Преговорите с Китай за АЕЦ Козлодуй продължават

Петкова: Рано е да се говори за окончателни новини
22 мар 2016 14:58,
11
Преговорите с Китай за АЕЦ Козлодуй продължават
Снимка: архив Булфото

През миналита седмица зам.-министърът на енергетиката Николай Николов е бил на посещение в Китай, заедно с експерти от АЕЦ Козлодуй, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти. Тя уточни, че целта на това посещение е била проверка как работи технологията на Westinghouse в Китай.

"Много е рано да се говори за окончателни новини", каза Петкова и допълни, че предстоят още преговори с потенциални инвеститори и с американската компания относно бъдеща ядрена мощност у нас.

Още по темата
Рано или късно цялата произведена електроенергия ще бъде търгувана на енергийната борса, коментира още министърът. Това е записано в предварителния доклад на Световната банка по модела за либерализацията на енергийния пазар. Тя допълни, че този процес ще се случва плавно, обаче отказа да коментира дали производителите ще бъдат задължени да излязат на борсата преди окончателния доклад на Световната банка..

Петкова каза още, че експертите от институцията не са финализирали финансовия модел на либерализацията и все още не е ясна каква ще трябва да бъде сумата за компенсиране на Националната електрическа компания във връзка със задълженията й да изкупува електроенергия по дългосрочните договори. В първите анализи от банката обаче са дали много висока оценка на Фонда за енергийна сигурност, създаден с промени в Закона за енергетиката през миналото лято, и вероятността той да бъде посочен за компенсаторен механизъм за енергийната система е много голяма.

Във фонда от август до края на 2015 година са генерирани 183 млн. лева от 5% от приходите от продажба на електроенергия и приходите от продажбите на въглеродни емисии. От началото на 2016 година до средата на март приходите във фонда са вече над 60 млн. лева, уточни още Петкова.

Енергийният министър очаква и подкрепа от Световната банка за определяне на енергийно уязвимите потребители. Това ще бъдат не само финансово затруднени домакинства, чийто брой варира спрямо различните методики, но около 30% от населението може да се определи като енергийно бедно.

Като уязвими ще бъдат определени и потребители, чието съществуване зависи от непрекъснатост на доставките - например на животоспасяваща апаратура, каза още Петкова.

Един вариантите, който се обсъжда за подкрепа на такива потребители е въвеждането на социална тарифа, по която ще бъдат осигурявани количества, определяни като най-необходимите за домакинството. Тази тарифа ще бъде единствено за енергийнобедните и уязвими потребители.

Работи се и за социални мерки, сред които разсрочено плащане и забрана за прекъсване на доставките, повишаването на енергийната ефективност, която е дългосрочна мярка за решаване на проблема, каза още Теменужка Петкова.

Очакванията на енергийния министър са между 10 и 15 април да бъдат финализирани и преговорите за отпускането на банков заем за БЕХ, с който да бъдат покрити задълженията на Националната енергийна компания (НЕК) към двете "американски" компании в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Петкова призна, че сме притиснати във времето, но е много важно да бъдат договорени най-добрите условия за българската държава.

Енергийният холдинг преговаря за мостови заем в размер на до 650 млн. евро, който ще бъде покрит с бъдеща емисия облигации. С тези средства трябва да бъде осигурена ликвидност в енергийната система у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малии, то за АЕЦ първо се спрягаше Русия, после САЩ, а сега и Китай. Голямо говорене с предизвестен край. В България друга ядрена мощност няма да има по няколко причини. Платено е за години наред да не се строят в БГ такива мощности, а и България пари няма.
5
3
 
7
 
! Отговори
въх преди 8 години
какви китайци, кви пет лева, какъв АЕЦ, бе тия съвсем са изперкали и накрая ще ни затрият по бързата процедура - нов Ченобил
4
2
 
13
 
! Отговори
Сноудън преди 8 години
То вече българския народ изплати цялата цена на Козлодуй на Американските централи, и собствениците на вятърните и соларни централи. Забравих и неустойката която плащаме на руснаците. Излиза вече, че две централи сме изплатили, само дето вместо тях има гьол.
3
2
 
6
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Вятър работа е тая , ама им се услади да има едни хора в едни комисии да водят преговори без край и да им плащат командировки по цялото земно кълбо
2
3
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Когато се говореше за АЕЦ Белене и 7-ми блок на Козлодуй, едно от изискванията на фирмите участващи в търговете беше да не използват китайски материали. Сега не само китайски материали, а и китайци ще го строят.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тока до китай с кораби ли ще го носите Калинке петкова?