България 46-а в световна класация за демокрация

Бившите комунистически балкански страни изостават от Централна Европа
25 яну 2016 16:00, Виктория Тошкова
9
България 46-а в световна класация за демокрация
Снимка: www.pixabay.com

България е на 46-то място в Индекса за демокрация (Democracy Index) за 2015 г. на Economist Intelligence Unit (EIU).

Според доклада Democracy in an age of anxiety бившите комунистически балкански страни все още изостават зад Централна Европа от гледна точка на демократичните стандарти и икономическото представяне, но няколко страни все пак са постигнали значителен прогрес, сред които най-очевиден е този на България.

Изданието сочи, че през 2015 г. България е излязла от периода на масови протести и политическа нестабилност през 2013-4 г. и отбелязва резултат от 7,14 пункта през 2015 г. спрямо 6,73 пункта през 2014 г. Благодарение на това страната се измества от 10-а до 7-а позиция в регионалната ранглиста, а в световната е с цели девет места по-напред – от 55-а до 46-а позиция.

България се представя най-добре по показателя "Избирателен процес и плурализъм", където постигаме 9,17 точки. Само 5,00 точки обаче отбелязва страната по отношение на политическата култура, което е и най-слабият резултат. Гражданските свободи също постигат добър резултат с 8,24 пункта.

На първо място в класацията се намира Норвегия с общ резултат от 9,93 пункта, като на следващите две места са Исландия (9,58 пункта) и Швеция (9,45 пункта). Осем страни от първите десет са европейски, включително Дания, Швейцария и Холандия, като само Нова Зеландия (на 4-то място с 9,26 пункта) и Канада (7-мо място с 9,08 пункта) представят останалата част от света. На последно 167-мо място в класация е Северна Корея, а преди нея е Сирия.

Според изданието страшната епоха, в която живеем, не благоприятства за защитаването на демократичните стандарти или разширяването на обхвата на демокрацията. „В нашите тревожни времена първата жертва на страха и несигурността често е свободата“, пише EIU.

„Засилено усещане за безпокойство и несигурност в резултат на разнообразни поети рискове и заплахи – икономически, политически, социални и на сигурността, подкопават демокрацията“, пише редакторът на доклада Хуан Хоей. „Защитаването на демокрацията означава защитаване на свободата, равенството, толерантността и свободата на изразяването, промотирайки демократична политическа култура и насърчавайки демократичните институции“.

Почти половината от страните в света могат да бъдат възприемани за демокрации, но докладът посочва, че според индекса броят на „пълните демокрации“ е нисък, само 20, а 59 страни са определяни като „несъвършени демокрации“. От останалите 88 страни 51 са „авторитарни“, а 37 – „хибридни режими“.

Според доклада САЩ едва влизат в категорията „пълна демокрация“, заемайки 20-то място, което отразява задълбочаващата се поляризация на политическата сцена, общественото недоволство от функционирането на демокрацията и репресивната система на правораздаване.

Докладът твърди още, че бежанската криза, помела Европа през лятото на 2015 г., налага натиск върху демокрациите в Европа и допълнително ще отслаби връзките между страните членки, тъй като популистките партии набират скорост.

„Според класацията една европейска страна, Франция (с рязък спад на резултата от 9,58 на 7,92 пункта), спира да бъде определяна като пълна демокрация, което е в резултат на влошаването на социалното сближаване, а възходът на Националния фронт е само един пример за нарастващия интерес сред избирателите в Западна Европа към популистки, антиимиграционни и евроскептични партии“, се посочва в изданието.

Според доклада както бежанските проблеми, така и глобалната икономическа и финансова криза от 2008 г. е довела до спад на доверието към държавните институции в Западна Европа, а кризата в еврозоната има отрицателен ефект върху резултатите от 2011 г. на страни като Гърция, Италия, Португалия, Испания и Ирландия.

Повече новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PULNI GLUPOSTI tq e na posledno mqsto v sveta
6
0
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
А Русия на кое място е....Недей,че Боби ей ся ще довтаса и ще те засипе с "достоверни" факти и надълго и нашироко ще те убеждава как няма по-добра страна и по-силна валута от рублата...хахаха
5
3
 
14
 
! Отговори
Немски ботуш преди 8 години
колко би било добре ако Хитлер не беше толкова лаком , сега щяхме да сме си като Чехия поне , където са стъпили братушките нищо хубаво не е останало ..... Даже Боленчо от Фашист нацист стана *** и се пръкна урудчето, ама да му мисли Денито
4
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Този доклад е писан от организация подобна на "Хелзинския комитет". Единствената държава където има Демокрация както е измислена е Швейцария. Демокрацията е ПОСТОЯННО допитване до Народа!Във всички останали има в различна степен работещи интерпретации на таз тема до откровени фарсове като България.
3
1
 
7
 
! Отговори
Пусни водата преди 8 години
Е ква демокрация като тия уж комонисти в същност те никога не са били и не познават Що е Комунизъм и т.н Бизнесмените са Мутри Политиците Мафиоте Полицаите престъпници съдите корумпирани и т.н... Ква демокрация?
2
1
 
9
 
! Отговори
Статистик та дрънка преди 8 години
При положение че избирателната активност в България е под всякаква критика, да не говороим за практическата невъзможност да се повлияе чрез демократични методи на каквото и да е законодателство, този резултат ме навежда на мисълта че EIU са също толкова компетентни, кокото и Хелзинкския комитет или просто проучване е правено със секретарката на г-н Борисов...
1
12
 
6
 
! Отговори
Евролибераст преди 8 години
Така е, докато в българските форуми свободно си пишат всякакви расисти и хомофоби ще сме назад. Знаете ли че ако в нормална държава някой си сложи ник Хитлер веднага ще бъде арестуван и даден на съд?