България – зимно притегляне за 1,8 млн. туристи

Туроператори очакват 11% ръст на приходите в сектора за 2016-а
20 окт 2016 09:30,
7
България – зимно притегляне за 1,8 млн. туристи
Снимка: архив, Булфото

Ръст на туристите в България през идния зимен сезон очакват туроператорите у нас. Тази година студените месеци, подобно на летните, ще привлекат голям брой туристи по родните ширини.

Около 1,8 млн. чуждестранни посетители се очаква да почиват у нас, изчисли в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Още по темата

Българите, които ще почиват в чужбина са около 90 хиляди души, като 50 хиляди от тях ще посетят Гърция. Организираните пътувания към южната ни съседка тази зима обаче ще бъдат едва 4 хиляди, а останалите ще предприемат индивидуални пътувания, прогозира още Драганов.

"2016 година е феномен не само като по-голям брой туристи, но и като това, че държавата започна да събира парите от местни данъци и такси, от добавена стойност", посочи той.

"Тази година се движим в рамките на около 11% завишаване на цените. Приходите от туризма ще бъдат малко по-високи от това завишаване, тъй като, ако си спомняте в началото на лятото НАП влезе в големите туристически комплекси, започна да брои туристите на летищата и ние имаме едно допълнително увеличаване на приходната част, което изкривява тази линия, която следим. Ако в предишните години сме получавали в рамките на милиард и половина, ние сега имаме около 400 млн. повече, които се чудим откъде идват. Те идват от точно подобрената събираемост", поясни още експертът.

За българите, които ще изберат петзвездни хотели за зимната си ваканция у нас, е добре да знаят, че резервациите в повечето от тях вече са направени. Това води до намаляване на контингента и съответно до леко покачване на цените.

Така или иначе по-изгодно е да се правят резервации в България, тъй като цените са по-евтини от същите петзвездни услуги, предлагани в която и да е друга европейска страна, настоя Драганов.

Що се отнася до съседна Турция, Драганов посочи, че там се отчита спад в туристическите резервации - при малко над милион пътувания на българи в Турция на годишна база, през следващите месеци се очаква техният брой да бъде намален с близо 280 хил., или с около 30%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
34
 
! Отговори
Драганов преди 7 години
Тизи *** за съжаление говори само глупости цифри без всякакво покритие. *** е този човечец. Всики знае че зимния сезон през полседните години е окло месец (+ )най много като разделиш 40 дни примерно на 1,8 мосля че нереялно като цифра. ДРаго да си пие чая и да говри истини че зимни туризъм иска много повече развитие и работа , ане само стакмистика и напразно плямпане мо разни медии.
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то и снега очакваме да ни изненада ;)
4
0
 
34
 
! Отговори
Браншовик преди 7 години
Хайде стига вече лъжи!Това не отговоря нито на база минали резултати, нито на реални на база пазарно търсене и ранни записвания прогнози.
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв туризъм? Завръщане в каменната ера? То и в украйна има кампании да разгледаш разрухата с образователна и авантюристична цел, но това не е ваканционен туризъм. И за цирк не ставаме
2
4
 
38
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Да бе ,да !!! До сега зимата бе пълно с безработни Британци, които с социалните си помощи идваха цял месец ол инклузив на пиянски туризъм . Да де ама сега лирата загуби половината от стойноста си ! Това взима ли се в предвид или сметките пак ще излязат криви ?!
1
2
 
40
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
ИМА ЛИ НАРОДЪТ,ДЪРЖАВАТА И ПРИРОДАТА ПОЛЗА ОТ"туризма"??? Имат само "предприемачите" хайдути!!!