ВМА: Бежанската вълна може да вкара опасни зарази

България е застрашена от холера, антракс, тиф...
18 фев 2016 22:14, Анисия Иванова
14
ВМА: Бежанската вълна може да вкара опасни зарази
Снимка: БТА

Няма структура в България, която да има по-висока готовност от ВМА за справяне с евентуални биологични заплахи от болести, свързани с миграционния натиск, каза пред журналисти началникът на Военномедицинската академия /ВМА/ генерал-майор Николай Петров.

В болницата днес се състоя изнесено съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана, по здравеопазване и по вътрешна сигурност и обществен ред, на което бяха представени ролята и възможностите на ВМА в условия на биозаплахи вследствие на миграционен натиск.

Очакваното засилване на бежанската вълна може да докара в България опасни зарази и дори биотероризъм, стана ясно от доклад на полк. проф. Камен Плочев, шеф на катедра “Инфекциозни болести” към ВМА. Според проф. Плочев България е застрашена от холера, която се предава чрез водата, от антракс и тиф, предавани от въшки, от чума и туларемия, с които може да се заразим от кърлежи, пише "24 часа".

По данни от спецслужби на САЩ и Англия терористични групи подготвят камикадзета, които с риск на живота си биха пръснали зарази сред населението. Те са изключително опасни и много трудни за откриване, призна медикът.

На думи вариолата и маларията отдавна са победени, но се оказа, че м.г. в САЩ е възникнал епидемиологичен взрив и се е наложила имунизация на 150 000 войници.

Буквално преди дни пък двама български летци се върнали от Уганда с тежка малария и е трябвало по спешност да се доставят медикаменти от чужбина.

Засега пряка опасност за страната няма, но прогнозите за по-силен бежански наплив и сведенията на разузнаването за терористични заплахи налагат вземането на бързи и ефикасни мерки.

В болницата за три месеца са прегледани около 1400 бежанци, от тях 200 са били с респираторни заболявания на дихателните пътища, около 112 - с диабет, 12 - с травми.

Във ВМА действа кризисен щаб, който ще управлява действията при необходимост. Създаден е военномедицински отряд за бързо реагиране с нужната техника. Специализираната апаратура обаче е недостатъчна, заяви ген. проф. Николай Петров, шеф на ВМА.

Плочев отбеляза, че засега у нас няма опасност от вируса зика, но припомни, че в Бразилия предстоят летните олимпийски игри.

На заседанието дойде и министърът на отбраната Николай Ненчев, който изтъкна пред депутатите и ръководството на ВМА, че страната и Европа навлизат в критичен период и ще се нуждаем от възможно най-добрата военна и медицинска експертиза.

Няма съмнение, че ВМА ще играе важна роля в неутрализирането на множество предизвикателства, включително и на биозаплахите, които са пред прага ни, посочи министърът. Всички ние, МО, народните представители и ръководството на ВМА трябва да се концентрираме и координираме усилията си, за да изградим и да се предпазим от всяка една заплаха към нашата страна и към обществото ни, посочи Ненчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Лежах в софия в една болница докараха една никой незнае каква като преди това беше обиколила бая отделения вечерта дойдоха нейни роднини и я изкараха и замина на някъде никой незнае точно къде са какви са и какво носят в тази държава това е единствената истина.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че ще има опасност от зарази.Защо на всеки от нас се правеха задържителни, ако трябваше да пътува за Африка.Сега цялата болнава Африка дойде тук и домъкна инфекциите си
5
0
 
7
 
! Отговори
Южняк преди 8 години
Герберастията е най-смъртоносната болест за българина в България!
4
5
 
1
 
! Отговори
onix преди 8 години
не ви ли омръзна да пълните нета само с глупости и простии. аман от бг медии
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А МОЖЕ ЛИ И ЧУМАТА ДА ДОКАРАТ ЧЕ САМО ТОВА НИ ЛИПСВА,И НЯМА ЛИ ДА ИЗЛЕЗЕ ПО ЕВТИНО АКО СЕ ЗАКУПЯТ ЛЕКИ КАРТЕЧНИЦИ ЗА ГРАНИЦАТА
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"сведенията на разузнаването за терористични заплахи с биооръжие налагат вземането на бързи и ефикасни мерки"Ограничаване на приеманите бежанци до броя на местата в изолатори, където новопристигналите да престояват медицински съобразно време -това са ефикасните мерки.Ограда и армия по границата - това са бързите и ефикасни мерки.Вече толерастията преминава в тъпотия. Драги управлаващи, толкова ли мразите собствения си народ,че го подлагате на такъв риск? Нали този беден народец ви храни?
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да го слушате професора. Хиляди бежанци трябва да се изследват, да се лекуват от диабет и травми с едни пари.... Няма да разваляте далаверата! Последно кой плаща за всичко това?