ГЕРБ и РБ призоваха ВСС да се саморазпусне

ВСС е изчерпал общественото доверие, заяви Цветан Цветанов
Обновена: 26 яну 2016 19:45 | 26 яну 2016 19:10, Елка Василева
93
ГЕРБ и РБ призоваха ВСС да се саморазпусне
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БТА

Парламентарната група на ГЕРБ призова Висшият съдебен съвет /ВСС/ да се саморазпусне. Декларацията беше прочетена от председателя на групата Цветан Цветанов пред журналисти в сградата на Народното събрание.

От ГЕРБ посочиха, че след поредицата от скандали ВСС е изчерпал окончателно общественото доверие.

Серията от скандали, които създадоха настоящите членове на ВСС, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите си, които са му поверени по закон, посочи Цветанов.

"Вместо това членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните проблеми на съдебната система и обществото. Напротив - правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебната институция от страна на неясни кръгове и властови центрове", се казва в декларацията.

Народните представители от ГЕРБ призовават за политически консенсус и ясен времеви график за реализиране на законовите промени, които да продължат реформата в съдебната система. В този график поставяме промените в Закона за съдебната власт на основа на измененията в Конституцията, антикорупционния закон, промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, изработване на нов проект за мерки срещу тероризма, посочи Цветанов. От ГЕРБ призовават тези промени да бъдат приети от Министерския съвет и внесени за разглеждане от Народното събрание.

От ГЕРБ отбелязаха, че в продължение на една година очакваните изменения на Закона за съдебната власт не са приведени в съответствие нито с първия, нито с окончателния вариант на измененията в Конституцията, освен това в Министерството на правосъдието през същия период не е работено нито по изменения на НПК, нито по тези в ГПК.

Цветан Цветанов посочи, че са информирали останалите партии от парламентарното мнозинство за настоящата декларация и изрази надежда, че впоследствие и партньорите им ще излязат с позиция.

ПГ на Реформаторския блок взе единодушно решение, че искаме оставката на ВСС, заяви съпредседателят на групата Найден Зеленогорски в отделно изявление пред медиите в парламента. Той обясни, че не са се присъединили към декларацията на ГЕРБ, защото смятат, че има още мотиви и аргументи. Утре в нарочна декларация ще изнесем всички аргументи и мотиви и всички наши предложения и очаквания в областта на съдебната реформа и антикорупционното законодателство, добави Зеленогорски.

Цялото общество очаква от ВСС една достойна постъпка, това е едно искане от нас за един морален акт от страна на всеки член на ВСС и на ВСС като цяло, каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок. ВСС не произвежда очаквания продукт от цялото общество, там се произвеждат само скандали и съвсем логично и нормално е българският парламент, без да се опитва да се меси в независимостта на властите, да изрази становище, коментира Зеленогорски, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утре парламента трябва да изгори до основи.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Товае само номер на Цветанов и РБ.Нищо няма дасе случи,товае заради утрешните протести,да залъжат простолюдието.
54
0
 
2
 
! Отговори
краси преди 8 години
Този какво е недоволен от правосъдието. Нали го оправдаха....
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скандалите около кабинета са много и разнообразни, но в крайна сметка всичко опира до един човек - премиера За това - ОСТАВКА !
52
0
 
1
 
! Отговори
И аз искам преди 8 години
А ПЪК ВСС ЩЕ БОКО И ЦОКО ДА СИ ДАВАТ ОСТАВКИТЕ И НС ДА СЕ РАЗТУРЯ......Ко да прайш разни власти, разни щения...... и ВСС щял да оди на крака при МС да ги хока .....
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перестроечната контрареволюция през 1989г бе проведена с активното участие и под "охраната" на прокуратурата на БГ.Доказателство- провеждането на противоконституционното Велико народно събрание.Не може ВНС да отменя конституция,приета с референдум!Но...всеки майстор си има майстор,и баш майстора не е без майстор!Твърди се,че са известни документите за всичко и на всички,довели БГ до днешното положение ...Скоро ще "да им дойде времето"!
50
0
 
7
 
! Отговори
Банан Републикан преди 8 години
Туй парче от снимката, що не е в панделата?!
49
0
 
13
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Разкриха му далаверите на Бойко, че се бърка в съдебната власт като използва корумпирани хора и бойковистите веднага наскачаха срещу тези които го изобличиха и к0мпр0матите и атаките се започнаха. Цветанко искаш ВСС да се саморазпусне защото нямал обществено доверие? А какво обществено доверие има парламента, политиците и особено герб? Не трябва ли първо те да се саморазпуснат?
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглец
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещастен капитан Цветанов
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистическата мафия си направи собствена съдебна система през 1996, когато БСП беше на власт, а Първанов(агент Гоце на ДС) - президент и направиха съдебната реформа, която беше да си сложат все проверени другари на всички шефски места и да си крадат на воля!
45
0
 
3
 
! Отговори
Въъъъън....ха,ха,хаа преди 8 години
ПРЕМАХНЕТЕ ......"ДЪРЖАВНАТА ЗОБ"-----ЗА ВСС..!ИЗГОНЕТЕ ГИ ОТ......."ДЪРЖАВНАТА ЯСЛА"...!ВЪН , ХРАНТУТНИЦИТА НА ДЪРЖАВАТА .....!!!
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв Висш съдебен съвет, по-точно Висш мафиотски съвет! Пазят мафията от правосъдие, корумпирани са до мозъка на костите си, станахме за смях пред света заради техните безумни решения в полза на престъпниците! Не само да се махат, ами да им забранят доживот да работят в съдебната ни система!
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скандалите около кабинета са много и разнообразни, но в крайна сметка всичко опира до един човек - премиера За това - ОСТАВКА !
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джедай Мастър 60ГЕРБ е диектно отражение на нивото на българите.По твоето определние, нагли и ***.Всъщност аз твърдя същото от много години.
41
3
 
5
 
! Отговори
АЙДЕЕЕЕЕЕЕ...... преди 8 години
Метлаааааааааааааа.......ВСС...!Напускайте , яслата !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя на снимкта е "най-невинният".Какво да ви кажа............Ние ги ващаме а съдът ги пуска.Ето и този го пуснаха.Наистина е необходима съдебна реформа.Не може така вече.Доказани престъпници а съдът ги опрвдава.
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герб предаде България на Турция.България вече е турска провинция със съдействието на всички партии които са във парламента и най вече със задкулисното съдействие на АТАКА
38
1
 
3
 
! Отговори
dad преди 8 години
vav Sveciq e ubito 22 godishno momiche rabotilo vav "bejanski centar". Ubito e ot "bejanec" . Vav Franciq policiqta e iskala podkreplenie ot zabelejete -voennite zaradi "migrantskite prestapnici. Vaprosat e zashto ne go dadoha po btv ili nova tova? Otgovorat e prost ei kato toq ot snimkita im kazva kfi *** da ima... da ima stabilnost i tva e
37
2
 
2
 
! Отговори
666 преди 8 години
Opravdan na vsichki instancii sega moje da se razpusne . Tapotia a narodeca umira ot maki