ГЕРБ и РБ призоваха ВСС да се саморазпусне

ВСС е изчерпал общественото доверие, заяви Цветан Цветанов
Обновена: 26 яну 2016 19:45 | 26 яну 2016 19:10, Елка Василева
93
ГЕРБ и РБ призоваха ВСС да се саморазпусне
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БТА

Парламентарната група на ГЕРБ призова Висшият съдебен съвет /ВСС/ да се саморазпусне. Декларацията беше прочетена от председателя на групата Цветан Цветанов пред журналисти в сградата на Народното събрание.

От ГЕРБ посочиха, че след поредицата от скандали ВСС е изчерпал окончателно общественото доверие.

Серията от скандали, които създадоха настоящите членове на ВСС, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите си, които са му поверени по закон, посочи Цветанов.

"Вместо това членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните проблеми на съдебната система и обществото. Напротив - правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебната институция от страна на неясни кръгове и властови центрове", се казва в декларацията.

Народните представители от ГЕРБ призовават за политически консенсус и ясен времеви график за реализиране на законовите промени, които да продължат реформата в съдебната система. В този график поставяме промените в Закона за съдебната власт на основа на измененията в Конституцията, антикорупционния закон, промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, изработване на нов проект за мерки срещу тероризма, посочи Цветанов. От ГЕРБ призовават тези промени да бъдат приети от Министерския съвет и внесени за разглеждане от Народното събрание.

От ГЕРБ отбелязаха, че в продължение на една година очакваните изменения на Закона за съдебната власт не са приведени в съответствие нито с първия, нито с окончателния вариант на измененията в Конституцията, освен това в Министерството на правосъдието през същия период не е работено нито по изменения на НПК, нито по тези в ГПК.

Цветан Цветанов посочи, че са информирали останалите партии от парламентарното мнозинство за настоящата декларация и изрази надежда, че впоследствие и партньорите им ще излязат с позиция.

ПГ на Реформаторския блок взе единодушно решение, че искаме оставката на ВСС, заяви съпредседателят на групата Найден Зеленогорски в отделно изявление пред медиите в парламента. Той обясни, че не са се присъединили към декларацията на ГЕРБ, защото смятат, че има още мотиви и аргументи. Утре в нарочна декларация ще изнесем всички аргументи и мотиви и всички наши предложения и очаквания в областта на съдебната реформа и антикорупционното законодателство, добави Зеленогорски.

Цялото общество очаква от ВСС една достойна постъпка, това е едно искане от нас за един морален акт от страна на всеки член на ВСС и на ВСС като цяло, каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок. ВСС не произвежда очаквания продукт от цялото общество, там се произвеждат само скандали и съвсем логично и нормално е българският парламент, без да се опитва да се меси в независимостта на властите, да изрази становище, коментира Зеленогорски, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
1
 
! Отговори
Айде , айде....ха,ха преди 8 години
...МЕТЛАТААААААААААААААА......ЕВАЛЛА , ЦЕЦО......!!!!САМО ГЕРБ!
15
2
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Министър-председателят нахълтва на заседание на ВСС.Управляващата хунта упражнява натиск върху "независимата" съдебна система ВСС да се саморазпусне.Независима съдебна власт ли казахте ? :) :) :)Ха-ха-ха !Виктория Нюланд дойде и заповяда на колониалните си администратори да разпуснат такъв висш орган на съдебната власт като ВСС...За независима и суверенна България ли ми говорите ?Ха-ха-ха !
14
1
 
23
 
! Отговори
не вярвам на съда но преди 8 години
Нещо май не мога да стопля тоя до оня ден не твърдеше ли ,че има пълно доверие в правосъдието, а сега говори за изчерпване на доверието излиза ,че интереса клати феса.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво .
12
0
 
12
 
! Отговори
Х преди 8 години
Някой е закичил парламента с червени фенери хихи нов бардак.
11
1
 
18
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Май в Конституцията има текст, че съдебната и изпълнителната власт са независими една от друга!? Или ГЕРБ и РБ искат оставката на ВСС за да назначат своите протежета и да овладеят и съдебната власт?
10
2
 
12
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Обоснованият престъпник дава акъл !!
9
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престъпник е Станишев , защото го съдят за 8 секретни доклада , които даде на мафията . Цветанов е оправдан на всички инстанции и делата срещу него са обявени за политически .
8
2
 
14
 
! Отговори
опаа преди 8 години
получените от Република Турция ваксини Пентаксим са на стойност 1 045 000 евро, а дарените от Република България БЦЖ ваксини са на стойност 40 000 000 евро. Малка разлика в милиони, които предварително са разпределени като комисионни между Москов Борисов и Местан. - може би защото посредникът при сделката е синът на Лютви Местан
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСС прибират по 5 бона на месец и никой не е луд да се махне сам, освен ако не го уволнят насила. ГЕРБ им отпуснаха още 50 милиоnа лева за заплати и бонуси.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагедия! Цецо да говори за съдебна реформа! Няма се оправим. :(
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Пинокио,оправдаха те и навири гребена.
4
3
 
10
 
! Отговори
Дончо преди 8 години
Да трябва да се разпуснат защото не се подчиняват на Боко Т
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гербаджиите са си начертали след това как ще го окупират пак... нема лабаво...
2
13
 
8
 
! Отговори
Браво ГЕРБ преди 8 години
СЕПЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕР.........!!!!МЕТЛАТААААААААААААААААААА......!!!!Точно за това , гласувах за вас!!!!!
1
2
 
19
 
! Отговори
разхождат ли кучета преди 8 години
Ха-ха двата клана на мафията изровиха томахавката сега остава ние броим загубите им,а дано да са повечко няма да липсват на никой.