Вежди за театрите: Ревем само за заплати…

Министърът поиска театрите да бъдат оптимизирани
11 фев 2016 17:22,
16
Вежди за театрите: Ревем само за заплати…
Снимка: архив Булфото

"Не може да ревем само за заплати, дайте да ревем за художествен проблем",  призова министърът на културата Вежди Рашидов по адрес на състоянието на българските театри по време на заседание на Комисията по култура в НС.

Според него театрите у нас трябва да се оптимизират и даде за пример ситуацията в Италия, където няма държавни театри, а само общински и частни.

"У нас държавата е единственият донор на българските театри”, припомни той, цитиран от "Фокус".

Министърът обясни и че у нас театърът има конкретна публика - средната класа, която е около 2,5 милиона души.

"В 6 милиона България, имаме 8 филхармонии, над 50 театъра и 6 опери. Театърът трябва да е здрав и работещ и да има пари за проекти", каза той.

Министърът обясни, че работещите театри плащат дефицитите на неработещите, които не поставят гледани постановки. Според него театрите могат да станат подвижни и така да си осигурят необходимата  публика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
театрал преди 8 години
Какво казал министърът, цитиран от "Фокус", как го редактирали в този или друг сайт, кой как го разбрал - счупен телефон, ако някой знае какво означава това. После коментари, припомняне, ефекти, афекти - страхотна режисура... Или загубени, но не в превода, а в представянето на казаното. Който и министър да каже подобни истини, все ще го ругаят. Фактите обаче си остават.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои реват за заплати за да нахранят семейството си. ДРУГИ ОРЕВАХА ЕФИРА ЗА МИЛИОНИТЕ СИ
8
10
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Вежди не е ревал за милионите си в КТБ, напротив, държава се много мъжки.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най големия театър е парламента и вие имате малка гледаемост но взимате големи държавни заплати
6
5
 
27
 
! Отговори
Ние Българи ли сме? преди 8 години
турчин туриха за министър на културата турци в образованието турци в отбраната в управлението.... А Най-големия Ходжа Боку Харам Ал Банкяни.. за Мин. Председател??? Ква България Кви 100 лева??? Туй се направо ***!!!
5
6
 
32
 
! Отговори
окото на веждата преди 8 години
Вежди за театрите: Ревем само за заплати---А ти за какво рева бе, крадец?! За двата милиона и половина на "специална" лихва..
4
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В случая Вежди е напълно прав . След като идват по 20 души на театър, защо държавата да ти плаща субсидии . Като не можеш няма да получаваш пари . Просто е . У нас всеки иска от държавата , но това е навик от социализЪма . Уж било култура , но тя не е само театър , а кино , книги , и много други .
3
4
 
25
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Прав е Вежди Ага. Къде са гледаните пиеси " Сулейман Великолепни" ,Кюсем "... и " Под съжителството"?
2
6
 
24
 
! Отговори
Az преди 8 години
Не знам, каква е тази мания да се превръща културата в пазар. Не били поставяли гледани постановки. Ми дай само халтури на всякъде. Нали трябва да има равен достъп до култура за всички? Ако аз живея в Малко Търново, например, нямам право нито на театър, нито на библиотека, нито на кино. Помислете малко за културата на този народ. То по тази логика и образованието е на загуба - дай да закрием и училищата и да има две-три пътуващи училища и така учителите ще си осигуряват ученици.ОСТАВКА
1
2
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
to kogato 4ovek e bogat kato tebe Vejdi,drugite 4e bili gladni aaaa nali az sam sit ,ima edna balgarska narodna pogovorka 4e sitiq na gladnia ne vqrva