Боксът не е за самозащита, а за атака. Как да се пазим?

"Оръжието" бе сред най-обсъжданите теми след убийството на Тодор
25 яну 2016 08:52, Златко Желев
105
Боксът не е за самозащита, а за атака. Как да се пазим?
Снимка: flickr

Металният бокс не е средство за самозащита, а точно обратното. Такова оръжие се вади за нападение, коментира шефът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов.

За поставянето му са нужни поне 10-ина секунди - време, което един защитаващ се човек не би имал. С бокса се причиняват сериозни наранявания и щети, а атакуваният няма нито време, нито сили да отреагира, категорично е топченгето на София.

"Оръжието" бе сред най-обсъжданите във Facebook след убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца.

Още по темата

За смъртта му са обвинени Иван и Десислав Дамянови - Поничките. Братята удряли колата на Тодор няколко пъти с юмрук. Според свидетели той пък извадил бокс, слязъл и станало меле.

Металните джаджи не се предлагат в оръжейните магазини. Всеки може да се сдобие с бокс срещу скромните 10 лв. за класическия модел. Той е метален, има 4 дупки за пръстите и опора за ръката за по-добър захват.

Класическите модели са със закръглени накрайници за пръстите.

"С бокс се удря при нападение. Един удар поваля всеки на земята", казва пред "24 часа" консултант в столичен оръжеен магазин.

В София най-предпочитаното средство за самозащита по данни на оръжейните магазини са лютивите спрейове. Те са малки и компактни и се побират в дамска чанта и в джоба на дънките.

Купуват ги основно жени и възрастни мъже. Има родители, които ги вземат за децата си. Предимството е, че предизвикват моментална болка, но не оставят трайни последици. Най-популярният модел е с екстракт от люта чушка. Той причинява болка като от изгаряне навсякъде, където попадне. Напоследък измества паралитичните флакончета. Ефектът не е траен и човек се възстановява за около 5 минути. През това време нападнатият може да избяга.

Цените на спрейове варират от 15 до 100 лв. Един стига за защита от поне 10 нападения.

Според оръжейници друго средство за защита е електрошокът. Палките са малки и се побират в чанта или външен джоб на палто. И те като спрейовете не причиняват постоянни травми, а само разтърсват нападателя, така че да дадат време на човек да избяга.

Електрошоковете струват от 20 до 100 лв. Според експерти, макар и по-ефикасни, те са по-малко надеждни от спрейовете. Причината е, че с тях човек трябва да е до нападателя си. При спрея това не е наложително, стига да се прицели добре.

При хладните оръжия най-предпочитани са ножове от типа пеперудка. Компактни са и струват от 5 до 15 лв. Най-удобното е, че се отварят с един замах при вадене. Имат обаче няколко големи недостатъка - опасни са и нанасят лоши травми. Почти сигурно е, че ако човек ги използва, ще се озове на подсъдимата скамейка. Остриетата са дълги от 7 до около 20 см. С такъв нож 2 юни 2015 г. бе убит ученикът Георги Игнатов в Борисовата градина.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Камен преди 2 месеца
Съгласен съм старшия комисар ,даже сме на едно мнение
66
0
 
2
 
! Отговори
Винету преди 2 години
10 секунди за бокс?
Това да не е някой третокласник?
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да се пазим?

Господ да ни пази.
Щом толкова хора одобряват побой над пешеходци на пешеходна пътека.
После - понички
Кифлички и т.н.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Конан Вие добре ли сте господине? Защото аз мисля, че не сте. Знаеш ли колко ме интерисуват тези простотии кой колко *** набил, като се вдигали железа какво можело да се разлепи. Личи си, че света ви е крив.
63
0
 
5
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
Престараваш се с белината!За да излъжеш пробата с натривките е достатъчно местата да се третират с най-обикновен лакочистител и след това се измиват с топла вода и ***.Толкоз!
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най добрата защита сещу бокс, нож и мутра е пистолета. Вадиш го за секунди, стреляш където свариш защото нямаш време и като падне мутрата задължително контролен от упор в главата. Изчезваш по най-бързия начин от терена.Не плюй по боклука който те е нападнал, че оставяш ДНК.Измий ръцете и лицето си с белина/пази очите/, а пистолета разглоби, избърши и изхвърли в река или язовир на части. Най-добре е да не ти се налага да правиш това, но наложи ли ти се, не се колебай.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроси: Наказуемо ли е да носиш бокс (без разрешително, ако изобщо съществува такова)?
Наказуемо ли е да удряш с бокс?
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Конан 77
Имам представа че за всеки има лек.
Няма Очите няма зурлите, влезеш ли в списъка............. пътник си!
А ти си вдигай железа по цял ден ако искаш.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платен материал от оръжейните магазини.
А с бокса оправията е ..........нокаутираш го пръв.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Конан
Разбира се,че можу,особено ако нападателите са в детската градина!
57
15
 
5
 
! Отговори
Гимназиста преди 2 години
С бокс много трудно може да бъде причинено убийство. Ако беше толкова лесно щеше бъде отчетено в статистиката. Но ако човек е в беззащитно състояние, тогава, да! С бокс по-лесно може да се стигне до смъртен случай, отколкото с гола ръка. Затова казвам, че това е убийство извършено по жесток начин, защото момчето е било беззащитно, и не е могло да окаже съпротива. Но бокса в случая е опасна играчка, а не водеща причина. Просто така се отвлича вниманието от истинската причина за фаталния край.
56
3
 
13
 
! Отговори
Горан преди 2 години
Така е. Случката е много глупава, и ужасна едновременно. За Тодор става въпрос. Даже няма как и да си извади поука от случката.
55
25
 
9
 
! Отговори
Пасам преди 2 години
До Barni

Много си нервен.
И показваш явно пристрастие към двамата братя.
Нямаш никакви разумни аргументи, а истерично обиждаш.
С бокс или без бокс, с карате или без.. ЕДИН срещу ДВАМА няма никакъв шанс! (единия е криминално проявен) Само в холивудските и боливудски филми би могъл да оцелее.
Повтарям: кой първи е започнал агресията знаят единствено Поничките, приятелката на Тодор, очевидците и... мъртвия.
Съмнително ми е, как започна масирана кампания в очерняне на мъртвеца.
54
1
 
28
 
! Отговори
Мушмурок преди 2 години
До Горан

Има едно правило "НАСИЛИЕТО ПОРАЖДА НАСИЛИЕ" така че просто избягвайте агресията!
53
0
 
38
 
! Отговори
Горан преди 2 години
Всичко е потенциално смъртоносно, не само бокса. Не се знае какво може да се случи, ако даже плеснеш на някой по-силен шамар... Току-виж си глътнал езика, и предал богу дух и после обяснявай, че си се отбранявал, примерно... По-добре е да не се изпада в случаи на такива конфронтации.
52
1
 
11
 
! Отговори
Дедовия преди 2 години
До Gluposti

Спрея се вади за около 2 секунди от джоба и ако са повече нападателите просто описваш с него полукръг пред себе си и бягаш бързо като гледаш да не си срещу вятъра !
51
1
 
34
 
! Отговори
циника преди 2 години
боксът не бил смъртоносно оръжие? хахахаха....боксът е по-отвратително от смъртоносно оръжие, защото ако при пистолета целта е да предизвикаш рана, дори ии смъртоносна, то при бокса целта е просто да си доставиш удоволствие от болката на другия. А че с удар с бокс може да се стигне и до летален край дори не е нужно да го обяснявам
50
11
 
9
 
! Отговори
Горан преди 2 години
Ооо, променя нещата бокса, но в негативна светлина за нападателя. Бедата е там, че бокса причинява повече болка, отколкото реална вреда, т.е. нападнатия изпада в ярост, и му пада пердето, и ако е по-здрав физически от нападателя си, какъвто е случая с двамата братя, изходът е ясен.
49
2
 
33
 
! Отговори
циника преди 2 години
боксът е садистично оръжие, създадено единствено и само да доставя наслада на комплексирани и агресивни хора от възможността да раздробяват нечий череп. Мога да разбера, че някой носи пистолет за самозащита, но не и някой който носи бокс. Бокс се носи от хора със специфичен профил, за които самозащитата е последната мисъл. Страхливи хора с нездрави намерения.
48
14
 
8
 
! Отговори
Гимназиста преди 2 години
От опит върху мен знам, че удара с бокс нанася веднага разкъсвания на кожата, и причинява кръвоизлив. Но това оръжие далеч не е смъртоносно, и неговото използване не променя особено физическите обстоятелства. Т.е. надали физическия по-слабия ще надделее ако използва бокс. В този смисъл посочването на бокс като причина за нечии действия е безполезно. Братята са имали пълно превъзходство, и действията им са надминали неизбежната самоотбрана. Според мен това е смърт причинена по жесток начин.