Боксът не е за самозащита, а за атака. Как да се пазим?

"Оръжието" бе сред най-обсъжданите теми след убийството на Тодор
25 яну 2016 08:52,
105
Боксът не е за самозащита, а за атака. Как да се пазим?
Снимка: flickr

Металният бокс не е средство за самозащита, а точно обратното. Такова оръжие се вади за нападение, коментира шефът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов.

За поставянето му са нужни поне 10-ина секунди - време, което един защитаващ се човек не би имал. С бокса се причиняват сериозни наранявания и щети, а атакуваният няма нито време, нито сили да отреагира, категорично е топченгето на София.

"Оръжието" бе сред най-обсъжданите във Facebook след убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца.

Още по темата

За смъртта му са обвинени Иван и Десислав Дамянови - Поничките. Братята удряли колата на Тодор няколко пъти с юмрук. Според свидетели той пък извадил бокс, слязъл и станало меле.

Металните джаджи не се предлагат в оръжейните магазини. Всеки може да се сдобие с бокс срещу скромните 10 лв. за класическия модел. Той е метален, има 4 дупки за пръстите и опора за ръката за по-добър захват.

Класическите модели са със закръглени накрайници за пръстите.

"С бокс се удря при нападение. Един удар поваля всеки на земята", казва пред "24 часа" консултант в столичен оръжеен магазин.

В София най-предпочитаното средство за самозащита по данни на оръжейните магазини са лютивите спрейове. Те са малки и компактни и се побират в дамска чанта и в джоба на дънките.

Купуват ги основно жени и възрастни мъже. Има родители, които ги вземат за децата си. Предимството е, че предизвикват моментална болка, но не оставят трайни последици. Най-популярният модел е с екстракт от люта чушка. Той причинява болка като от изгаряне навсякъде, където попадне. Напоследък измества паралитичните флакончета. Ефектът не е траен и човек се възстановява за около 5 минути. През това време нападнатият може да избяга.

Цените на спрейове варират от 15 до 100 лв. Един стига за защита от поне 10 нападения.

Според оръжейници друго средство за защита е електрошокът. Палките са малки и се побират в чанта или външен джоб на палто. И те като спрейовете не причиняват постоянни травми, а само разтърсват нападателя, така че да дадат време на човек да избяга.

Електрошоковете струват от 20 до 100 лв. Според експерти, макар и по-ефикасни, те са по-малко надеждни от спрейовете. Причината е, че с тях човек трябва да е до нападателя си. При спрея това не е наложително, стига да се прицели добре.

При хладните оръжия най-предпочитани са ножове от типа пеперудка. Компактни са и струват от 5 до 15 лв. Най-удобното е, че се отварят с един замах при вадене. Имат обаче няколко големи недостатъка - опасни са и нанасят лоши травми. Почти сигурно е, че ако човек ги използва, ще се озове на подсъдимата скамейка. Остриетата са дълги от 7 до около 20 см. С такъв нож 2 юни 2015 г. бе убит ученикът Георги Игнатов в Борисовата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
23
 
! Отговори
Господинов преди 8 години
А пистолета? За нападение ли е или за самозащита?
8
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По тъпата милиционерска логика и кухненския нож требе да е на разрешителен режим
7
2
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
До експертно становищеНе може ли със ТТ,думка повече?
6
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкото боксът е за самозащита, толкова и спрея.един бокс който се носи в джоба е дори по-лесен за слагане, отколкото спрея от чантата.и много по-ефикасен !!
5
4
 
37
 
! Отговори
Я па тоя преди 8 години
Поставял се бил за 10 сек...поставя се за отрицателно време!
4
3
 
29
 
! Отговори
daaaa преди 8 години
С брадвичка и бой с *** у челото.
3
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Металните джаджи не се предлагат в оръжейните магазини" ...Да бе. Точно там се предлагат.
2
0
 
40
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Всичко това е много хубаво и ясно, но не разбрах защо по дя.... беше нужно да пишете последния абзац?!? Това какво е- някакъв съвет ли е, насоки ли давате с него, що ли?
1
7
 
45
 
! Отговори
маке преди 8 години
боксове моксове дрън дрън класиката за самоотбрана е Калашника сигурен доказал се на практика