Белите трюфели – новата мания за богатство на българина

Килограм от природното чудо върви средно по 7000 лева
29 апр 2016 10:00,
32
Белите трюфели – новата мания за богатство на българина
Снимка: flickr

Треска за бели трюфели владее дасетки българи. По-ценните от злато гъби, за които доскоро нямаше категорични доказателства, че виреят у нас, са били открити от ловците на природното чудо и вече са превърнати в печеливш бизнес, пише "Труд".

Редкият и най-цененият вид сред всички трюфели се крие на места със специфична почва и само от най-големите разбирачи успяват да го изровят. За разлика от черните, белите не са разпространени масово в нашите гори и се търсят предимно през зимните месеци. Няма гаранция, че ще бъдат открити, затова кампаниите по ловуването им продължават и в момента.

Попаднат ли на белите съкровища, ловците запазват находищата в дълбока тайна. След като ги открият с помощта на добре обучени кучета, пласират количествата в чужбина, като за килограм средно се печелят по 4000 долара или към 7000 лева.

"Откритите бели трюфели в България засега са два вида. Единият е точно този, който се води най-голям и скъп деликатес", разказват ловци на гъбите. Те обаче споделят, че треската за търсенето на трюфели става опасна.

"Има доста хора които се препитават само с това. Повечето търсачи не опазват находищата, явно защото не знаят как да го направят", обясняват събирачите.

По думите им в момента издаването на разрешителни от доста горски стопанства е забранено именно заради унищожаването на трюфелните находища.

В момента се търгува с масовите летни трюфели, уточнява експертът в областта Пламен Димитров. За първо качество или екземпляри над 20 г цената е 100 лв., докато за второ качество парите падат до 45-50 лв.

Във влажни години като настоящата трюфелите, които са всъщност туморни образувания на коренната система на дърветата, излизат на повърхността и са лесни за намиране, посочи Димитров. По думите му така стават лесна плячка за "бракониерите", които буквално изкореняват вековни дървета само и само да открият семейство от ценните гъби.

"Ако сме държава със закони, по правило трюфели се ловят, а не се копаят. Това се прави само и единствено с обучени кучета, които никога няма да извадят неузрели представители", каза още професионалният ловец на скъпите гъби и добави, че у нас се прави точно обратното. Всъщност невежи копаят и вадят дори зелените трюфели, които нямат специфичния аромат, заради който са толкова ценни за кулинарията, и все пак ги пласират.

Така общото качество на българския трюфел пада значително, защото ресторантите получават гъби, които нямат нужните вкусови качества, и съответно не са готови да плащат добри суми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: гъбидърветатрюфели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
БОРИСЛАВ преди 6 години
ГЪБА ,КАТО ГЪБА.НЯМА НИКАКЪВ ВКУС И СМЪРДИ УЖАСНО.ДА НЕ ГОВОРИМ И КАК СЕ СЪХРАНЯВА.НИКАКВА ЗАГУБА АКО НЕ СИ ЯЛ ТРЮФЕЛ.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какво е простото да ходиш да ровиш трюфели и да изкарваш пари, само да ги има...
24
5
 
29
 
! Отговори
Пича с Москвича преди 7 години
През деветдесетте,точно такива статии се пишеха за съкровищата на римлани,траки и хайдути,ама точно в този стил.След като народа се накопа на иманета,дойде време да се търсят подземни гъби,струващи по 7 хил.$.Абе кого лъжете бе амсалаци,дайте на хората платена работа.Цяло едно поколение си заминахме да гониме миражи,и лесни печалби,защото по редовният начин пари се не вадят.Какво ни баламосвате с манатарки,билки и трюфели.Кажете колко ще бъде заплатата в новите фабрики изместени от китай.
23
3
 
10
 
! Отговори
Марко преди 7 години
До ГЪБАВсъщност, месото, внесено от Австралия и Нова Зеландия, не струва 50 ст, а само 0,5 български стотинки. Напоследък монетите от 0,5 ст. са особено ценени във въпросните страни, та затова! Инфото е от фолклора на гъбите с наченки на мозък ;)
22
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една година обаче попаднахме на едни катуни помаци****************на катуни се срещат други подвидове,помаците са трудолюбиви хора,изкарват си прехраната по друг начин.
21
15
 
20
 
! Отговори
ГЪБА преди 7 години
Трюфела е гъба като печурката , във всеки магазин има пресни по около 4 лева килото .Същото е като агнешкото - внесено замразено от Нова Зеландия и Австралия на цена 50 стотинки за килограма се продава за 14 лева /
20
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е. Избихме дивеча, опоскахме билките, гъбите. Сега е ред на трюфелите.
19
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поредното доказателство колко просто същество е породата *** населяващи тази територия
18
5
 
39
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Унищожиха ни страната,Вие за трюфелите ревете.До вчера като не знаехме,че има не умряхме.
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
опоскаха всичко, и балкани и морета,цялата държава е налазена и опоскана....то не са политици, то не са ловци, то не са гъбари...ужас
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
za tryufeli se iska da ima dubova gora na minimum 20g i v korenite se obrazuva delikatesa i setursyat s obucheni kucheta ili praseta,no prasetata gi izyajdat migom....znachi obucheni kucheta ili svine i gora,no poneje dubovi min 20 gori niama ,drugoto e materiyal za Zlatko.
15
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а като дойдат и прекупвачите, цената ще падне на по десетина лева за килограм!
14
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавах един който събираше трюфели в Стара Планина. Събираше ги още зелени за да не го изпреварят, след 3 г. Вече нямаше какво да събира
13
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо и такива дейности да се развиват, но при положение, че се ликвидира селското стопанство, не виждам колко човека ще имат полза от това. Навремето доста хора се пробваха с какъв ли не бизнес и фалираха, а те тръгнали да гонят дивото. Риба балон няма ли да отвъждаме и има ли възможност да кандидатстваме евро-фондове за "китоловна флотилия"? Мигрантската тор не се ли търси, защото някои страни изнасят птича?
12
4
 
51
 
! Отговори
Чекист преди 7 години
Сега е важно българинът да хване лопатата и да унищожи всичко що може, за 7000лв. Вярно е, че в кръчмата ще покаже "пачка" и всеки ще му се възхищава, колко голяма работа е, но ще стане както с блатното кокиче и билките...
11
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цаpвyли, кой ще ви позволи да берете трюфели за 7000 лева килото. Ако наистина имаше трюфели, местата които растат щяха отдавна да са взети под аредна от предприемчиви бизнесмени, оградени и да се пазят с охрана и кучета.
10
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се , защо депутати и полицай имат недоказани доходи, а те по-цял ден берат трюфели.
9
2
 
64
 
! Отговори
НЕНАЯЛИ-СЕ преди 7 години
За едното плюскане, ще затрием всичко...
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баш за трюфели съм се разбързал, щото друга работа си нямам та по цял ден трюфели ще търся като хамав.
7
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като гледам засега май печелят повече от марихуана отколкото от трюфели.Ама да видим. Бъдещето ще покаже.