Kристалина все пак може да бъде номинирана за ООН

Източна Европа може скоро да загуби претенциите си за позицията
17 май 2016 15:52, Бойчо Попов
35
Kристалина все пак може да бъде номинирана за ООН
снимка: Ройтерс

Източна Европа може да изгуби претенциите си за свой представител на топ позиция в ООН, след като първоначалното отсяване на кандидатите от тази част на Стария континент не успя да направи особено впечатление в ранните етапи от кампанията, казват дипломати и наблюдатели в ООН, цитирани от POLITICO.

До голяма степен се смята, че регионът има преднина в надпреварата за нов Генерален секретар на ООН през следващата година. Това отчасти се дължи на желанието на Русия да види част от Европа, която никога не е заемала този пост, да поеме лидерството на 70-годишната институция.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт обаче е заявил на частна среща в края на април с други представители на ЕС, че ако правителствата на Източна Европа наистина искат да осигурят поста за някой от тях, то те ще трябва да номинират нови кандидати, твърдят двама дипломати от присъствалите европейски делегации.

Като един от петте постоянни члена на Съвета за сигурност, противопоставяне от страна на Великобритания може да заличи шансовете на даден кандидат да стане Генерален секретар. Именно затова някои дипломати са изненадани от откровената оценка на постоянния представител. 

„Ако източноевропейците бяха добре координирани, сега те щяха да се съберат и да решат кой има най-добрия шанс да спечели, а по-слабите кандидати да бъдат жертвани“, казва Ричард Гоуан, сътрудник в European Council on Foreign Relations. “Но те не са добре координирани и това няма да се случи“.

Директорът на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк от Нова Зеландия и бившият върховен комисар за бежанците в ООН Антонио Гутереш от Португалия са се представили доста по-добре спрямо седемте кандидата от Източна Европа на публичните изслушвания в Общото събрание на ООН през миналия месец, казват редица дипломати и наблюдатели на ООН. Втори кръг от изслушвания ще се проведе на 7 юни в Ню Йорк.

Очаква се още кандидати да се включват в надпреварата през следващите седмици, включително външният министър на Аржентина Сузана Малкора. А Източна Европа също ще получи още един кандидат, ако външният министър на Словакия Мирослав Лайчак също се присъедини към състезанието, както се очаква.

Желанието на много правителства Генералният секретар да бъде жена също е силно. Именно това засилва слуховете за възможна по-късна кандидатура на друг високопоставен представител на Източна Европа, популярен в Лондон, Брюксел и Вашингтон: Кристалина Георгиева.

По-рано Георгиева бе смятана за основен претендент за поста на Генералния секретар, но бе заменена в българската номинация с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която в момента също е възприемана като фаворит за поста. Съгласно новите правила на ООН за процеса на номиниране, създадени с цел повече прозрачност, всяка страна може да номинират само по един кандидат.

Кандидатурата на Бокова обаче понесе удар при изслушванията през април, когато Daily Mail и Foreign Policy публикуваха детайли за това как британският постоянен представител в ЮНЕСКО е помогнал за стартирането на разследване по практиките за наемане на служители в организацията.

Още по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Засилва слуховете..." т.е няма нищо реално ( и не може да има), само слуховеА всеки вижда, че баба Криси няма шансове.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без ру2снаците и китайците нищо няма да стане. А на Кристалина Путин дори няма да обърне внимание.
24
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Досега нямахме дипломати еничари, които да се кандидатират от името на чужди държави само исамо да изпълнят личните си амбиции срещу интересите на собствената си държава. Но когато сис картонче от ДС всичко е възможно, въпреки че си станал еврокомисар.
23
2
 
6
 
! Отговори
Калин преди 7 години
Ако Кристалина Георгиева е истинска българка е редно публично да подкрепи номинацията насобствената си страна, а не да ми играе хоро в центъра на Брюксел. Държавните интереси са надпартийните и личните.
22
1
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Докато тук си играем на ЦСКА и на Левски е видимо, че външни фактори опитват да раздвоятбългарската позиция и общественото мнение.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази е едно американско недоразумение. Да си взема вече пенсията и да върви да си яде милионите.
20
2
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Атака очевидно е срещу силния български кандидат заради факта, че е с най-високи шансове даоглави ООН.
19
2
 
4
 
! Отговори
Кольо преди 7 години
Поредното британско упражнение, представляващо недомлъвки от неофициални изявления,анонимни източници и второстепенни британски издания.
18
3
 
11
 
! Отговори
Krum преди 7 години
Ако Кристалина Георгиева е истинска българка е редно публично да подкрепи номинацията на собствената си страна, а не да ми играе хоро в центъра на Брюксел. Държавните интереси са над партийните и личните.
17
1
 
8
 
! Отговори
Елена преди 7 години
Британците виждат, че губят надпреварата и затова заплашват с успоредни кандидатури и налагане на вето, което няма да използват, защото виждат настроението на другите четири страни-членки на Съвета за сигурност.
16
2
 
9
 
! Отговори
Емануела преди 7 години
Нито една нормална страна няма да издигне втора българска кандидатура поради очевидния факт, че тя е предварително загубила надпреварата и никой няма да остави две българки начело на двете най-влиятелни организации.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът тук е, че запада иска човек от източна Европа, който знае как да им сваля ципа !
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КриСталинка ?
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Именно това засилва слуховете за възможна по-късна кандидатура на друг високопоставен представител на Източна Европа, популярен в Лондон, Брюксел и Вашингтон: Кристалина Георгиева."Тоест ако не номинираме тяхната марионетка и техен фаворит, която да слушка и изпълнява техните заповеди, ще прецакат Източна Европа.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако източноевропейците бяха добре координирани, сега те щяха да се съберат и да решат кой има най-добрия шанс да спечели, а по-слабите кандидати да бъдат жертвани, казва Ричард Гоуан, сътрудник в European Council on Foreign Relations."Колко плоско изказване- все едно сме банда диви племена, които трябва да се обединят зад общ вожд. Глупа.кът явно не може да разбере, че Източна Европа е само регион, а всяка държава в него желае да излъчи собствен кандидат.
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оффф бе, няма отърване от това бабе!
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудят се къде да я набутат Сталинка- услужливата слугиня на пробутващия се нов световен ред.
9
4
 
21
 
! Отговори
koko преди 7 години
Да друго си е да си подкрепян от американския апарат
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова не е удобна на английската офшорна мафия.
7
3
 
33
 
! Отговори
А преди 7 години
За президент на българите след онова изказване ,че арабите ще подобрят демографският ни прираст на нас българите няма шанс,така че ако ще за космонафт да я лансират -все тая,ние я мразим