Шест дни преди вота Цачева пак фаворит, води с 4% пред Радев

Генералът обаче печели бързо подкрепа от избирателите
270
Шест дни преди вота Цачева пак фаворит, води с 4% пред Радев
Снимка: Булфото, архив

При балотаж между претендента на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП Румен Радев, печеливш ще е левият кандидат за президент.

За генерала ще дадат глас 37,2% от избирателите, а за шефката на парламента – 36,2, сочат данните от проучване  на агенция "Медиана".

Изследването е национално представително, проведено е с 1003 пълнолетни граждани в периода 26 - 31 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства на агенцията.

Социолозите прогнозират много висока избирателна активност като очакват пред урните да застанат около 3,8 - 4 милиона избиратели.

Проучването сочи, че Румен Радев стопява бързо дистанцията с кандидата на ГЕР. За по-малко от 20 дни той е прибавил 4 % симпатизанти.

Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на ГЕРБ.

Потенциалните й избиратели се изчерпват с избирателите на ГЕРБ и за 20 дни не се увеличават.

Доскоро нещата изглеждаха така: първо място за Цачева на първи тур, но труден балотаж. Сега под въпрос е и първото място на първия тур на изборите. Засега Цецка Цачева води с 4 % пред Радев сред твърдо гласуващите, но все още има 12 % колебаещи се  гласоподаватели, които е по-вероятно да гласуват за алтернативни кандидати или да не гласуват, но не са гласоподаватели на Цачева.   

Според проучването, ако изборите бяха днес Цецка Цачева би спечелила на първи тур гласовете на 31,4% от избирателите, Румен Радев на 27 на сто, претендентът на ВМРО, Атака и НФСБ Красимир Каракачанов на 11,9%, бизнесменът Веселин Марешки на  6,9 на сто, бившият премиер Пламен Орешарски на 5,8 на сто, кандидатът на реформаториете Трайчо Трайков на 4,9%, на АБВ Ивайло Калфин на 4,4%, на АБВ и НДСВ Татяна Дончева на 2,1%.

Не така стоят обаче нещата на балотажа, където преднина взима Радев.

Според социолозите той има много по-голям потенциал да привлече избирателите на другите кандидати. Той може да разчита на 50 % от тези на Татяна Дончева, 63 % от избирателите на Калфин, 26 % от тези на Каракачанов и 27 % от гласувалите за Марешки и дори 17 % от гласувалите за Трайчо Трайков.

Това предвещава труден балотаж и сериозна възможност за загуба за Цецка Цачева. На практика, спонтанно ще се създаде общ фронт – "Всички срещу Цачева и ГЕРБ", анализират от "Медиана". 

Ако обаче до втори тур стигнат Цачева и Каракачанов, тя ще обере гласовете на 34,3%, а воеводата ще остане втори с 32,6 на сто.

Цачева би била и Калфин с 35,4% на 30 на сто.

*****************

Това изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 1003 пълнолетни граждани в периода 26 - 31 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства.

"Медиана" носи отговорност за данните, които са публикувани на сайта на агенцията, но не и за некоректно цитиране на данни, както и за интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото изследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Българският народ е стар и омъдрял _ за всяка ситуация си има пословица,поговорка, приказка. Ето ви една : питат големия брат_що работиш?_Ми нищо. Питат малкия_а ти? - А_а аз на бате помагам. Е това са Президент и вице у нас.
185
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Боже, какъв интелект лъха от снимката! Възторжен съм. Майчицата е яка. Също комбайнерка. Само фон дю тена прикрива Сърпа и *** на челото, вперено в светлото бъдеще, което се оказа онази мааалка светла дупчица в дъното на безкрайния тунел на "Прехода". Сега вече, се треса от ентусиазъм. Липсват само вдигнатите преплетени ръце държащи Сърп и Чук и ще възкликна: "Я, Мосфилм ?!?" Направо потресаващо. Тези хора нямат и най малка визия за нещо друго, освен за собствена изгода. Това е отвращаващо.
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е вярно не води , а доста назад
183
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г- л Радев е представителна личност. Може да бъде достоен президент.
182
0
 
6
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
По голям виц не бях чувал.ГЕРБ или са подготвили машинации на изборите или социолозите не си пият хапчетата.
181
2
 
1
 
! Отговори
до 252 Жалко за Раде преди 7 години
Къде виде тиа кумунисти ?. БСП са по десни и от десните.
180
1
 
2
 
! Отговори
до 249 Неприятно изл преди 7 години
От лъха много неприятна остра задушаваща миризма. Да не сте се изпуснал ?.
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това фалшиво проучване е сценарии за голямо фалшифициране на изборите от ГЕРБ.
178
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Бойко е премиер, всеки може да стане президент, дори и Митьо Пищова. Всички травестити подкрепяме бай Цец
177
1
 
2
 
! Отговори
до Военните-много ум преди 7 години
Това което си написъл в пълна сила отговаря и за "Бащицата" на нацията Буда-ла Тиквено-семе и обкръжението му!Той "говори трудно, с щампи и клишета, без ясна мисъл и логически обоснована теза, употребява неправилни езикови форми..." и не може да състави дори едно правилно граматичски издържано изречение!!!!!Та, в случия да ти зададам риторичния въпрос : Какъв интелект би трябвало да притежават онези, които подкрепят подобен илитерат, като Буда-лата???
176
2
 
0
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Интилекта и разума ще праличи после......Нима до сега ни управляваше интелигенция или гений?!Ооооо неразумний люде. Опомнете се.Този такъв , онзи онакъв- ние най- хубави и прости със з.Не се обиждайте, независимо какво и колко образования имате и къде сте завършили. "И най- умният си е малко просак."
175
1
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 7 години
Чета , че Цачева води с.....Накъде?!!!!!От това дъно по-дълбоко няма.Спрете да ни водите , ние знаем пътя.
174
1
 
11
 
! Отговори
Бб преди 7 години
Мамата е пич. Само гледай Цецо как ще ги нареди нещата. Нищо не разбирте от избори.
173
1
 
6
 
! Отговори
байхуй преди 7 години
До Щирлиц"Вдъхновена комунистка се е вторачила вдъхновено в пространството.Как да НЕ гласуваш за нея!?"по ми харесваше когато се търкаляше пияна из къчмата
172
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Вдъхновена комунистка се е вторачила вдъхновено в пространството.Как да НЕ гласуваш за нея!?
171
0
 
4
 
! Отговори
пешо преди 7 години
12% за кандидата на атака... на върха - борба между комунистите... тъжно, тъжно, тъжно.
170
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Напълно съм съгласен ,че казармата трябва да се признае за първа категория труд.Със сигурност службата на наборният войник някога беше много по-съсипваща от тази на кадровият сега.Да не говорим,че никой не го питаше приема ли"тежестите и несгодите на военната служба."
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обратен естествен подбор. *** са на власт. Ако сте гледали " Планетата на маймуните".
168
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Генерал под чехъл А комунистката Цецка на каво ти прилича ?На участничка в ,,Мис Свят ,,ли ?
167
1
 
10
 
! Отговори
Каруцарски преди 7 години
Истината за герп е че нямат кадърни кадри. Всичките им министри и тези от ребето са некадърници. Боко трябваше да намери хора които да ходят между хората постоянно , а не да киснат по кабинетите и а летят командировки по чужбина. Например транспортния министър пътувал ли е с влак? Здравния министър да е посещавал болници и да разпитва пациенти дали са доволни, как е? Положението на бешипету е същото , понеже няма никой кадърен измежду тях, се хванаха за сламката Радев.