България е на последно място по цена на труда в Европа

Неравенството се задълбочава през последните 10 години
15 юли 2016 10:37, Екип на Bloomberg
7
България е на последно място по цена на труда в Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е на последно място по средна цена на труда в Европа. Неравенството се задълбочава през последните 10 години. България изостава, докато средната цена на труда в ЕС плавно се покачва, като това се случва на фона на колосалното увеличение на минималната работна заплата в България. Това каза бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните години се наблюдава дисбаланс на пазара на труда в България предвид факта, че ръстът на доходите в държавния сектор изпреварва този на частния.

"Ако погледнем структурата на безработицата, по данни на НСИ 60% от безработните са трайно безработни", коментира бившият социален министър. 

Производителността на труда в България достига около 40% средно за ЕС, а доходите изостават с над 4 пъти. Ключова дума на всички форуми на ЕС е кохезионната политика. Трябва да се наблегне и да има средства за тази кохезионна политика за сближаване, отбеляза Христова.

Тя коментира още промените в списъка на стоки и услуги, връчващи се на специализирани предприятия за хора с увреждания, прилагащи се към Закона за обществените поръчки. Трябва да се търси баланс, заяви Христова.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Vola преди 7 години
Bumbum...ide li?
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЪЛГАРКАТАНе знам дали сте били от страната на работодателите, но и на тях въобще не им е лесно в тези условия, особено на малките производители, които не са близки с никой от властта и успяват доколкото могат да поддържат фирмите си, те няма как да ви дадат по-високи заплати и да искат, те също стават жертва на системата и на онези които лъжат, крадат и мамят, най-вече стоящи на държавни позиции.
4
0
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА СИВА ИКОНОМИКА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЩЕ СТАВАТ ОТ БОГАТИ ПО БОГАТИ И РАБОТЕЩИТЕ ВСЕ ПО БЕДНИ С МИЗЕРНИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ КОИТО ПОЛУЧАВАТ. ДАЖЕ ИМА РАБОТОДАТЕЛИ ЗА КОИТО 500 ЛВ КОИТО ДАВАТ ИМ СЕ СТРУВАТ ТВЪРДЕ МНОГО. НИКОЙ НЕ ГИ ПРОВЕРЯВА. НИКОЙ НЕ СРАВНЯВА ГОДИШНА ДАНЪЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ С ИМУЩЕСТВО И СПЕСТЯВАНИЯ В БАНКИТЕ НА ТЕЗИ ТАКА НАРЕЧЕНИ РАБОТОДАТЕЛИ. ГНУСНИ *** В ПОТУРИ ТОВА СА ТЕ.
3
0
 
5
 
! Отговори
Изобретател преди 7 години
А аз открих топлата вода
2
0
 
2
 
! Отговори
Фалит преди 7 години
Мн е просто, всички трябва да спрат да крадат и да работят за развитието на държавата, и за постигането на целта всеки да живее добре и да има достатъчно. Можеше и да стане, ако всички не бяхте такива гусни, филмирани егоисти с промити мозъци :D Затова в следващите няколко години си се насладете на крайният резултат от собствените ви избори да сте смотани - както и народа, така и политическата ***, заедно с мутрите покрай тях, всички сте на нивото на първобитния човек, то си личи по страната.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социализма беше ограбване, но с някаква социална протекция - безплатно образование, здравеопазване и по-ниски цени на жилищата. За да бъде ограбването по-пълно се премахна социалната част и се премина към див капитализъм. Всичко стойностно беше раграбено и досъсипано и сега ни се налагат псевдоценности.