Москва за Кристалина: Меркел поиска, но Русия отказа!

Според Москва определянето на кандидата е суверенно право на всяка държава
11 сеп 2016 12:23,
248
 Москва за Кристалина: Меркел поиска, но Русия отказа!
Снимка: архив Reuters
Русия официално призна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е направила опит да потърси подкрепа от Москва за друг кандидат за шеф на ООН, излъчен от България. Руското ръководство обаче е отказало.
 
Това стана ясно от думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя коментира пред руски журналисти информацията в български медии, че Меркел е убедила Путин да подкрепи Кристалина Георгиева за шеф на ООН вместо издигнатата по-рано от София Ирина Бокова. 
Още по темата
"Неотдавна, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу, германската канцлерка се опита да повдигне пред руското ръководство въпроса относно възможността руската страна да подкрепи друг кандидат от България вместо официално издигнатия", каза Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.
 
"В отговор на госпожа Меркел ясно и еднозначно бе казано, че издигането от една държава на кандидатура за поста генерален секретар на ООН е изключително и суверенно решение единствено на самата страна, а всякакви опити пряко или косвено да се влияе на подобни решения са неприемливи.", каза още говорителката на руското външно министерство.
 
"Ние видяхме в българската преса публикации, че Русия уж била въвлечена в подобни игри за смяна на кандидатите, а ръководството на България смята да промени решението си и да преназначи кандидата под натиска на някакви външни играчи. Това не може да се нарече другояче освен опит да бъде въвлечена нашата страна в някакви задкулисни игри", добави още Захарова.
 
ТАСС припомни, че Ирина Бокова, която в момента е генерален секретар на ЮНЕСКО, на 11 февруари т.г. бе предложена за генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България при ООН. Постът, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки-мун, ще се оваканти на 1 януари. 
 
Според съществуващите правила, за да бъде назначен на този пост, претендентът трябва да събере 9 гласа "за", включително и гласовете на всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване от Общото събрание на световната организация.
 
Информацията, че България ще изтегли Бокова и на нейно място ще предложи Кристалина Георгиева започнаха да се разпространяват интензивно от чужди и български медии вчера. Изявлението на говорителката на Външно министерство на Русия е първото официално доказателство, че такъв вариант наистина се обмисля.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е поставил на Меркел категорично условие за подкрепа на Кристалина, тя да върне истинското си име Сталинка. "Промяната на името й на великия Сталин по конюнктурни съображения, не се приема добре от народа Русия" категоричен е президентът Путин "Един възродителен процес би възстановил правдата и ние бихме разгледали нашето отношение"
202
6
 
0
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
То бива бива ама руска свинье за курбан не бива. Честит курбан Байрям на всички. Днес пред московский мечит ште има 100 тысяча мюсюльман.
201
0
 
5
 
! Отговори
ххх преди 7 години
щом и баба меркел се е забъркала в гнусната игра. аферата е голяма. кри-сталинка се спотайва и чака... ба си мръсотията, баси и интригата. поне по-дипломатично да го бяха изиграли.
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи" - Много ги е страх от Бокова, щом са ангажирали и Меркел да агитира против нея.
199
1
 
2
 
! Отговори
Стратега преди 7 години
На практика с изявлението си Москва признава, че се водят активни разговори за търсене на друга жена от Източна Европа, след като Бокова не успя да убеди постоянните членки на Съвета за сигурност, че макар и влязла като фаворитка, заслужава подкрепа. До ри само това е победа за журналистите, че разкриха подмолните разговори, които вървят между големите
198
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се че са отказали, за това ли и купиха апартаменти за милиони в центъра на Ню Йорк за да може някой друг да изберат ?
197
2
 
3
 
! Отговори
ДАН преди 7 години
До До 215ДА БЕ....КАТО .....КОСОВО-----ЗА ТЯХ МОЖЕ.......ЗА КРИМ НЕ....
196
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел да си ходи
195
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22797За разлика от ЕС и САЩ Русия зачита суверенитета на държавите и уважава волята на народа.*** ти направо ме разплака от умиление бе :)))
194
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахах, Соломон Паси съветва Борисов да не сменя Бокова! Господа седе_р_сти, усещате ли как евреите и Русия играят в един отбор и как хубаво може да настъпите мотиката, ако прекалите със злобата срещу Русия?
193
20
 
5
 
! Отговори
До 215 преди 7 години
До 22797И как Русия спазва международното право???Като анексира със сила Крим и до момента има войски в суверенна Украйна??Вие-комунистите сте ненадминати в лъжите и изкривяване на фактите.
192
9
 
4
 
! Отговори
До 216 преди 7 години
А, ти, кой искаш да стане?Закоравяла комунистка, дъщеря на убиец на българи, която и до сега не се е разграничила от баща си и партията, която мисля, че дори не е напускала???
191
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам за държава и правителство, които не стоят зад собствената си кандидатура. Срам за Кристалина - една кариеристка и антибългарка. Нека стане някой друг ген, секретар на ООН, ние не сме дорасли за това.
190
6
 
28
 
! Отговори
22797 преди 7 години
До АнонименЗащото спазва нормите на международното право. За разлика от ЕС и САЩ Русия зачита суверенитета на държавите и уважава волята на народа. Цирковете на Меркел са в полза на португалската кандиатура.
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boiko boiko i kristelina i bokuva vse komuniski be kristelina. Ne stava boguva ne stava ja ti boiko se kandidat badi ti stavasch brat
188
43
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия трябва да бъде оградена с тел и изолирана от цивилизования свят.
187
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което ще провали Ирина Бокова като кандидат за поста е кандидатурата (досега неявна) на Кристалина Георгиева. Всъщност, както обикновено, за България политиката е "между два стола, на земята". Трябваше да се избере една кандидатура и твърдо да се стои зад нея. В момента някои страни отказват подкрепата за Ирина Бокова единствено по причина, че погледите са им насочени към другата евентуална кандидатка.
186
1
 
27
 
! Отговори
JFJE[ преди 7 години
Нали говорих че това е лъжа и явно дезинформация - на лъжата краката са къси. Сталинка си платен агент но не на България. Не и пука на Сталинка за България а и пука за банковата и сметка. Предател до предател Ла-йня=на пропаганда. Сталинка при Сталин - там и е мястото. В ада места много има за Сталинки и тем подобни предатели
185
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До цецо А може би другата е по -добра и по-различна? хаха Така ли се отиваше да се бачка за СБ преди 89г.? Без да си човек на БСП, КГБ, после на ЦРУ и кой знае още кои? Вече ми се повръща от предатели и злобни, продажни бо*клуци, които се правят на родолюбци и непрекъснато цапат името на България.
184
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И все пак, къде е Бойко? Колкото пъти омаже работите, толкова пъти се покрива. И кой му би крошето? Да се върне и да повтори от другата страна - за симетрия.