За да си беден, в дома ти трябва да е под 21 градуса

Държавата да измерва бедността в градуси, предлага доклад
18 яну 2016 07:24, Петя Славова
22
За да си беден, в дома ти трябва да е под 21 градуса
Снимка: архив, Булфото
България да приеме национална дефиниция кои са енергийно бедните и тя да включва критерий за поддържане на нормална температура в жилището. Това предлага доклад на председателя на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски до Народното събрание, внесен в началото на януари.
 
Документът ще бъде разгледан от социалната комисия в парламента тази седмица, обясни председателят ѝ Хасан Адемов. Той е изготвен заради либерализацията на пазара на ток от 2016 г., която според документа ще донесе 15-20% увеличение на цената в първите месеци, пише в "24 часа".
 
В България да се приеме критерият на СЗО, че във всекидневната трябва да се поддържа температура от 21 градуса, а в останалите помещения поне 18 градуса по Целзий, предлагат от съвета. Според техни изчисления по този критерий енергийно бедни ще се окажат 70% от домакинствата в страната.
 
Другите критерии за определяне на уязвимите трябва да са невъзможност за плащане на сметките и лошо състояние на жилището - пукнатини, течове и пр., предвижда документът.
Още по темата
 
2,9 млн. души в България се ограничават при отопление на жилищата си и това са 40% от населението на страната, посочват от Икономическия и социален съвет в становището си.
 
30% от домакинствата дават над 1/10 от доходите си за плащане на сметки за енергия. Тези хора са изложени на риск от бедност и не могат да поддържат жилищата си достатъчно топли.
 
Всеки трети у нас има просрочени сметки за комунални услуги, твърдят още от ИСС.
 
Съветът предлага и намаление на ДДС върху отоплението у дома и безлихвени ипотеки за енергийно обновяване на домовете.
 
237 207 са лицата и семействата, които през тази зима ще получават енергийни помощи, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Около 40 хил. от молбите за помощ са отказани.
 
Размерът на помощта за този отоплителен сезон е 72, 20 лева месечно, обясниха още от агенцията.
 
Целевата помощ се предоставя за период от 5 месеца - от 1 ноември 2015 г. до 31 март 2016 г. За отопление с електроенергия, твърдо гориво или природен газ тя се изплаща на два пъти: за месеците ноември и декември - през 2015 г., а до края на януари 2016 г. ще бъде платена и за първите три месеца на тази година. За хората, които се отопляват с парно, помощта се отпуска за период от 5 месеца и се превежда ежемесечно в максимален размер на съответната топлофикация.
 
Най-много от бедните хора се отопляват с въглища и дърва. За такова гориво са отпуснати 197 хил. помощи в пари и 16 хил. в натура. За плащане на ток са дадени 19 хил. помощи, а 3238 - за парно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 8 години
Не давай акъл за неща, които не разбираш!Хората са различни, вкл. и децата. За едни може да е по-добре да спят на 18 градуса, но други хора, вкл. и деца ще са все болни от това "каляване".
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слагайте децата си на над 22градуса да спят и се чудете после що са болнави недоспали или се будят посреднощ.... турете ги на 18 през ноща и ще ги видите чак сутринта бодри и отпочинали!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познавам хора, които нарочно стоят на по-студено, не че нямат пари, но според тази логика с градусите били бедни.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има някаква логика за тези градуси, но като цяло тази оценка не е читава заради прекалено многото случаи, при които нещата не са така. Примерно, там където има парно, по принцип е топло и ако парното не го спират, температурите рядко са под 21 градуса. Разбира се някои от криворазбрани икономии, изобщо не пускат парното, топлят се от съседите си и при тях е обикновено около 19 градуса. Дали са бедни или не, е отделен въпрос. Може и да са бедни, а може и да не са. Тези,които живеят в къщи са друг
12
2
 
1
 
! Отговори
М преди 8 години
Или стиснат :)
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ме нямаше няколко дена и бях спрял парното. Като се върнах беше 17-18 градуса, а след няколко часа парното вдигна температурата на над 21 градуса. Не съм взимал някакви специални мерки за изолации и т.н. Иначе плащам горе-долу колкото е квадратурата на апартамента - парно и топла вода общо.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, при мен става и 25-26 градуса, ако оставя радиаторите цял ден на максимума. Не знам какви инсталации за парно СТЕ СИ НАПРАВИЛИ ВИЕ, за да не можете да се сгреете с парното.... Всъщност точно парното е за бедните, като евтин и удобен начин за отопление.
9
0
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
Палоумието на това правителство продължава.Спрете да изтезавате народа .В къщи е 15 градуса.Към Бойко ли да се обърна , или към Калфин да ми увеличат пенсията с 6 градуса?Върха на молоумието да се спират от движение колите без гражданска отговорност.Застраховката трябва да бъде на водача , а не на колата.Колата не е гражданин а и не може да носи отговорност.Ето за това трябва да се протестира докато се премахнат простотийте, или оставка.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много добра идея. НО никога няма да бъде приета, защото отоплението на Топлофикация София работи като свещ и не могат да бъдат стигнати и 18 градуса. Което автоматично означава съд за предоставяне на некачествена услуга!
7
1
 
11
 
! Отговори
Статиста преди 8 години
Бе с каквито и критерии да ни мерите - все сме си 9-та дупка на кавала на Обединена Европа, а и на цялото земно кълбе.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи и държавата е енергийно бедна, защото в училищата е под 21 градуса. Ха - ха
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия май наистина изтрещяха.
4
3
 
15
 
! Отговори
Лиляна преди 8 години
При Бойко градусите са 32,жежко е и съм по организъм.
3
2
 
14
 
! Отговори
Май по тоя преди 8 години
КРИТЕРИЙ ВСИТЕ ЩЕ СМЕ БЕДНИ... САМО БЛИЗКИТЕ МИ С БЕБЕ ПОДДЪРЖАТ ТЕЗИ ГРАДУСИ В ДОМОВЕТЕ СИ
2
2
 
21
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Защо не се уточните, БЕ ! Теззи 21 какви са --"+" или "-" ?
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това няма да е адекватен критерий. У нас в хола не се включва отоплителен уред, защото съседите палят печка под нас и ме топлят и е над 21 градуса. Това не ме праи богат. В панелните жилища всеки пази пази останалите и те него от студа. В къща нещата са друго яче.