са получили "зелена карта" за САЩ през 2015 г. по Програмата за разнообразяване на имигрантския поток, популярна също като "лотарията за зелена карта", показват данни на посолството на САЩ в София, предоставени на БТА.

За последните три години най-много такива визи са издадени през 2014-а - 970, а през 2013-а те са 914.

По програмата за 2015 г. , регистрацията за която е през 2013 г., са се включили 48 840 кандидати, а като придружители са участвали още 42 339 души, или общо 91 179 българи.

Преди около четири години е имало пик на обажданията, свързани с измами с лотарията за зелена карта, посочват от посолството. Сега се получават две-три такива запитвания на ден.

Най-честата схема е имейл, в който се твърди, че получателят е спечелил зелена карта. В повечето случаи в електронното писмо има изискване да се плати значителна сума пари. Някои от хората твърдят, че са им поискани около 1000 долара.

В други съобщения няма искане за плащане. В имейлите се посочват фалшив номер, името на човека и телефонният му номер.

Най-много сигнали за измами се получават в периода за регистрация за участие в лотарията за зелена карта, както и когато се обявяват резултатите.

От посолството на САЩ призовават всеки, който участва в лотарията, да проверява дали е избран само през официалната интернет страница http://redirect.state.sbu/?url=www.dvlottery.state.gov, като използва номера за потвърждение, който се генерира при регистрацията за лотарията.

Всеки получен имейл, свързан с избор от лотарията за зелена карта, трябва да се възприема като измама. Никога не се изпращат имейли, за да се уведомят участниците, че са избрани.

Тези, които наистина печелят зелена карта, не трябва да плащат никаква такса, преди да преминат интервюто в американското посолство. Не правете никакви плащания, ако получите такъв имейл, апелират от посолството и припомнят, че електронните адреси на Държавния департамент винаги завършват със "state.gov".

Обикновено хората се обаждат, за да потвърдят дали имейлът, който са получили, е истински или фалшив. От посолството отбелязват, че понякога е трудно да се убеди получателят, че не е избран, и че имейлът е измама. Често дори обадилите се започвали да спорят и да обясняват, че съобщението изглежда истинско.

Тъй като всички имейли, уведомяващи някого за избор от лотарията за зелена карта или за необходимост да се направи плащане, трябва да бъдат възприемани като фалшиви, не е необходимо да се уведомява посолството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ? Пет дни след като търговията с петрол в света спре да се извършва с долари ще има лотария "Моля ви останете в САЩ" като на всеки ***.лоумник имащ такова намерение ще бъдат давани по 10 млн. ненужни зелени хартийки. Но и това няма да помогне.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чичо Сам има нужда от роби. Отивайте, слугувайте му, продавайте си потенциала за зелени хартийки и пишете по форумите колко е велика и силна Америка. Велика и силна ще е докато има гл.упаци за експлоатиране като вас.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха зъбите в България няма да си правя никога. Смених си всичките калпави пломби правени в България и застраховката ми покрива всичко. В България няма професионалисти, всички са любители, нивото е ниско и единствената причина да съществува държавата са европейските фондове. Не забравяй, че тези които си тръгнаха си тръгнаха заради тези които останаха.
18
4
 
7
 
! Отговори
Anon преди 8 години
Ама тука някой наистина ли честно си мисли, че Америка не е по- добрата оферта за лично развитие, създаване на семейство и спокоен по- добре обезпечен живот? Really? Отдавам негативните мнения тука на съветските дронове и искрено се надявам да няма наистина хора толкова оглупяли от българската действителност.
17
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
Водихме такъв спор с един състудент на тогавашния кмет на Варна - Кирил Йорданов. Емигранта се устроил добре във Вашингтон къща за два милиона и нагоре си купил. Като му пообясних успехите на състудента му млъкна замислено. Та пак ви казвам мислете повече.
16
1
 
5
 
! Отговори
Petar, New York преди 8 години
Значи за теб успехът е пари. Успехът за мен е да поживееш в чужбина, да се запознаеш с други хора, да погледнеш света с различни очи, да ходиш на почивка на места които не си сънувал, да имаш свобода. По мои наблюдения който може да се оправи в България се оправя и в чужбина.
15
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 години
Да сбъднете Американската си мечта в България е по-вероятно отколокото където и да било в чужбина. Ако смятате че имате талант които да завладее света тогава Америка е за вас. Ако искате просто да направите добри пари и да имате собствен бизнес - стоите си тук. Но не стойте - работете и най-вече мислете.
14
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
Примери за честно забогатяване в България - Строиш 2-3 кооперации в периода 2001-2008 г. и си милионер в Евро. Смятали ли сте колко нови кооперации има построени в София в този период. Който не може да се оправи в БГ и в Америка няма да се оправи. В Америка като наемник ще е малко по-богат номинално но като качество на живот доста спорно. Ще идва в България да си прави зъбите със сигурност.
13
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
Ела Петре да ти обясня. През последните 20 г. заможни българи къде се появиха в чужбина или в България. Ама нечестно били забогатели тези в БГ - то щото в Америка всичко е феарплей. В България обществото и икономиката все още врят и кипят - една добра идея може да те направи доста богат. В чужбина българите навсякъде са наемни работници - някой добре платени други не /не са гладни не са жадни и това е/. Който не си плаща осигуровките и данъците в България - да не гласува.
12
3
 
5
 
! Отговори
Petar, New York преди 8 години
Някой да обясни защо е свършила далаверата в САЩ, че аз съм тук от 12 години и се чудя да не съм се объркал? :)
11
6
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
Българите по хубава родина от България няма да намерят. Който не иска да живее тук - да напуска и повече да не се връща. Против съм и да гласуват тук след като не свързват бъдещето си с България.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога да не се върнат ...
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kandidati za kocinata--hora bez um v glavata.
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България ще минат няколко десетилетия докато стигне информацията, че в САЩ далаверата умря. Нищо на "спечелилите" им пожелавам да намерят това което търсят
7
0
 
1
 
! Отговори
akut преди 8 години
добре измислено е това с измамие. ще пуснат само 82 зелени карти :)
6
3
 
9
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
Замисли се колко от отишлите се връщат. От 20-на мои познати се сещам само за едно семейство което се върна и сега си скубат косите че са си профукали парите. Истината е че там отиваш и почваш като чистач или бояджия, работа която няма да се понрави на всеки, особенно ако е свикнал да бъде на бюро. Но все пак всеки сам решава за себе си.
5
1
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Напълно безсмислено е вече човек да се натиска за САЩ!Да не говорим за това,че става и опасно.Виж,за Австралия и Нова Зеландия по-си струва!Стандартът на практика е същия,много по-спокойно е,а и радиацията ще е най-малка там,ако има ядрена война(30% вероятност).
4
5
 
7
 
! Отговори
Скитник преди 8 години
Завистта не е помогнала на никого. Няма да помогне и на Българите в България.
3
6
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
правилното място на кавичките е на "спечелили", не на зелена карта.
2
8
 
8
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Голяма работа...